Zlatá česká klasika: Na luxusní bramborový salát s majonézou nedáme dopustit

Miska s bramborovým salátem, který je ozdobený kousky vajíček AS Foodstudio / Shutterstock.com

Bramborový salát patří mezi naše oblíbené přílohy. Nedokážeme si bez něj představit štědrovečerní večeři a chutná nám i k řízku. Bramborový salát je v kulinářské historii takovou „novinkou“. U nás se objevil až na začátku 20. století. Ovšem jeho popularita raketově rostla a dnes je nedílnou součástí naší kuchyně. My jsme na něj dostali chuť, tak si ho pojďte udělat s námi!

Přečtěte si také

11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Kde vznikl bramborový salát?

Za domov bramborového salátu je označovaná Evropa. Brambory se na náš kontinent dostaly v 16. století díky Španělům, kteří je přivezli z Jižní Ameriky.

Zpočátku to brambory neměly jednoduché, lidé je považovali za jedovaté a nechtěli je pěstovat. Netrvalo to ovšem dlouho a brambory se staly v Evropě základní potravinou. A vzniku bramborového salátu už nic nebránilo.

Bramborový salát po španělsku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Bramborový salát po španělsku

Připravte si bramborový salát po španělsku a vychutnejte si tuto netradiční variantu k obědu nebo jako lehkou večeři. Tento bílkovinami nabitý salát vás spolehlivě zasytí a pohladí vaše chuťové pohárky. A když vám zbyde, poslouží i jako oběd s sebou do zaměstnání.

Bramborový salát po španělsku
Lehký bramborový salát bez majonézy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Lehký bramborový salát bez majonézy

Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.

Lehký bramborový salát bez majonézy

Kdy vznikl bramborový salát?

První verze bramborových salátů vznikaly už v 16. století. Tehdejší saláty byly v podstatě jen brambory, které se vařily ve víně nebo ve směsi octa a koření. Jakmile došlo k rozšíření brambor po celé Evropě, začaly vznikat nejrůznější regionální verze bramborových salátů.

U nás se bramborový salát objevil až ve 20. letech 20. století. Jeho obliba stoupla za protektorátu ve 40. letech minulého století, protože suroviny na salát byly i tehdy snadno dostupné. Po druhé světové válce jeho popularita značně vzrostla a stal se jako příloha nedílnou součástí štědrovečerní večeře.

Náš bramborový salát je podle některých verzí inspirovaný ruským receptem z 2. poloviny 19. století. Rusové do svého salátu přidávali mrkev, hrášek, vejce a někdy i maso.

Bramborový salát s majonézou, ředkvičkami a petrželkou Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept na bramborový salát

Ingredience na 6 porcí:

  • 1 kg brambor
  • 150 g mrkve
  • 70 g cibule
  • 80 g celeru
  • 80 g petržele
  • 160 g nakládané okurky
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 4 uvařená vejce
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, poté slijte vodu a ještě vlažné oloupejte.
  2. Mrkev, celer a petržel oloupejte, uvařte téměř doměkka a nechte vychladnout.
  3. Brambory, mrkev, celer a petržel nakrájejte na kostky o velikosti asi 1 cm, případně využijte kráječ na brambory, a dejte do větší mísy. Přidejte najemno nakrájenou cibuli.
  4. Okurky nakrájejte na kostičky asi půl centimetru velké a přidejte do mísy. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně 1 cm, případně opět použijte kráječ na brambory.
  5. Přidejte majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, 1 kávovou lžičku čerstvě mletého pepře a promíchejte. Přilijte 2 lžíce láku z okurek a promíchejte. Opatrně vmíchejte nakrájená vejce. Dochuťte solí a nechte alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.

Zdroj: Kupi