Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Jak porazit index S&P 500 s minimálním rizikem?

Překonat index S&P 500 není vůbec snadné a řadě investorů včetně profesionálů se to nedaří. Při tom existuje jednoduchá cesta s nízkým rizikem.

Publikováno
Jak porazit index S&P 500 s minimálním rizikem?
Zdroj: depositphotos.com

Někteří investoři se snaží překonat širší trh představovaný indexem S&P 500 a vybrat takové individuální akcie, které porostou rychleji. Další se “spokojí” s výnosem S&P 500, aby minimalizovali riziko, nebo si investování jen zjednodušili.

Často pak investují do fondů obchodovaných na burze (ETF), které sledují index S&P 500, jako je například SPDR S&P 500 Trust (SPY). Jak můžete vidět v grafu níže, fond téměř přesně kopíruje výkon indexu.

Výkon SPDR S&P 500 Trust ve srovnání s S&P 500 za poslední rok

Aktuální cena
Změna
S&P500 / SPX
Načítání
Načítání
Načítání
SPDR S&P 500 Trust / SPY
Načítání
Načítání
Načítání

Podobných fondů je ale celá řada a už jsme o nich psali podrobný článek.

Stejně jako index obsahují rozmanité portfolio 500 významných amerických společností, což zájemcům o jednoduchou formu investování poskytuje značnou diverzifikaci a usnadňuje vstup na akciový trh.

To, že jde o jednodušší a méně rizikovou strategii neznamená, že není výnosná. Index S&P 500 má vysokou historickou výkonnost, takže jeho překonání je velice obtížné i pro zkušené profesionální investory.

Částečně je to dáno dynamickým charakterem indexu, který důsledně aktualizuje své složení odstraňováním málo výkonných akcií a přidáváním slibných růstových akcií.

Poznámka

Například nedávné nahrazení tradičního výrobce spotřebičů Whirlpool, jehož růstový potenciál je už omezený, výrobcem serverů v rozletu – Super Micro Computer, ukazuje strategii indexu držet spíše rychle rostoucí akcie velkých amerických společností.

Je tu ale i další cesta, která svým způsobem přináší výhody obou popsaných strategií, čili je snazší a méně riziková, než stockpicking a při tom přináší vyšší návratnost, než index S&P 500.

Překonání trhu s nízkým rizikem

Některým fondům se totiž daří překonat index S&P 500. Jedním z takových je fond Invesco S&P 500 GARP ETF, který v sedmi z posledních deseti let překonal širší trh a dosáhl toho s minimálním dodatečným rizikem.

Fond Invesco S&P 500 GARP ETF (ISIN: US46137V4317) sleduje index S&P 500 Growth at a Reasonable Price (růst za rozumnou cenu). Menší bratr indexu S&P 500 zahrnuje přibližně 75 akcií vybraných na základě skóre ve dvou kategoriích.

  1. Růstové skóre – je odvozeno od růstu zisku na akcii (EPS) a tržeb na akcii za poslední 3 roky
  2. Složené skóre kvality a hodnoty – hodnotí finanční páku, návratnost vlastního kapitálu a poměr ceny k zisku (P/E)

Tím sdružuje akcie s vysokým potenciálem růstu, které ale nejsou nadhodnocené. Strategie fondu GARP ETF spočívající v odfiltrování nadhodnocených akcií a akcií s nedostatečným tempem růstu jej staví do pozice silného kandidáta na překonávání širšího indexu.

Zdroj: portfolioslab.com
Výkon Invesco GARP ETF (SPGP) ve srovnání s SPDR S&P 500 Trust (SPY) za posledních 10 let
Výkon Invesco GARP ETF (SPGP) ve srovnání s SPDR S&P 500 Trust (SPY) za posledních 10 let

Se skromnějším poměrem ceny k zisku (P/E) ve výši 15,3 ve srovnání s 25,2 u indexu S&P 500 má fond i atraktivnější ocenění.

Mezi hlavní držby ETF patří Diamondback Energy, Steel Dynamics, Marathon Petroleum, CF Industries a Nucor.

Do budoucna se dá očekávat, že si fond svou pozici překonatele trhu udrží, pokud nedojde k propadu cen ropy, který by poškodil energetické společnosti.

Poznámka

Energetické akcie fondu dominují s podílem 26,1 %, následované akciemi informačních technologií s podílem 22 %.

V České republice umožňuje investování do GARP ETF Fio e-Broker – na platformě ho naleznete zadáním ISINu. U dalších brokerů je možné s fondem obchodovat prostřednictvím CFD.

Uvažujete o investování do akcií? Zvážit můžete některého z námi recenzovaných brokerů:

Favorit redakce

Investování zahrnuje rizika ztrát.‎
Výhody
  • Americké i české dividendy jsou daněny výhodnou 15% sazbou
  • Možnost investovat do téměř všech myslitelných českých, německých a amerických akcií a ETF
Nevýhody
  • Vysoké poplatky za obchodování i dlouhodobé investování
  • Absence populárních instrumentů, jako jsou forex, CFD, kryptoměny a další spekulativní nástroje

Mějte přehled o tom, co se děje na trzích!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a už vám nic neuteče.

Jednou týdně vám do schránky přijde naše Burza s odstupem, ve které odhalujeme to nejzajímavější, co se na finančních trzích stalo.

Dvakrát měsíčně se pak můžete těšit na sérii Kam tečou peníze, kde se do hloubky věnujeme ekonomice, politice a tomu do jakých finančních aktiv může být zajímavé investovat.

Je to úplně zadarmo a kdykoliv se můžete odhlásit. Mějte všechny důležité informace ve své emailové schránce. Pomůžeme vám dělat chytrá finanční rozhodnutí. Stačí se přihlásit k odběru vyplněním formuláře níže.

Líbil se vám tento článek?
6
3

Autor

Milovník finančních trhů a akciového investování. Na své investiční cestě uplatňuje dlouhodobý pasivní investiční přístup.

Lubor se ve svých článcích nejčastěji věnuje akciovým titulům a investování do akcií jako takovému. Ekonomická a kryptoměnová témata mu však také nejsou cizí.

Jeho cílem je čtenáře rychle a stručně informovat o dění na finančních trzích.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎