Devatenáctiletá Jean 6 hodin ležela zmrzlá ve sněhu. Po několikahodinovém zahřívání její tělo opět začalo fungovat

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Snehova vlocka
Zdroj: geralt / Pixabay.com

Bylo jí 19 let a její tělo bylo naprosto zmrzlé. Lékaři se domnívali, že je mrtvá. Dívka přesto přežila. Příběh z roku 1980 se zdá neuvěřitelný, přesto se ale skutečně stal.

Jean Hilliardová 22. prosince vyrazila s přáteli na večerní zábavu. Z té se potom kolem půlnoci vracela domů. Její auto nicméně dostalo na zledovatělé silnici smyk a sjelo ze silnice.

Žádná vážná zranění

Kupodivu se Jean nestalo nic vážného. Kromě několika odřenin byla v pořádku. Rozhodla se ze zničeného auta vylézt a vyhledat pomoc. Věděla, že v okolí žije její známý. Jenomže byla velmi nalehko oblečená a po několika minutách chůze ztratila kvůli nízkým teplotám vědomí, popisuje situaci Meteored.

Druhý den ráno objevil dívku jen kousek od své zahrady její kamarád Nelson. Ten okamžitě zavolal pomoc. Jean ležela ve sněhu s otevřenýma očima, úplně ztuhlá. Na první pohled se zdálo, že nežije. A dlouho si to mysleli také lékaři. Podle jejich konstatování ležela v zimě Jean více než šest hodin.

Zázrak

Nelson ještě před příjezdem lékařů dívku dotáhl do tepla a zabalil ji do dek. To podle doktorů mohlo zachránit její život. Když se jí pokoušeli pomoci, bylo její tělo natolik ztuhnuté, že se při snaze napíchnout jí žílu zlomila jehla, píše dokonce Science Alert.

Po několika hodinách zahřívání ale kupodivu lékaři zaznamenali slabý tep. Překvapení všech bylo obrovské a tým se v tu chvíli rozhodl udělat vše pro to, aby mladou dívku zachránil. Ačkoli její tělo bylo ztuhlé, orgány nadále fungovaly. Díky tomu se nakonec podařilo Jean přivést zpět mezi živé.

Žena nakonec žila dlouhé roky spokojený život. Po jejím zážitku jí nezůstaly žádné trvalé následky. Její příběh je důkazem toho, že vzdávat by se člověk neměl, dokud skutečně není všemu konec. Jenom naděje lékařů a několikahodinové zahřívání totiž tehdy zachránilo velmi mladý život.

Zdroj: NDTV, MPR News, Science Alert, The Sun, Meteored

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články