JOB v zahraničí, aneb průvodce největší životní jízdou

JOB v zahraničí, aneb průvodce největší životní jízdou

Chtěla bych ti tu ukázat, jaké super možnosti v dnešní době ve světě máme. A dokázat ti, že si tu můžeš vybrat minimálně jeden způsob, jak toto vše zažít. Chtěla bych, aby sis při pročítání těmito pár odstavci vybral job, který tě láká a který by ti dokonale padl.

  • Job v rodině – au pair, pomoc v domácnosti, pečovatel, housesitting
  • Job se zvířaty – práce na farmě, pet sitting, venčení mazlíčků
  • Job s klienty – práce v hotelu, restauraci, baru, obchodě, parku, na lodi, delegát, průvodce
  • Job venku – sběr ovoce a zeleniny, plavčík, práce v kempu, dobrovolnická práce
  • Job v oboru – stáž, odborná práce
  • Job v USA – work and travel, camp, au pair
  • Job přes Working Holiday – Kanada, Nový Zéland, Austrálie, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Chile, Izrael

1. Job v rodině

Au pair

Jako au pair hlídáš děti v hostitelské rodině a zároveň jim pomáháš s do­mácností. Připravuješ prckům svačinky, uklízíš pokojíky, umýváš po nich ná­dobí. Bydlíš a stravuješ se zadarmo, přímo u rodiny doma. Výměnou za hlídání dostáváš kapesné. Režim je takový, že dětičky ráno zavedeš do školky nebo školy a máš v podstatě volno. Odpoledne si je zase hezky vy­zvedneš, píšete úkoly, letíte ven nebo něco tvoříte. Věnuješ se jim tak pět hodin denně. Samozřejmě co rodina, to jiné požadavky.

Pokud pojedeš poprvé a sólo, popřemýšlej, jestli nevyrazit raději s agenturou. Nikdy nevíš, ke komu se dostaneš. Jestli ale věříš, že to v pohodě zvládneš, mrkni na největší vyhledávácí au pair server www.aupairworld.com, kde spousta rodin trpělivě čeká na svou novou au pair.

Pomoc v domácnosti

V pohodlí domova si můžeš lebedit i jako pomoc hostitelské rodiny. Buď pomáháš čistě s úklidem, nebo si plácnete i na vaření, nákupy, hlídání dětí a podobně. Ale nemusí jít jen o mladou rodinu. Tvou pomoc by klidně mohl potřebovat i starší člověk, který sice zvládá domácnost už o něco hůř, ale na pečovatele to ještě zdaleka není. Bydlíš také přímo u nich a opět máš stravu i bydlení zadarmo. Záleží čistě na vaší domluvě s rodinou, jak to pojmete a s čím přesně potřebují pomoct.

Pečovatel

Být pečovatelem je náročné. Jak fyzicky, tak i psychicky. Můžeš se starat o se­niora, který víceméně ocení jen tvou společnost, potřebuje nakoupit a sem tam s něčím doma pomoct. Nebo také o člověka, kterému už musíš pomáhat aktivněji. S oblékáním, hygienou, jídlem, kontrolou léků. Je spousta agentur, pár českých, ale hlavně zahraničních, které ti práci najdou a se vším papírováním pomůžou. Bydlíš samozřejmě samostatně, někde v blízkém oko­lí, a jídlo si také řešíš vlastní. U této práce nepotřebuješ žádné speciální vzdělá­ní, nejsi náhrada zdravotního asistenta ani doktora. Takže o tom klidně uvažuj dál. A pracuješ samozřejmě na klasickou zaměstnaneckou smlouvu, budeš k tomu tedy vyřizovat nutné formality.

Housesitting

Housesitting je zjednoduše­ně taková výměna. Někdo tam ve světě potřebuje na čas odjet a nemá bohužel nikoho, kdo by se mu o bydlení postaral. Ty se na plus minus podobné místo v té době zrovna chystáš a nechce se ti zase utrácet za ubytování. Takže si vzá­jemně vypomůžete. Ty investuješ trochu času a péče o jeho domov, a ten někdo tě tam jako poděkování nechá dočasně bydlet. No není to stylové? Za mě nej­lepší stránka na hledání je www.trustedhousesitters.com. Mají nejvíc nabídek z celého světa a web udržují aktuální. Všechny weby ale chtějí zaplatit roční členství. Až potom ti kompletní nabídku a kontakty na hostitele zpřístupní. Nicméně popla­tečky jsou to symbolické, takže nic, proč bys to musel hned odpískat.

2. Job se zvířaty

Práce na farmě

Práce na farmě může být všelijaká. Můžeš pomáhat na rostlinné, zvířecí nebo kombinované farmě. Ta může být určitým směrem zaměřená, například jen čistě ovčí, sobí a podobně. Může to být ale i těžká práce na poli. Práce se zemědělskými stroji. Můžou tam vyrábět své produkty a ty s nimi budeš vypomáhat. Existuje spousta možností.

Můžeš vycestovat s agenturou, nebo hledat na vlastní pěst. Nicméně v obou případech bude potřeba nějaká ta předchozí zkušenost. Farmáři vesměs upřed­nostňují pracanta zdatnějšího, zkušenějšího a samostatnějšího. Obecně bych ti doporučila jet spíš severněji. Norsko, Island, Irsko nebo Švýcarsko. Když si vybereš dobrou zemi, bude to zlatý důl. Hodně farem po­třebuje výpomoc celoročně.

Pet sitting

Hlídání domácích mazlíčků – krmíš, venčíš, hladíš a děláš osamělému zvířátku společnost. To zní jako easy job, že? Zase existuje spousta serverů a webů s vyhledáváním nabídek. A právě web, který jsem ti doporuči­la před chvílí u housesittingu, nabízí i tuto možnost.

Když se někomu staráš o zvíře, jeho majitel je asi pryč. Takže pravděpodobně zároveň se zvířetem potřebuje pohlídat i jeho útočiště. Z čehož vyplývá, že máš bydlení zadarmo a k tomu ještě čtyřnohou společnost na muchlání. No jo, ale moment. Hlídat nemusíš jen psa nebo kočku. Klidně to může být želva, rybičky, chameleon a podobně. A s těmi už to mazlení bude asi horší.

3. Job s klienty

Práce v hotelu

V ho­telu toho můžeš dělat opravdu hodně. Hrát svou roli číšníka, barmana, recepční, pokojské, kuchaře, animátora, maséra, nosiče kufrů, zahradníka nebo údržbáře. Nejčastěji se dělá šest dní v týdnu, s jedním dnem volna. Drtivá většina z nich nabízí svým zaměstnancům ubytování i stravu přímo v areálu, nebo v jeho bezprostředním okolí. Buď zadarmo, nebo jen strhávají něco málo z platu. Práci si můžeš hledat sám, nebo přes agentury. Ty jsou v tomto podle mě fakt dobré, protože mají své dlouholeté, prově­řené a kvalitní kontakty.

Jako pokojská v hotelovém resortu ve Španělsku na ostrově Menorka
Jako pokojská v hotelovém resortu ve Španělsku na ostrově Menorka

Práce v restauraci, baru, obchodě

Tento typ práce je podle mě fajn. A hned z několika důvodů. Hlavní je, že dělíš svůj osobní život od pracovního. Kolektiv máš menší, takže jestli se nevyžíváš ve velké společnosti, toto bude ideální. Určitě nepracuješ na dvě trhané směny. Odbudeš si to naráz a poběžíš šťastně domů. Práci si můžeš hledat přes agentu­ru, která má i tady celkem slušnou nabídku, nebo sám, podobným stylem jako u hotelů. A práce je podle mě vhodná i pro cestovatelského začátečníka.

Práce na lodi

Práce na lodi zní velice atraktivně, vznešeně, nóbl i závidě­níhodně dohromady. Představa, jak tam chodíš krásně upravený, v čisťouč­ké voňavoučké nažehlené uniformě, vždy šarmantní, zábavný a s širokým úsměvem na rtech. No, ale psala jsem představa. Realita je spíše taková, že chodíš nevyspaný, unavený, s dva dny nepranou košilí a dobře naučeným úsměvem.

Můžeš si vybrat říční nebo zaoceánské lodě. Říční se plaví jen tady po Evropě. Jestli nejsi žádný troškař, klidně si vyber zaoceánskou. S kinem, divadlem, sau­nami, bazény, knihovnami a vším možným na palubě. Kam se ale v rámci pra­covního nasazení nejspíš vůbec nepodíváš. Většinou si zaměstnavatelé potrpí na dodržování smluv, takže se upíšeš na celou plavební sezonu, která trvá tak plus minus šest měsíců. Na nohou jsi v obou případech tak jedenáct hodin denně, celých sedm dní v týdnu.

Delegát

Delegát je zástupce cestovní kanceláře. A ta se tam potřebuje o své klienty špičkově postarat. Jsou vysláni jako sezonní pracovníci do nádherných a atraktivních dovolenkových oblastí. Ten se má, že si půl roku žije v takovém slunečném ráji, že? No, to tedy. Jenže to je kapku zkreslená představa. Delegát toho má v rušné sezoně na starosti tolik, že mu i přes to vedro venku běhá mráz po zádech. Řeší transfery klientů na hotely, organizuje informační schůzky, domlouvá a jezdí na fakultativní výlety, pendluje mezi kli­enty, hotely, letištěm a hlavně. Hlavně hasí problémy, co lidé vymyslí.

Krátkodobá pobytová delegátka dětí, které byly na jazykovém kurzu v anglické internátní škole v Tavistocku
Krátkodobá pobytová delegátka dětí, které byly na jazykovém kurzu v anglické internátní škole v Tavistocku

Průvodce

Průvodce není to samé co delegát. Cestu v zahraničí absolvuje s turisty nonstop nalepenými na svých zádech. Musí znát místa, kterými provází, jako své boty. Opravdu nestačí pár prázdných vět o tom, co kde je a co se tam dá dělat. Zákazníci kance­láře si zaplatili dobrý peníz za poznávačku a hltají očima, ušima, pusou a snad i nosem každé jeho slovo! Dychtí po informacích. Chtějí vědět his­torii, architekturu, politickou situaci. A průvodce jim musí dát odpovědi. A nedej bože, když vychytá ve své skupině rozumbradu, který to má vše předem naštudované.

Mimo bezchybné informace musí mít také dobrý orientační smysl. Protože zavést někam úplně mimo skupinu čtyřiceti koukajících lidí, pak je otáčet a vymýšlet si proč, je podle všeho dost nepříjemné. Také musí mít výbornou organizační schopnost a ještě lepší vyřídilku. Zařizuje s řidiči dopravu, vstu­py, jízdenky, hromadné slevy, společné posezení a hromadu dalších věcí.

Práce v zábavním, národním a vodním parku

Kde jinde by měla být zábava, když ne v zábavním nebo vodním parku? Na ten největší šrumec nabírají parky desítky a desítky mladých lidí. Takže už jen tohle je kvalitní předpoklad skvě­lého léta. Postupně se tam seznámíš s dalšími brigádníky z celého světa, kteří tam přijeli z velmi podobného důvodu jako ty, bavit se. A není potřeba žádná předchozí praxe. Jsou to vše nekvalifikované sezonní práce, takže si tě tam na ně v pohodě sami zaučí.

Bydlení ti zařídí zaměstnavatel buď přímo v areálu, nebo v okolí pár stovek metrů. Tito giganti si dávají záležet, abys to měl kousek a nechodil pozdě. Ale neříkám, že to tak bude všude, ruku do ohně za to nedám. Při hledání práce jim můžeš zkusit napsat i sám, ale většinou mají nasmlouvané agentury, kte­ré jim tolik lidí zvládnou dohazovat.

4. Job venku

Sběr ovoce a zeleniny

Byl jsi někdy na samosběru na poli tady u nás? Já jednou totiž ano, asi dvě a půl hodiny na jahodách, a ještě dva dny potom mě z toho bolely záda i nohy, jak jsem u toho dřepěla. Být tam půl dne, tak se asi v polokómatu s dovolením odeberu domů a odpadnu. A teď si představ, že něco takového děláš osm až deset hodin denně. Kdy ti slunce nelítostně praží na hlavu, nebo ti prší za krk.

Nabídek je na internetu tolik a jsou tak různé, že nedokážu ani hrubě odhado­vat, jestli ubytování budeš nebo nebudeš mít zařízené. A pokud vůbec nějaké bude, tak dost možná spartánské. Takže nic moc. Doporučuji hledat, hledat a hledat, a nakonec si vybrat nabídku s nejlepšími podmínkami. Můžeš se svě­řit do péče agentury.

Plavčík

Věřím, že spousta mladých lidí by po této práci šílela. Opalovat se celé léto u bazénu nebo moře, koupat se, lenošit, plkat se sexbombami v plavkách a nehnout se ze sedátka? Paráda! To jiní se musí v práci mnohem víc otáčet. Job plavčíka se ale týká vesměs jen USA. V ostatních zemích to není až tak zvykem. Jinde mají na koupácích své brigádníky a ty si v pohodě pokryjí z místních. Zato v Americe, tam musí mít svého plavčíka každé „brouzdát­ko“. Když plavčík, tak pro všechny. Díky tomu dostaly desetitisíce mladých lidí z celého světa příležitost přistát na americké půdě a splnit si svůj big american dream. Předchozí zku­šenosti tady nutné nejsou, jen se před odjezdem musí zvládnout kurz plav­číka. Ten ti domluví agentura a určitě ho dáš, pokud umíš plavat a trochu se na něj připravíš.

Dobrovolnická práce

A máme tu takovou specialitku. Dobrovolnickou práci a workkempy. Je to job, za který nedostaneš vůbec nic zaplacené. Naopak po tobě chtějí organizace různé vstupní registrační poplatky. Takže platíš za to, že můžeš někde bez ná­roku na odměnu pomáhat. Svět se zbláznil. To není nic překvapujícího. Co ale překvapující je, že i tak je o dobrovolnictví v poslední době enormní zájem! Abys můj úvodní komentář nepochopil špatně, já nebrojím proti dobrovolné práci v zahraničí. Naopak jsem jejich fandou, tu myšlenku přímo miluju! Je to dokonale sobecky nesobecký způsob, jak dostat to, co chceš, a na druhou stranu dát někomu zase to, co chce on.

Funguje to ve zkratce asi takto. Zaregistruješ se na stránkách organizace a za­ platíš vstupní poplateček. Ten nebývá nijak extrémní, nějaká ta tisícovka. Pak si u nich na webu brouzdáš a vybíráš z projektů, se kterými můžeš pomoct. Sociální práce, farmaření, renovační nebo stavitelské práce, ekofarmy, kulturní záležitosti, učení jazyka, pomoc se zvířaty nebo v hotelnictví. Můžeš si dokon­ce vybrat konkrétní místo, zemi nebo i mini ostrůvek, kam by sis přál vyces­tovat. Jakmile tam na své náklady dorazíš, pomáháš tak čtyři až šest hodin denně, pět dní v týdnu. Zaplacené sice nedostaneš, ale jídlo i bydlení máš gratis. Hostitelé se ti věnují a ve volném čase tě berou na výlety po okolí. Jsou rádi, že tam mají novou tvář, o kterou můžou pečovat a zpovídat ji. Super stránka na dobrovolnictví je www.workaway.info, což je můj osobní favorit. Pro práci na farmách je už všeobecně známá www.wwoof.net. A na workkempy jsou pak dobré stránky www.workcampy.duha.cz nebo www.inexsda.cz.

5. Job v USA

Amerika u nás zažívá velký boom. Jenže pracovat tam legálně je pro normálního smrtelníka prakticky nemožné. Na­ štěstí existují speciální programy, díky kterým máš jedinečnou a neopakova­telnou příležitost, jak si svůj americký sen splnit. Na výběr je hned několik pro­gramů a každý z nich se hodí pro jinou skupinu lidí.

K práci v USA potřebuješ víza, říká se jim J1. O ty si na ambasádě nemůžeš žádat sám jako u ostatních zemí. Potřebuješ k tomu českou agenturu, která úzce spo­lupracuje ještě s americkou, co na to má licenci od vlády. Jestli spekuluješ nad tím, že to stejně bez agentury prubneš, plýtváš energií. Nejdůležitější podklad k získání víza je formulář DS2019, který se pro tebe posílá fyzicky přímo z USA. Jakmile ho od své agentury dostaneš, můžeš si zažádat o schůzku na ambasádě. Super je, že kvóty i termíny za tebe hlídá ona. To mimo jiné znamená, že pokud tě do programu registruje, máš jistotu, že to místečko pro tebe má.

Agentura ti zařídí podklady pro víza, to je její práce. Už ti ale neslíbí, že ho do­staneš. To už je čistě na tobě. Když ale na ambasádě neřekneš nebo neuděláš nějakou koninu, dají ti ho. Programy, o kterých tu za chviličku budu povídat, se mezi sebou mohou různě kombinovat. Pokud tedy splníš jejich podmínky. Jaké programy to jsou?

Work and Travel

Tento program má pár svých specifik a podmínek. Můžeš tam pracovat až celé čtyři krásné letní měsíce. Na konci máš pak jako odmě­nu ještě dalších třicet dní na cestování. A podmínky? Musíš být denním studentem vysoké nebo vyšší odborné školy a mít za sebou minimálně jeden semestr studia. Věkové omezení určuje americká agentura, ale většinou je do třiceti, u některých jen do dvaceti šesti let. Angličtinu je už potřeba mít na určité úrovni a vycestovat můžeš i opakovaně.

Můžeš se rozhodnout, jestli si budeš práci hledat nezávisle sám, tzv. indepen­dent, nebo tuto starost s radostí přenecháš agentuře, čemu se říká tzv. place­ment. Agentury pro placement studenty organizují i tzv. job fairy, kam osob­ně přijedou jejich největší američtí zaměstnavatelé. Na pohovoru si se svým budoucím šéfem můžeš pokecat tváří v tvář a máš možnost se osobně zeptat na vše, co tě zajímá. Pokud necháš zajištění práce na agentuře, po registraci a zaplace­ní zálohy budeš moct nakouknout do kompletní databáze jejích zaměstnavatelů a lákavé nabídky si projíždět. Povolené jsou ale jedině sezonní práce. Na léto tam přijíždějí statisíce turistů z celého světa, takže rozhodně potřebují vypomoct například v hotelech, restauracích, ob­chodech, parcích nebo třeba u bazénů.

Camp

Job v kempu se bude točit kolem dětí. Co tam budeš dělat? Vegetit si v chat­kách, ráno nekřesťansky brzy vstávat a vymýšlet prckům program, učit je různá řemesla a sporty, večer zpívat s kytarou u táboráku a cpát se u toho opečeným marshmallow. Existují hned dva typy práce v kempu. Oba mají jiné podmínky a tím pádem i jiný okruh možných zájemců.

První variantou je táborový vedoucí, tzv. camp counselor. Jestli máš nějakou dovednost a chceš ji děti učit, máš možnost dělat přímo váženého vedoucího. Učíš třeba kanoistiku, lukostřelbu, malování, fotbal, tanec a tak dále. Na tuto práci nemusíš být studentem vysoké školy, což je paráda. Jako kompenzaci ale potřebuješ výbornou znalost angličtiny, nějakou tu dovednost a předcho­zí zkušenosti s dětmi.

Druhou variantou je pomoc v kempu, tzv. support staff. V kempu figuruje i spousta dalších lidí, bez kterých by to nefungovalo. Pomoc v kuchyni, úkli­dová četa chatek, údržba. Jestli se ti příčí podílet se na organizaci a trávit většinu času s dětmi, klidně se zašij na takovouto pozici, kde svou práci dě­láš nezávisle. Pozor ale, tady už studentem být musíš. Na druhou stranu není třeba tak dobře umět anglicky ani mít zkušenosti s dětmi.

6. Job přes Working Holiday

Working Holiday (WH) víza jsou skvělou příležitostí, jak dostat pracovní po­volení do zemí, kam by ses za prací sám jen stěží dostal. Tyto programy jsou věkově omezené, a proto opět jen pro mladé lidi. Každá země má hranici nastavenou jinak, stejně jako jejich specifické podmínky.

Jaké jsou tedy základní podmínky pro získání Working Holiday víz? Musíš být občanem České republiky a mít pas platný minimálně po dobu trvání víza. Doba platnosti se ale stát od státu liší. Je nutné mít čistý trestní rejstřík, kvalitní zdravotní pojištění na celou dobu a sám být v dobrém zdravotním stavu. Při vstupu do země musíš prokázat dostatečné množství peněz na účtu a zpáteční letenku, nebo alespoň peníze na ni. Konkrétní výše prokazovaných financí je také různá. Vízum se vždy uděluje jen na jeden rok a dostaneš ho pro tu konkrétní zemi pouze jednou za život. Jednotlivé WH země ale mezi sebou samozřejmě kombinovat můžeš. Na konkrétní a aktu­ální podmínky pro svůj stát, například jaká je požadovaná doba platnosti pasu, jakou částku na účtu musíš prokázat, nebo na kolik tě vízum vyjde, se podívej buď na stránkách velvyslanectví té země pro ČR, nebo na stránkách jejich ministerstva zahraničních věcí.

Do jakých zemí se můžeš díky Working Holiday podívat? Jsou to: Kanada, Nový Zéland, Austrálie, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Chile, Izrael

Kniha Job v zahraničí, největší životní jízda je pro všechny mladé lidi, kteří rádi objevují svět, a zároveň je láká představa zažít něco neobyčejného. Něco, co je daleko za hranicemi všedních dní. Aby sis svůj pobyt co nejvíc užil, v pohodě a bez zbytečného stresu, je důležité se na něj dobře připravit. Což je i důvod, proč vznikla tato kniha, která tě inspiruje, naláká, ale na job v zahraničí hlavně perfektně připraví. Pokud tě však neláká kniha, můžeš si alespoň přečíst zajímavé články od autorky článku – Janči na www.jobvzahranici.cz, nebo sledovat její cestu na Instagramu.

Moje kniha - Job v zahraničí

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: