Rudé vlajky a Modlitba pro Martu. Na Střeleckém ostrově se sešli komunisté i jejich odpůrci

Prvomájová akce KSČM na pražském Střeleckém ostrově.

Oslavy svátku práce

Na středeční prvomájovou akci KSČM na pražském Střeleckém ostrově přišlo i několik odpůrců komunistů. Zástupci obou táborů se dostávali do slovních konfliktů, které mírnili policisté. Komunističtí řečníci kritizovali v projevech kapitalismus i nynější koaliční vládu. Před komunisty uspořádali u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890 shromáždění sociální demokraté a po nich dorazili představitelé České suverenity sociální demokracie.

Někteří komunisté drželi u památníku rudé vlajky s nápisem KSČM nebo vlajky českého mírového hnutí. Jejich kritici, kteří stáli opodál oddělení policisty, se naopak vybavili vlajkami Evropské unie, Severoatlantické aliance, Spojených států i Ukrajiny. Jeden z nich pouštěl prostřednictvím megafonu písničky, jako je Modlitba pro Martu nebo Dobře míněná rada, což u některých účastníků akce KSČM vyvolávalo značnou nelibost.

ČTĚTE TAKÉ: Přestaňme Ukrajinu tahat za nos, uvedl Zaorálek. Razantní opoziční politika, reagoval Zahradil

Předsedkyně pražské komunistické organizace Marta Semelová se ve vystoupení věnovala například stavu zdravotnictví nebo chudobě části obyvatel. „Senioři otáčejí každou korunu,“ řekla. Vládě vytkla Semelová například to, že podle ní chystá další zhoršování pracovních podmínek. Na shromáždění KSČM se představili i někteří kandidáti do Evropského parlamentu.

Na akci sociální demokracie lídr evropské kandidátní listiny SOCDEM Lubomír Zaorálek řekl, že největším problémem současnosti je sociální nejistota. Jde podle něho o největší téma sociální demokracie. Zaorálek podotkl, že evropským tématem je konkurenceschopnost, která ale podle něho může vést i k oslabování práv zaměstnanců. „Potřebujeme solidaritu, evropskou solidaritu,“ zdůraznil.

Sociální nerovnosti se v projevu u pamětní desky věnoval předseda České suverenity sociální demokracie Jiří Paroubek. V Česku je podle něho takového rozsahu, který není obvyklý ani ve vyspělých západních zemích. Socialisté se s takovým stavem podle Paroubka nemohou smířit.

Na Střeleckém ostrově už od rána pokračovaly přípravy na hudební festival United Islands, který začne večer. Odpoledne budou na ostrově pořádat prvomájový piknik anarchisté, po něm se vydají centrem Prahy na Štvanici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: TOP 09 a KDU-ČSL míří k zániku, tvrdí Valeš. Česká pravice se podle něj brzy zásadně obmění

Tagy:
Praha anarchisté Marta Semelová zdravotnictví Lubomír Zaorálek komunismus KSČM prvomájová akce Střelecký ostrov Evropská parlament