Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Historie Svátku práce má původ v roce 1886, kdy v Americe prvního květnového dne uspořádaly dělnické odbory spolu s anarchisty velkou stávku. Již někdy od 50. let 19. století se totiž začínali bouřit dělníci, kterým vadily špatné pracovní podmínky. Dlouhodobá nespokojenost vyvrcholila právě 1. května 1886, dělníci vyšli do ulic a požadovali zlepšení podmínek pro práci a především zkrácení pracovní doby na osm hodin denně, a to bez snížení dosavadního finančního ohodnocení. Protesty tehdy pokračovaly i v následujících dnech, 3. května se během nich v Chicagu dostaly skupiny dělníků do konfliktu a fyzického střetu s policejními složkami. To si vyžádalo několik lidských obětí. Situace se vyostřila ještě o den později, když byla na náměstí odpálena bomba, z čehož se obvinilo a odsoudilo k trestu smrti několik anarchistů. Dodnes není jasné, zda měli výbuch na svědomí právě oni, protože proti nim neexistovaly žádné přímé důkazy. 

O dva roky později, dne 1. května 1888, se na výše uvedené tragické události vzpomínalo znovu ve formě demonstrace a stávky. A rok nato se již o prvním květnovém dni hovořilo jako o Svátku práce, v roce 1890 se stal svátkem mezinárodním. Už tehdy se o prvním květnu chodilo houfně do ulic, kde lidé nejenom propagovali své názory a případné požadavky, ale také se veselili. Svátek práce stal i jakousi lidovou oslavou spojenou s příchodem jara. Dělnické průvody tím mimo jiné dávaly ostatním najevo, že jsou všichni plnohodnotnými členy stejné společnosti a všichni se dokáží stejně dobře bavit. 

V našich zemích byl Svátek práce oficiálně zařazen mezi státní svátky v roce 1919. Během jeho oslav se především zdůrazňoval význam dělnické třídy pro společnost, pořádaly se ale také nejrůznější společenské akce nebo hromadné výlety. Svátek práce se oslavoval i v podnicích, kdy jejich majitelé uspořádali pro své zaměstnance příjemný oddechový den s kulturním programem a občerstvením. Výborným jídlem v rámci prvomájových oslav pro zaměstnance proslul třeba známý továrník Tomáš Baťa. 

Během druhé světové války ustoupil Svátek práce do pozadí. Sám Adolf Hitler ho prý vůbec neměl rád a navíc se obával případných konfliktů a vzpour, které by mohly vyvolat davy lidí v ulicích. První máj tak tehdy lidé jako státem placený svátek trávili především s rodinou a vyráželi třeba do přírody. 

Brzy si Svátek práce přisvojily socialistické země, v nichž se (u nás po roce 1948) později stal jedním z nejdůležitějších svátků, a to pro monstrózní propagandu. Také u nás se konaly prvomájové průvody, které procházely městem a směřovaly k tribunám, kde straničtí představitelé vyzdvihovali dosavadní budovatelské úsilí, vzorné plnění pracovních plánů a rozvoj socialistické společnosti. 

Účast v prvomájových průvodech v časech komunistického režimu byla sice nepovinná, ovšem důrazně doporučovaná. Lidé se do průvodů zapojovali raději dobrovolně, a to mnohdy z obavy, aby si nepokazili svůj kádrový profil a nemuseli se potýkat s případnými nepříjemnostmi. Ze stejných důvodů bylo rovněž žádoucí, aby se v průvodu objevili zaměstnanci státních podniků, učitelé a žáci nebo členové organizací. Učitelé hlídali vzornou účast svých žáků, zaměstnavatelé svých pracovníků. Pokud tedy někdo v průvodu nešel, opravdu z toho mohl mít problém. V průvodech se objevovaly i alegorické vozy vyzdobené budovatelskými nápisy, také skupiny nosily transparenty s podobným obsahem. Nezbytným doplňkem každého účastníka bylo mávátko. Součástí slavnosti bylo i vypouštění holubic míru. 

Související

Více souvisejících

1. máj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 13 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy