Belgie pojede na Euro bez jedné z hlavních opor. Brankář je zraněný

Přidat na Seznam.cz

Trenér belgického fotbalového národního týmu Domenico Tedesco v úterý potvrdil, že se jeho tým vydá na letošní evropský šampionát bez Thibauta Courtoise. Jednatřicetiletý brankář Realu Madrid celý ročník laboroval se zraněním, což se italskému kormidelníkovi nelíbí a raději prý upřednostní hráče v dobrém zdravotním stavu a formě.

Pro belgický bude ztráta klíčového muže mezi tyčemi velká rána a sám Tedesco se vzhledem k tomuto rozhodnutí dostane pod tlak veřejnosti. Mladý osmatřicetiletý kouč však nechce riskovat podobný scénář z března, kdy se Courtois vrátil do tréninku Realu Madrid po dlouhodobém zranění a hned si přivodil další poranění kolena. Během osmi měsíců tak absolvoval dvě operace a nad jeho zdravotním stavem visí otázka. Mimo hru byl od loňského srpna.

Na vině mohou být i napjaté vztahy mezi oběma aktéry. Ty zapříčinil fakt, že Courtois při absenci Kevina De Bruyneho v červnovém duelu nedostal kapitánskou pásku a trenér Tedesco upřesnil Romela Lukakua.

Postup je povinností, a co dál?

Belgičané na Euru figurují ve skupině E, kde je čeká Rumunsko, Ukrajina a Slovensko. Právě s naším východním sousedem odstartují 17. června svoji turnajovou pouť. Belgie je hlavním favoritem skupiny, a i přes svůj mírný ústup ze slávy bude patřit k širšímu okruhu favoritů. Jejich silná generace na nedávných šampionátech ke zlaté medaili navzdory velkým očekáváním nedokráčela, tentokrát však bude chtít belgický národní tým sázet na větší kompaktnost.

Opřít se bude chtít o výše zmíněnou zkušenou ofenzivní dvojici De Bruyne a Lukaku, které mohou v útočné čtveřici doplnit Trossard z Arsenalu a Doku z Manchesteru City. Dobrou sezonu prožívá v Atalantě Bergamo také De Ketelaere, Openda z Lipska nebo Saelemaekers z Bologni. Prostor už dostával také Bakayoko z PSV. Směrem dopředu tedy budou mít belgičané k dispozici velkou sílu. Ve středové řadě pak bude dalším důležitým hráčem po De Bruynem také Tielemans z Aston Villy. Ten je sice aktuálně rovněž zraněný, ale šampionát by stihnout měl. Šanci by mohl dostat i velký talent Atlética Madrid Arthur Vermeeren. Tielemanse však zřejmě doplní uprostřed pole někdo ze zkušenějších hráčů, nabízí se třeba Onana z Evertonu či Mangala z Lyonu. Ze hry není ani další talentový fotbalista, Aster Vranckx z Wolfsburgu.

Ve stoperské dvojici by mohlo nastoupit duo z Anderlechtu. Vedle zkušeného sedmatřicetiletého Vertoghena se už v březnové přípravě s Anglií objevil teprve dvacetiletý Zeno Debast. Jistou pozici by měl mít Theate z Rennes, na pravém kraji pak může zahrát Castagne nebo Meunier. Mezi tyčemi je hlavním kandidátem na náhradu Courtoise Tim Casteels z Wolfsburgu, jemuž dýchá na záda gólman Nottinghamu Forest Matz Sels.

zdroj: livesport, autorský článek