Gilpinova whisky: Alkohol z moči diabetiků ochutnáte jen na speciálních eventech

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Whisky
Zdroj: Zamonelli / Pixabay.com

Různé druhy alkoholu se vyrábí z různých ingrediencí. Někdy je ale možná lepší nevědět, co pijete. Jedna britská společnost vyrábí speciální whisky, jejíž ingrediencí je mimo jiné také moč diabetiků.

Whisky se pojí se jménem Jamese Gilpina. Ten si v minulosti uvědomil, že moč diabetiků logicky obsahuje velké množství cukrů. A podle webu The Whisky Exchange prohlásil, že by to bylo jednoduše velké plýtvání ji nevyužít.

Především starší muži

Předtím, než se začal výrobou whisky zabývat, provedl Gilpin několik výzkumů. Na základě těch určil, že nejhodnotnější pro něho je moč diabetiků druhého stupně, konkrétně pak starších mužů.

On sám byl diabetikem, a s informacemi o nemoci tak byl dobře obeznámen. V roce 2010 potom rozjel projekt, v jehož úspěch ze začátku údajně nedoufal. Nečekal, že ho tolik lidí podpoří.

„Diabetici druhého stupně, především starší muži, vylučují denně velké množství cukru ve své moči. Ta přijde nazmar. Nebylo by lepší ji využít k něčemu smysluplnému, jako je například výroba alkoholu?“ napsal tehdy na svém webu.

Podpora dobrovolníků

Na základě výzvy se ozvalo Gilpinovi hned několik dobrovolníků. Ti byli ochotni nejen darovat moč, ale také ochutnat výsledný nápoj. Na výrobě whisky se podílela mimo jiné i jeho babička, on sám samozřejmě také přispěl.

Časem byl výrobce schopen založit společnost Gilpin Family Whisky, která dodnes alkohol vyrábí. Jedná se ale spíše o menší množství produktů, které se prodávají na speciálních eventech v Londýně.

V běžných obchodech podle všeho jen tak k dostání nápoj nebude a ani na internetu se nyní nedá pořídit. Skuteční zájemci si k němu ale jistě cestu najdou.

Zdroj: Wired, Diabetes, The Whisky Exchange

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články