Jak udělat z nejlevnějšího kuřete v supermarketu fantastické bio kuře

Nikdo nejsme natolik naivní, abychom si mysleli, že maso koupené v supermarketu oplývá nějakými super živinami. Často jde spíš o naprostý opak. Člověk aby se bál, čím se třeba zrovna kuřata živila, jaké hormony jim byly podávány, a co tedy budeme konzumovat my. Ještě že existuje zázračná marináda.

Zázračná marináda

Přichystáme si tři základní suroviny pro marinádu.

  • citronová šťáva
  • voda
  • sůl

Kdo je ještě větší gurmán, může přidat další suroviny, kterými určitě nic nezkazíme, např.

  • olivový olej
  • česnek
  • pepř
  • med
  • bylinky

Jdeme marinovat

Nejprve si připravíme kuřecí maso. Očistíme, případně nakrájíme. Marinovat můžeme stehna, paličky, prsa nebo kuřecí kousky. Suroviny na marinádu důkladně promícháme, můžeme ji připravit rovnou ve vzduchotěsném a voděodolném silnějším sáčku určeném do lednice a mrazáku. Nakonec do sáčku přihodíme také maso, vypustíme vzduch, uzavřeme, pořádně promneme a necháme marinovat v lednici minimálně hodinu, nejlépe přes noc. A pamatujme na to, že až půjdeme kuře péct či grilovat, osušíme ho.

Proč zrovna citronová šťáva?

Citronová šťáva se ke kuřeti chuťově hodí, dokáže zvýraznit a podtrhnout jeho přirozenou chuť. Zároveň rozkládá bílkoviny v mase, takže kuře pak bude mít mnohem jemnější texturu. Asi největším benefitem jsou antimikrobiální a antioxidační vlastnosti. Tím citronová šťáva snižuje riziko onemocnění z potravin a zabraňuje tvorbě škodlivých sloučenin při tepelné úpravě. To samozřejmě nevynahrazuje správné nakládání s masem a dostatečné upečení či uvaření, ale dokáže napomoci.

Jak nakládat s kuřecím masem?

Rozhodně nepřipravujeme maso, které má podezřelý odér či podezřelý odstín. Syrové drůbeží maso vydrží v lednici 1-2 dny, v mrazáku tři čtvrtě roku až rok. Kuře připravujeme při minimální teplotě 74°C. Kuře tepelně ošetřené na nižší teplotu je nebezpečné konzumovat, může zapříčinit salmonelu nebo jiné nemoci.  

Foto: Shutterstock, zdroj: thekitchn.com, quora.com, healthline.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments