Mari Gilbert: Vytrvalost zoufalé matky pomohla dopadnout vraha její dcery. Svého triumfu se nedožila

Mari Gilbert
Zdroj: Profimedia

Když v roce 2010 zmizela dcera Mari Gilbert, Shannan, žena se nevzdala a vyvíjela na policii nátlak, aby tento případ neodložila. To ještě netušila, že její vytrvalost povede k zatčení vraha. Zdánlivý triumf byl však poté zaplacen to nejvyšší daní...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2024 11:00

Při vyšetřování Shannanina zmizení narazili kriminalisté na dalších deset obětí, mezi nimiž byly většinou sexuální pracovnice, jejíchž ostatky se nacházely na jižním pobřeží Long Islandu. V roce 2011 se pak v nedalekém močálu našlo i Shannanino tělo. Pak se ale na scéně objevila druhá Marina dcera Sarra, což nedopadlo vůbec dobře.

Zmizení Shannan Gilbert

Psal se 1. květen roku 2010 a Shannan v časných ranních hodinách vytočila linku 911. V té době se živila jako eskortní společnice, volala tak z domu svého klienta na Oak Beach. Zatímco přes mobil hovořila s dispečery, pouliční kamery ji zachytily, jak klepe na dveře sousedních domů a prosí o pomoc. Policie však dorazila na místo až za hodinu.

Tou dobou už nebyla Shannan k nalezení. Její matka Mari byla přesvědčena o tom, že se úřady jejímu zmizení nevěnovaly tak, jak měly, kvůli povaze jejího povolání. A tak se zařekla, že nepoleví, dokud se tento případ nevyšetří. Po 18 měsících našla policie její tělo. Tím se ale začala pomalu objasňovat ještě jiná záhada.

Pomohla najít vraha

V prosinci 2010 našli policisté při prohledávání místa, kde Shannan zmizela, mrtvoly čtyř žen. Šlo o společnice, které své služby nabízely skrze Craiglist. Pravděpodobně je o život připravil sériový vrah. Do dubna 2011 se pak našlo dalších šest těl. Tři patřily prostitutkám, pak neznámé ženě a jejímu dítěti a muži asijského původu.

Shannanino tělo bylo objeveno až o osm měsíců později. Prý ale nebyla zabita, mělo jít o utonutí, jelikož se její ostatky našly v močálu. Mari se s takovýmto závěrem nehodlala smířit a objednala nezávislou pitvu. Výsledek - uškrcení.

Brutální vražda Mari Gilbert

Mari byla odhodlaná strávit zbytek života hledáním dceřina vraha. Vyvíjela proto na orgány činné v trestním řízení neustálý tlak. Do toho ale musela ještě řešit problémy se svou druhou dcerou, sedmadvacetiletou Sarrou. Ta bohužel trpěla schizofrenií. Jednoho dne tak před svým osmiletým synem utopila psa, který byl jeho mazlíčkem. Její matka Mari tak raději po tomto incidentu převzala chlapce do své péče.

V druhé polovině července se Sarra své matce po delší době ozvala s tím, že je naprosto zoufalá. Neustále v hlavě slyší různé hlasy. Mari neváhala a okamžitě se za svou dcerou vydala, byť věděla, že je při svých záchvatech nebezpečná. Sarra na ni zaútočila kuchyňským nožem a zasadila jí neuvěřitelných 227 bodných ran. Následně začala svou matku mlátit do hlavy hasicím přístrojem, pak jí ještě do úst nastříkala pěnu. Nakonec se Mari pokusila uříznout hlavu, neboť ji považovala za "špatného boha a ďábla" v jednom.

Již se tak bohužel nedočkala završení svého úsilí, kdy v červenci minulého roku policie zatkla muže jménem Rex Heuermann, který byl obviněn z vraždy čtyř nalezených žen. Zda ho kriminalisté obviní i z dalších vražd bude známo tento rok. Mari tak dokázala nejen najít viníka, ale také pomoci několika rodinám uzavřít smutnou kapitolu jejich životů, kdy se jim ztratil blízký člen rodiny, přičemž dlouhá léta nevěděli, zda je živý a někde trpí, nebo je po smrti.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Mari Gilbert
Allthatsinteresting.com: Mari Gilbert Refused To Let Police Ignore Her Daughter's Disappearance - And It Led Them To A Serial Killer

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články