Jingduan Yang

1. 5. 2024

Co je to duše? Jak souvisí se zdravím? Jak bychom o ni měli pečovat?

Při snaze o tělesnou, duševní a sociální pohodu je třeba brát v úvahu i další důležitý aspekt zdraví: duši. Co je to duše? Jak souvisí se zdravím? Jak bychom o ni měli pečovat? Tyto otázky budou předmětem našeho zamyšlení.

Vše je tvořeno hmotou. Naše fyzická těla – vlasy, kůže, orgány a cévy – tvoří hmatatelné objekty. Na rozdíl od hmotného těla je duše považována za nehmotnou. Pojmy hmotný a nehmotný jsou však relativní. Pokud je hmota tak nepatrná, že ji nelze pozorovat nebo se jí dotknout současnými vědeckými metodami, je považována za nehmotnou. Já osobně se přikláním k názoru, že duše je spíše mikroskopickou formou hmotné existence než nehmotnou.

Většina látek prochází procesem vzniku, trvání, rozpadu a zániku a lidské tělo není výjimkou. S věkem postupně chátrá a po smrti se rozpadá. Duše je však považována za věčnou. Řada systémů víry tvrdí, že duše sídlí v těle a existuje i po jeho zániku. Co se týče cílové stanice duše, věří se, že je ovlivněna činy, myšlenkami a záměry člověka v tomto životě.

Tři způsoby, jak vnímat duši

Pokud duše existuje, jak ji můžeme vnímat? Obecně existují tři způsoby, jak pocítit přítomnost naší duše.

1. Cvičení všímavosti

Všímavost zahrnuje plnou přítomnost v daném okamžiku, uvědomování si svých myšlenek, emocí, pocitů a okolního prostředí. Zabraňuje tomu, abychom se zabývali minulostí nebo se rozptylovali nereálnými skutečnostmi.

Všímavost rozvíjí stav zvýšeného uvědomění, který nám umožňuje pozorovat vnitřní fungování naší mysli a spojit se s hlubšími aspekty naší bytosti. Přijímáním každého okamžiku bez hodnocení můžeme podpořit pocit spojení s naším vnitřním já, což vede k hlubokým prožitkům klidu a naplnění.

Všímavost se často prolíná s různými duchovními tradicemi a nabízí cestu k prozkoumání naší spirituality a spojení s naší duší. Bdělá mysl může také posílit kreativitu a sebevyjádření, což nám umožní využít naši vnitřní moudrost a nasměrovat ji k uměleckým aktivitám.

2. Duchovní praxe

Duchovní praxe se týká ztělesňování vlastního přesvědčení v každodenním životě. Různé systémy víry používají různé duchovní praktiky, včetně meditace, modlitby, čchi-kungu, studia písem, recitace a dodržování náboženských zákonů. Věří se, že tyto praktiky vedou k duchovním změnám v duši. V průběhu času se mnoho raných duchovních praktik přeměnilo v náboženské rituály a činnosti.

Provádění duchovních praktik usnadňuje hlubokou introspekci, pomáhá nám odhalit naši pravou podstatu a spojit se s moudrostí naší duše. Duchovní praxe často vedou k emocionálnímu uzdravení, protože nám umožňují uvolnit traumata z minulosti, strachy a negativní emoce, což podporuje pocit celistvosti a vnitřního klidu.

Prostřednictvím duchovních praktik si ujasníme smysl života a sladíme své jednání s posláním své duše, což vede k hlubokému pocitu naplnění a cílevědomosti.

3. Umělecké a tvůrčí činnosti

Umělecké a tvůrčí činnosti vyžadují inspiraci. Během tvůrčího procesu lidé často vyjadřují něco hlubokého ze svého nitra, což jim umožňuje prožít existenci duše.

Z vědeckého hlediska jsou naše myšlenky, chování, emoce a vědomí spojeny s funkcemi mozku a těla jako celku. Mozek totiž nefunguje izolovaně, ale je propojen s tělesnými orgány a systémy. Současný vědecký výzkum se zaměřuje spíše na různé činnosti mozku a naše znalosti o vztahu mezi těmito činnostmi a duší jsou omezené.

Uznání existence duše

V běžném životě nám mohou pomoci rozpoznat existenci duše dva jevy.

První jev se týká vzpomínek na reinkarnaci, kdy si někteří lidé vybavují podrobnosti ze svých minulých životů. To nepřímo poukazuje na věčnou povahu duše, což naznačuje její existenci ještě před vznikem našich současných fyzických těl.

Druhý se týká zážitků blízkých smrti. Někteří jedinci se často v důsledku nemoci nebo úrazu dostanou do blízkosti smrti a v některých případech jsou dokonce po určitou dobu prohlášeni za klinicky mrtvé, než jsou oživeni. Mnozí z těchto lidí uvádějí zážitky, kdy duše opouští tělo. Některé zážitky jsou neuvěřitelně krásné a lidé v nich vidí Boha nebo nebe. Jiné jsou děsivé, lidé vidí ďábla a vracejí se s intenzivním strachem. Během své lékařské kariéry jsem se s takovými případy setkal.

Tyto dva jevy jsou zkušenostmi, které odrážejí věčnost lidské duše. To naznačuje, že naše fyzická těla nakonec zahynou, ale naše duše jsou věčné. Proto je péče o naši duši zásadní.

Čtyři klíčové prvky péče o duši

Pokud uznáme existenci duše, měli bychom se naučit o ni pečovat a rozvíjet ji, zvyšovat její blaho, hloubku a ctnost. To nejenže zvyšuje naši duchovní sféru a kvalitu, ale také podporuje naše fyzické zdraví a sociální harmonii. Jak tedy můžeme pečovat o svou duši a rozvíjet ji?

1. Sebereflexe a introspekce

Musíme se naučit reflexi a introspekci, protože povznesení duše je úzce spjato s povznesením sebe sama. Bez schopnosti zaměřit se na sebe, identifikovat a řešit své nedostatky nemůžeme kultivovat svou duši ani pozvednout svou duchovní sféru.

2. Autentický život

Měli bychom žít opravdově a za všech okolností se držet svého přesvědčení. To je projevem toho, že zůstáváme věrní sami sobě. Znamená to neměnit svá přesvědčení ze strachu nebo pokušení a nekolísat ve svých přesvědčeních na základě výkyvů nálad nebo přání.

3. Zdravé mezilidské vztahy

Podstata lidských vztahů spočívá ve spojení duší. Jsou-li mezilidské vztahy v chaosu, poznamenané podvody nebo záští, signalizuje to potřebu prozkoumat svůj systém přesvědčení a aktivně pracovat na zlepšení vztahů.

Udržování zdravých mezilidských vztahů úzce souvisí také s fyzickým zdravím. V roce 2022 zveřejnila Americká kardiologická asociace ve svém časopise vědecké prohlášení, že sociální izolace a osamělost poškozují zdraví srdce a mozku.

4. Rozvoj soucitu a odpuštění

Projevy soucitu, pochopení a odpuštění vůči druhým jsou formou laskavosti i metodou duchovní kultivace. Bez ohledu na to, jak se k nám druzí chovají, měli bychom k nim vždy přistupovat s laskavostí a dobrou vůlí. Udržet si takto pozitivní postoj bez pravidelné duchovní praxe je náročné, zejména tváří v tvář neočekávaným událostem, které mohou vést k nevhodnému nebo dokonce agresivnímu chování, které ubližuje druhým i nám samotným.

Studie provedená Harvardovou univerzitou ukázala, že odpuštění dokáže snížit úzkost a depresi, a tím zlepšit duševní pohodu. Výsledky jsou v souladu s nedávnými důkazy, že odpuštění zlepšuje spánek, zmírňuje stres, snižuje krevní tlak a snižuje srdeční frekvenci.

Když se s někým seznámíte, pracujete spolu či spolu dokonce žijete, jsou to osudová setkání. Těchto spojení bychom si měli vážit. Bez ohledu na společenské postavení, náboženské vyznání nebo politické názory druhého člověka bychom se měli snažit udržovat rovnocenné a laskavé vztahy.

Zdravá duše musí zákonitě vést ke zdravému pohledu na svět, myšlenkám, emocím a chování, což podporuje pozitivnější pohled na svět. Zdraví duše má nepochybně vliv i na fyzickou pohodu.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech
Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly magnetem pro osoby na sankčních seznamech, odsouzené či obviněné a veřejně známé činitele.

Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?
Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?

Češi jsou v porovnání s ostatními evropskými národy skeptičtí k přínosům Evropské unie, ekonomickou situaci doma i v Evropě považují za zhoršující se, kvóty pro přijímání migrantů spíše nepodporují a boj s klimatickou změnou pro ně není priorita. Co je trápí nejvíc?

Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu
Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu

Unijní ministři školství se dnes v Bruselu zabývali nedávným návrhem Evropské komise zavést evropský titul, který by byl automaticky uznáván v celé sedmadvacítce.

Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí
Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí

Migrační pakt, který dnes definitivně potvrdily členské státy EU, je podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) prvním krokem k řešení nelegální migrace, který ale nestačí.

17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska
17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska

Skupina politiků z 9 zemí, které hongkongské úřady obvinily v procesu se zakladatelem Apple Daily, oficiálně požádala hongkongské ministerstvo spravedlnosti o předložení jejich důkazů soudu.