1. května 2024 10:52

V Göringově domě ve Vlčím doupěti našli lidské kostry. Mrtvým chybí ruce a nohy

Badatelé pod vedením Oktaviana Bartoszewského našli kosterní pozůstatky u města Kętrzyn ve Východním Prusku (území dnešního Polska). Kostry ležely v domě, který využíval Hermann Göring. Je ale otázkou, zda zakladatel gestapa a jeden z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera měl s mrtvými nějakou souvislost.

O podivném nálezu informují německé deníky Spiegel a Bild. K objevu kosterních pozůstatků došlo v hlavním Hitlerově stanu ve Východním Prusku, který je známý jako Vlčí doupě (německy Wolfsschanze). Hitler zde pobýval od června 1941 do listopadu 1944. Součástí komplexu je také dům, který využíval vrchní velitel Luftwaffe a zástupce vůdce Hermann Göring.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jeden z nejpodlejších nacistů spáchal den před popravou sebevraždu. Jak to Hermann Göring dokázal?

Göring byl zatčen 28. dubna 1945 na hradě Mauntendorf spolu se svými bohatými zásobami pilulek paracodinu, tedy léku kombinujícího paracetamol a kodein. Stal se jedním z 24 nejdůležitějších představitelů nacistického Německa souzených od 20. listopadu 1945 v Norimberku. Tady si také 1. října 1946 vyslechl rozsudek v podobě trestu smrti oběšením. Popravě ale unikl spolknutím kapsle kyanidu draselného 15. října ve 22:44 hod. Kyanid měl mít údajně ukrytý v gelu na vlasy, podle jiných zdrojů ale měl Göring kapsli zašitou v kůži na břiše.

Nález učinili amatérští badatelé pod vedením Oktaviana Bartoszewského. Kosterní pozůstatky byly pod starou dřevěnou podlahou pouhých deset centimetrů pod zemí. Přivolaní policisté uvedli, že mrtví nemají souvislost s nějakým současným zločinem, kostry ležely v zemi již delší dobu.

Badatelé narazili na pět koster, nejvíce je šokovala lebka novorozence. Jedna kostra patřila dítěti ve věku mezi sedmi až deseti lety. Na místě se nenašly žádné stopy tkaniny, což podle expertů nasvědčuje tomu, že mrtvoly byly při uložení do země nahé. Největší záhadou ale je to, že se na místě děsivého objevu nenašly části nohou a rukou.

Kdo jsou mrtví z Vlčího doupěte?

Badatelé a němečtí novináři si nyní lámou hlavu nad tím, komu kosterní pozůstatky patří. Ve hře je několik možných hypotéz. Vlčí doupě přitahuje magiky a okultisty a novináři deníku Bild spekulují, že kostry mohou mít souvislost s nějakým rituálem, který se snažil navazovat na nacistickou minulost místa.

Střízlivější hypotéza pak naznačuje, že mohlo jít o lidi, kteří se omylem dostali na střežený pozemek a byli zastřeleni. Smrt skupiny lidí ale mohou mít na svědomí i sovětští nebo polští agenti, kteří po válce v oblasti operovali. Mohli takto zlikvidovat skupinu nepohodlných osob.

Experti také připomínají, že nedaleko Göringova domu se nacházel ústav pro mentálně postižené. Patřili mrtví mezi chovance sanatoria? Největší rozměr záhadě ale dává to, že mrtvým chybí končetiny.

Zdroje: Spiegel.de a Bild.de

Video, které jste mohli minout: Vlčí doupě stále přitahuje pozornost

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom