Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
refresher team
1. května 2024 13:01
Čas čtení 1:12

20 let od vstupu do EU. Tohle jsou největší přínosy jednotné Evropy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
20 let od vstupu do EU. Tohle jsou největší přínosy jednotné Evropy
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. O své místo v západním světě bojujeme dodnes, benefity společné Evropy jsou přitom jasné.

Ačkoliv se kritiků Evropské unie najde v dnešní dezinformacemi zaplavené době stále dost, jakmile se člověk drží faktů, je přínos našeho členství neoddiskutovatelný. Česko za posledních 20 let získalo z evropských zdrojů po odečtení vlastních příspěvků 1,12 bilionu korun. V roce 2004 vstupovalo s HDP na obyvatele na úrovni 80 procent průměru EU, nyní je to 91 procent. A v paritě kupní síly ČR za posledních 20 let předehnala Řecko, Portugalsko, Španělsko, Slovinsko a přiblížila se Itálii.

1. května 2024 9:21 Čas čtení 0:52 Na americké univerzitě zasahovali těžkooděnci. Protestující studenti se zabarikádovali uvnitř budovy školy Na americké univerzitě zasahovali těžkooděnci. Protestující studenti se zabarikádovali uvnitř budovy školy

Nejsou to ale jenom benefity pro Česko jako takové, jednotná Evropa zaznamenala napříč historií klíčové úspěchy a z jejích přínosů těžíme všichni. Díky EU mohou lidé žít, studovat nebo pracovat v kterémkoli členském státu. EU také vytvořila a udržuje největší jednotný trh na světě. A společnými silami členské státy zajišťují humanitární a rozvojovou pomoc milionům lidí na celém světě.

V posledních letech se pak EU zapříčinila o významné posílení digitálních práv občanů sloužících k ochraně osobních informací, takže všichni mají nad svými osobními údaji větší kontrolu. Meta, bývalý Twitter, Apple, všechny tyto společnosti se musely podřídit evropským ustanovením zajištujícím větší transparentnost a ochranu koncových spotřebitelů.

EU rovněž vypracovala některé z nejpřísnějších norem v oblasti životního prostředí na světě. Politika EU usiluje o minimalizaci rizik pro klima a zdraví a o zachování biologické rozmanitosti. Některých cílů v oblasti emisí už dokonce bylo dosaženo, na dalších se pak usilovně pracuje. 

A stejně jako posledních 70 let EU usiluje o mír nejen na evropském kontinentu, ale i na světě, nyní slouží jako klíčový spojenec a partner spolu s dalšími zeměmi při obraně suverénního státu Ukrajiny, která od února 2022 čelí ruské invazi. Od jejího začátku pak EU přispěla více než 88 miliard eur na pomoc Ukrajině a na nákup strategických zařízení sloužících k obraně. Mimo to pak EU na ruskou agresi zareagovala přijetím omezujících opatření, která mají pro Rusko dalekosáhlé důsledky.

Domů
Sdílet
Diskuse