Hlavní obsah

Již třetí člen z týmu uprchlíků měl pozitivní dopingový test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V olympijském týmu uprchlíků se objevil mezi atlety třetí dopingový případ. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) uvedla, že běžkyně na 1500 metrů Anjelina Lohalithová měla pozitivní test na zakázaný lék na srdce trimetazidin a má předběžně zastavenou činnost.

Foto: Peter Morgan, ČTK/AP

Anjelina Lohalithová na archivním snímku z roku 2016

Článek

Jednatřicetiletá Lohalithová, jež jako dítě uprchla z Jižního Súdánu do Keni, se s finanční podporou Mezinárodního olympijského výboru (MOV) připravovala na třetí OH po startech v Riu de Janeiro a Tokiu. Oznámení o jejím pozitivním dopingovém testu přišlo dva dny předtím, než MOV a Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve čtvrtek uzavřou nominaci týmu uprchlíků pro pařížské hry.

UNHCR uvedl, že grant na přípravu na OH v Paříži má 75 sportovců ve 14 sportech. Uprchlíci pocházejí z 12 států a žijí ve 24 nových zemích.

V březnu AIU informovala o pozitivním testu na trimetazidin u běžce na 800 a 1500 metrů Lokolonga Atiola, jenž stejně jako Lohalithová pochází z Jižního Súdánu a žije a trénuje v Keni. Loni v prosinci dostal tříletý distanc za doping jiný atlet z uprchlického týmu Fuád Idbafdil, který přiznal užití zakázané látky EPO.

Trimetazidin je látka, kterou nechvalně proslavila kauza ruské krasobruslařky Kamily Valijevové na ZOH v Pekingu 2022 a v poslední době také dodatečně případ čínských plavců před OH v Tokiu 2021.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.