Studie: Chytré telefony až od třinácti, sociální sítě pak až od osmnácti

Podle zprávy odborníků, kterou si nechal vypracovat Emmanuel Macron, by děti neměly do 13 let používat chytré telefony a do 18 let by jim měl být zakázán přístup k běžným sociálním médiím, jako jsou TikTok, Instagram a Snapchat, upozornil The Guardian.

Francouzský prezident požádal vědce a odborníky, aby navrhli pokyny pro používání obrazovek u dětí s cílem, aby Francie přijala bezprecedentní opatření k omezení jejich vystavení. Po zveřejnění zprávy nebylo jasné, jak bude vláda nyní postupovat. Macron v lednu řekl: »Mohou existovat zákazy, mohou existovat omezení.«

Ve zprávě se uvádí, že děti je třeba chránit před »strategií technologického průmyslu zaměřenou na zisk, která spočívá v upoutání pozornosti dětí a využívá všech forem kognitivního zkreslení k tomu, aby děti zavřela u obrazovek, kontrolovala je, znovu je zapojila a zpeněžila«.

Zpráva uvádí, že děti se stávají »zbožím« na tomto novém technologickém trhu, a dodává: »Chceme, aby průmysl věděl, že jsme viděli, co dělají, a nenecháme je, aby jim to prošlo.«

Tříměsíční studie vědců a odborníků uvádí, že děti mladší tří let by neměly být vystaveny žádným obrazovkám – včetně televize – a žádné dítě by nemělo mít telefon před dosažením věku 11 let.

Jakýkoli telefon, který dostane dítě ve věku od 11 do 13 let, by měl být telefon bez přístupu k internetu, uvedla, že minimální věk, od kterého by měl být povolen chytrý telefon připojený k internetu, je 13 let.

Zpráva uvádí, že patnáctileté dítě by mělo mít přístup pouze k tzv. etickým sociálním médiím, jako je například Mastodon. Konvenční, masově prodávané a na zisk zaměřené sociální sítě, jako je TikTok, Instagram nebo Snapchat, by podle zprávy neměly být teenagerům přístupné, dokud nedosáhnou 18 let.

Stejně přísná doporučení obsahuje zpráva i pro nejmladší děti, podle níž by měly být telefony a obrazovky v porodnicích co nejvíce omezeny, aby se rodičům pomohlo sblížit se s jejich dětmi. Používání telefonu by se podle zprávy měly vyvarovat také vychovatelky.

U dětí ve věku do šesti let by měly být »silně omezeny« všechny druhy obrazovek a jen velmi zřídka by měly být používány pro vzdělávací obsah, pokud sedí s dospělým. V mateřských školách by měly být obrazovky pro děti mladší šesti let zcela zakázány.

Zpráva rovněž navrhla zakázat připojené hračky, s výjimkou těch, které se používají jako zvukové pro vyprávění příběhů.

Vědci dále uvedli, že nechtějí kárat rodiče, kteří jsou sami »obětí mocného technologického průmyslu«. Řekli, že rodičům by se naopak mělo pomoci, aby se vyhnuli tomu, co nazvali »techno-ference« – kdy rodiče neustále kontrolují své vlastní telefony a narušují tak svou schopnost soustředit se na rozhovor, jídlo nebo hru se svými dětmi.

To podle zprávy poškozuje emocionální vývoj mladých lidí. Jednalo se o dospělé, kteří při krmení malých dětí projížděli své telefony, nebo o domácnosti, kde byla na pozadí neustále zapnutá televize.

Podle vědců by »rodičovská kontrola« neměla být považována za dostatečný prostředek ochrany dětí. Spíše se jedná o neúčinné rozptýlení pozornosti, které technologický průmysl používá, »aby se zbavil odpovědnosti« za vytváření algoritmů, zejména v rámci sociálních médií, které jsou navrženy tak, aby děti byly závislé a vydělávaly na nich.

(cik)

Předchozí článek
Další článek

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Já jim říkám chodící „zombí“-nejhorší jsou ti co čumí do mobilu a přecházejí ulici. Na přechodu by to „legislativa“ měla přísně zakázat/trestat!

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy