5 klíčových informací ukrytých na pozadí filmů

01.05.2024

Říká se, že je pod svícnem největší tma a tohle tvrzení platí i u hollywoodských filmů. Někteří filmaři totiž záměrně odvádí divákovu pozornost od klíčových momentů, kterých si mohou všimnout jen ti nejpozornější. Zatímco se totiž v popředí odehrává nějaký děj, mnohem důležitější věci pak často probíhají na pozadí.

V dnešním článku se proto zaměříme na skryté detaily, které naznačují budoucí události nebo odkazují na nějaké hlubší významy. Od skrytých zpráv v názvech hospod až po symboliku v použití pomerančů, tyto detaily dodávají filmům další vrstvu komplexity a zvědavému divákovi otevírají nové perspektivy.

Názvy hospod

Edgar Wright (50) je známý svým štědrým používáním skrytých významů a náznaků odkazujícína budoucí průběh svých příběhů. Stačí si vzpomenout na jeho první hit s názvem Soumrak mrtvých, kde jednotlivé postavy společně proberou celý děj ještě předtím, než k němu vůbec dojde.

Ve filmu U konce světa Wright trochu střídmější, ale pozornému divákovi jeho pomrkávání určitě neušlo. Postava Simona Pegga (54) přesvědčí své bývalé středoškolské přátele, aby se ještě jednou pustili do své šňůry po hospodách ve městečku, ve kterém společně vyrůstali. Jejich putování ale bohužel začíná uprostřed mimozemské invaze, během které jsou lidé nahrazováni roboty.

Název každé hospody ve výpravě předznamenává události, ke kterým v ní dojde. Například v hospodě U Dvouhlavého psa se posádka potýká s robotími dvojčaty. U Mořské víly narazí na sirény. Skončí U Konce světa, ve které se odehraje přesně to, co vás napadne.

Novinové výstřižky

Film Já, legenda je částečně akční film, částečně psychologický thriller a částečně tragické drama. Will Smith (55) hraje postavu zdánlivě posledního člověka na Zemi, který přežije virální apokalypsu. Lidé, kteří během tragédie nezemřeli, se proměnili v něco mezi upíry a zombie, které v noci vylézají ze svých skrýší.

Robert Neville, Smithův charakter, tráví většinu času se svým německým ovčákem a oba přežívají díky dodržování přísných pravidel. Během jednoho rutinního shánění zásob stojí Neville vedle stánku s novinami, jejichž titulek hlásá: „Nakažení psi se mohou objevit za soumraku.“ Kdyby věnoval větší pozornost svému okolí, možná by se vyhnul útoku smečky nakažených psů. Jeho věrná psí společnice, Sam, sice svému páníčkovi zachrání život, ale sama se nakazí virem, který ji zanedlouho promění v krvelačnou bestii.

Sbírka kamenů Toma Raddla

Fanoušci Harryho Pottera si za ta léta zvykli přikládat každé zákulisní informaci či poznámce „mimo řečí“ velkou váhu. J. K. Rowling (58) staví svoje příběhy jako detektivky, kdy pozorní čtenáři mohou odhadnout rozuzlení ještě před tím, než jim ho autorka prozradí. I filmaři se některé z těchto momentů pokusili dostat na filmová plátna a skvěle se jim to podařilo například v šestém filmu s podtitulem Princ dvojí krve.

V tom Harry spolupracuje s Brumbálem, aby prostudovali hlubiny nasbíraných vzpomínek a zjistili tak, jak porazit Voldemorta. Harry se skrze takzvanou myslánku dozvídá o svém nepříteli spoustu věcí. Během první z těchto vzpomínkových seancí se Harry noří do prvního setkání Brumbála s Voldemortem, kdy byl pán zla je ještě mladým chlapcem jménem Tom Raddle. Tom bydlí v sirotčinci, kde se často dostává do konfliktu s ostatními sirotky, které terorizuje temnou magií.

Tom je „sběratelem“,který si přivlastní všechno, co se mu zlíbí a je mu jedno, jestli už dané věci někomu patří. Kromě ukradených hraček ve skříni si diváci s ostřížím zrakem mohou všimnout i sbírky kamenů na parapetu jeho pokoje. Je jich sedm, což odráží sedm viteálů, které musí Harry v rámci zbylých příběhů původní filmové série zničit.

Náznaky, že je Pan Oranžový krysa

Režisér Quentin Tarantino (61) se v roce 1992 prosadil jako nové hollywoodské eso se svým kriminálním filmem Gauneři. Během filmu dojde ke zpackání přepadení šperkařství, a to z části proto, že jeden z mafiánů je tajný policista.

Před tím, než se Pan Oranžový přizná k tomu, že je tajný policista, může divák zpozorovat několik vizuálních náznaků, že nejspíš něco tají. Pan Bílý, Růžoví a Oranžový hned po neúspěšném přepadení dorazí do skladu, kde se mají setkat, a za nimi se objevuje stůl s růžovými, bílými a oranžovými láhvemi.

Oranžové jsou od těch ostatních oddělené, což naznačuje, že jeden z těchto mužů není jako ostatní. To ale není jediný způsob, jak jste mohli předem zjistit, že je postava Tima Rotha (60) lhářem z povolání. V jiné scéně totiž Eddie – muž, který pomohl připravit plán – hovoří po telefonu o kryse, když se za jeho autem objevuje oranžový balón.

Pomeranče znamenají smrt

Použití předzvěstí ve filmu Kmotr inspiruje filmaře po více než půl století. Příkladem za všechny je přítomnost pomerančů, která vždy znamená, že v následujících okamžicích někdo důležitý zemře. Vito Corleone nakupuje pomeranče, když je postřelen na ulici. Také jí pomeranč, když umírá na zahradě se svým vnukem.

Pokračování tradice lze vidět i v následujících dílech a na slavné pomerančové scény se odkazuje nespočet jiných snímků a seriálů. Stačí si vzpomenout na Mad Men, Rodinu Sopránů nebo The Wire – Špína Baltimoru. Stejně jako upřímné pocty se tyhle momenty dočkaly i spousty parodií, a to i v Simpsonových.

(tod)

Fandím
9 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Will Smith, Simon Pegg, Quentin Tarantino, J. K. Rowling

Filmy:
Kmotr, Gauneři, Já, legenda, Harry Potter a Princ dvojí krve

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
easter eggy, Harry Potter zajímavosti, easter eggy filmy, film Kmotr, skryté scény, já legenda, zákulisní informace, pozadí filmu, tajné scény
TOPlist