Vynikající zeleninový salát z USA: Je pojmenovaný po restauraci a je pro něj typickým lahodný dresink s parmazánem

Caesar salát s dresinkem a krutony, servírovaný v bílé míse Foodio / Shutterstock.com

Zeleninové saláty jsou stálicí na jídelních lístcích restaurací po celém světě. Jedním z nich je i populární Caesar salát, který vznikl v minulém století ve Spojených státech. Tvoří ho listový salát s vynikající zálivkou z majonézy a koření. Podávají se k němu opečené krutony a můžete ho vylepšit i grilovaným kuřecím masem. Je to snadný a rychlý recept, který se hodí jako lehký oběd i večeře. Tak si ho pojďte udělat s námi!

Přečtěte si také

Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

Caesar vznikl díky prohibici v USA

Italský restauratér Caesar Cardini provozoval v roce 1924 restauraci v kalifornském San Diegu. Nebyl ovšem spokojený s tržbami, protože ke svým jídlům nemohl zákazníkům nabízet alkohol.

Rozhodl se tak přesunout svou restauraci do Mexika, do města Tijuana. Byla to skvěle zvolená poloha restaurace, protože ležela těsně za americko-mexickou hranicí. Cardiniho restauraci Caesar's hojně navštěvovali Američané a Mexičané. O jednom rušném víkendu v létě roku 1924 byla návštěvnost tak vysoká, že v restauraci došlo všechno jídlo.

Cardini tak obešel všechny blízké obchody a skoupil v nich vše, co se dalo – římský salát, parmazán, citron, olivový olej, kousky chleba a worcesterovou omáčku. Nařídil svým kuchařům, aby z těchto ingrediencí připravili jídlo. A první Caesar salát s lahodným dresinkem byl hotový.

Šopský salát
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Šopský salát

Šopský salát pochází z Bulharska a je velmi oblíbeným letním jídlem i v celé střední Evropě. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, tak neváhejte a pojďte si jej s námi připravit.

Šopský salát
Waldorfský salát s kuřecím prsem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Waldorfský salát s kuřecím prsem

Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.

Waldorfský salát s kuřecím prsem

V roce 1935 se Cardini přestěhoval do Los Angeles a začal pracoval jako obchodník s lihovinami. I když už s restauratérstvím skončil, prodával pod ochrannou známkou svůj dresink na salát.

Jeho hlavními ingrediencemi byl rostlinný olej, citronová šťáva, vejce, olivový olej, vinný ocet, parmazán, sůl, česnek, směs bylinek a koření. Ve 40. letech 20. století se tento dresink v kombinaci se salátem stal oblíbeným v restauracích po celém světě.

Recept na Caesar salát

Ingredience na 4 porce:

  • 60 g másla
  • 30 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • velká hlávka římského salátu
  • 20 ml strouhaného parmazánu
  • 30 ml hladkolisté petržele

Zálivka

  • 1 vejce
  • 6 filátek ančoviček
  • hoblinky parmazánu
  • 5 ml kapar
  • 15 ml citronové šťávy
  • 10 ml dijonské hořčice
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
Caesar salát s dresinkem a krutony, servírovaný v bílé míse photokin / Shutterstock.com

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte máslo s olivovým olejem a přidejte česnek, petrželku, sůl a pepř. Potřete touto směsí chleba a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10 minut. Až budou mít zlatavou barvu, vyndejte je z trouby a posypte parmazánem.
  2. Připravte si zálivku. Do vody dejte vařit vejce. Přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Po 3 minutách vejce vyndejte a dejte ho do studené vody. Vychladlé vejce oloupejte a vyšlehejte v menší misce s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí. Postupně přilévejte olivový olej a neustále šlehejte, dokud zálivka nezhoustne.
  3. Na talíř rozložte salát, opečený chléb, hoblinky parmazánu a přelijte zálivkou. Hned podávejte. Třeba s grilovaným kuřecím masem.

Zdroj: Kupi