Hlavní obsah

Jdi domů, Ivane. Na prvomájové akci KSČM se sešlo i několik odpůrců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na středeční prvomájovou akci KSČM na pražském Střeleckém ostrově přišlo i několik odpůrců komunistů. Zástupci obou táborů se dostávali do drobnějších slovních konfliktů, které mírnili policisté. Žádné vážnější potyčky ale k vidění nebyly, po poledni byl na ostrově sváteční klid.

Konflikt mezi komunisty a jejich odpůrciVideo: Novinky

 
Článek

Komunističtí řečníci kritizovali v projevech kapitalismus i nynější koaliční vládu. Před komunisty uspořádali u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890 shromáždění sociální demokraté a po nich dorazili představitelé České suverenity sociální demokracie.

Někteří komunisté drželi u památníku rudé vlajky s nápisem KSČM nebo vlajky českého mírového hnutí. Jejich kritici, kteří stáli opodál oddělení policisty, se vybavili vlajkami Evropské unie, Severoatlantické aliance, Spojených států i Ukrajiny. Jeden z nich pouštěl prostřednictvím megafonu písně, jako je Modlitba pro Martu nebo Dobře míněna rada, což u účastníků akce KSČM vyvolávalo značnou nelibost.

Předsedkyně pražské komunistické organizace Marta Semelová se ve vystoupení věnovala například stavu zdravotnictví nebo chudobě části obyvatel. „Senioři otáčejí každou korunu,“ tvrdila. Vládě vyčítá Semelová to, že podle ní chystá další zhoršování pracovních podmínek. Na shromáždění KSČM se představili i někteří kandidáti do Evropského parlamentu.

Exposlanec Dolejš dostal v KSČM výpověď

Domácí

Podle reportéra Novinek byl na místě po poledni klid, žádné vážnější incidenty se neobjevily ani předtím. Jeden muž vybavený megafonem na místě zůstal, i jeho jednání však bylo poklidné.

Zaorálek volal po evropské solidaritě

Na akci sociální demokracie lídr evropské kandidátní listiny SOCDEM Lubomír Zaorálek řekl, že největším problémem současnosti je sociální nejistota. Jde podle něj o největší téma sociální demokracie. Zaorálek řekl, že evropským tématem je konkurenceschopnost, která ale podle něho může vést i k oslabování práv zaměstnanců. „Potřebujeme solidaritu, evropskou solidaritu,“ zdůraznil.

Sociální nerovnosti se v projevu u pamětní desky věnoval předseda České suverenity sociální demokracie Jiří Paroubek. V Česku je podle něho takového rozsahu, který prý není obvyklý ani ve vyspělých západních zemích. Socialisté se s takovým stavem podle Paroubka nemohou smířit.

Sestřih z prvomájového setkání ČSSDVideo: Novinky

Paroubek se stal předsedou České suverenity, jež užívá zkratku ČSSD. Na sjezd dorazil i Zeman

Domácí

Na Střeleckém ostrově už od rána pokračovaly přípravy na hudební festival United Islands, který začne večer. Odpoledne budou na ostrově pořádat prvomájový piknik anarchisté, po něm se vydají centrem Prahy na Štvanici. Sejít by se měli okolo půl druhé, jak na místě zjistil reportér Novinek.

Pražští občanští demokraté zorganizovali prvomájovou akci pojatou jako zábavní odpoledne pro celé rodiny na Kampě místo obvyklého Petřína, který obsadili Svobodní. ODS slavila zejména 20leté výročí vstupu Česka do Evropské unie, dorazili i kandidáti koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) do Evropského parlamentu.

Předseda pražské ODS Marek Benda a předsedkyně TOP Markéta Pekarová Adamová označili za klíčové volební téma obranu země a bezpečnost. Kandidáti pak nabádali k účasti v evropských volbách.

Na Kampě hrála živá hudba, stánkaři nabízeli různé pochutiny a pití, pro děti organizátoři připravili různé atrakce, například skákací hrad a soutěže. Mezi účastníky procházela postarší žena, která držela transparent s nápisem „Slibovali hory doly, teď nás berou u huby. Co dokáže tato vláda, ani komunisti nesvedli“.

Anarchisté měli piknik

Anarchisté se dnes odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem Prahy. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, na níž je čeká hudební produkce.

Policie po průvodu řešila případ, kdy jí bylo nahlášeno poškození drahého vozu porsche. „V průběhu průvodu nám oznamovatel nahlásil, že mělo dojít k poškození vozidla. Policisté se tam dostavili a zjistili, že tam žádné viditelné poškození není,“ popsal Právu a Novinkám mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Podle něj se ještě čeká na vyhodnocení majitele, zda k poškození došlo.

Policie prošetřovala údajné poškození auta Video: Aktu.cz

Na Střelecký ostrov si anarchisté donesli občerstvení, posedávali a postávali na trávníku. Zájemci si mohli koupit také anarchistické tiskoviny.

Jeden z řečníků se v projevu věnoval práci, která je podle něj v kapitalistickém, socialistickém a „bolševickém“ pojetí jiná než v anarchistickém pojetí. „Anarchistický ideál práce je dost odlišný, nestojí na principech vykořisťování,“ uvedl. Anarchisté podle řečníka oslavují svobodnou práci, která „není otročinou“. „Odpor žije, boj pokračuje,“ skandovali pak účastníci akce.

Sestřih z pochodu AnarchistůVideo: Novinky

Na pozvánce na anarchistický 1. máj se pořadatelé vymezili vůči nynější politické scéně. „Vládnout se nám tu pořád snaží asociální parta konzerv a technokratů, která jako by se snažila dohodit co nejvíc oveček konkurenčnímu hnutí jednoho muže,“ uvedli.

O dalších stranách píšou jako o „okamurovských obchodnících se strachem“ a o „rudohnědých putinistech“. Zmínili také anarchistickou pomoc Ukrajině, kde „řádí imperiální vojska kremelského diktátora“, i podle nich stupňující se klimatickou krizi „umocněnou neschopností vlád postavit se zájmům kapitálu“.

Okamurova SPD padá. Voliče jí přebírá Václavák

Parlamentní volby

Související články

V SOCDEM na kolenou sílí nespokojenost

Slibovaný restart Sociální demokracie se ještě nekonal, v preferencích se drží pod hranicí volitelnosti a straníci jsou znepokojení. Teď začínají rozmýšlet...

Výběr článků

Načítám