Jakýkoli problém s vlasy můžete vyřešit potravinami, které už máte ve spíži

Vlasy

Slabé, mastné, lámavé vlasy nebo roztřepené konečky? Potíže s pokožkou hlavy? Na to všechno už kosmetický průmysl myslel, a tak si můžete zakoupit různé komerční prostředky na každý problém s vlasy. Není důvod utrácet za drahé prostředky. Spoustu přírodních si můžete vyrobit doma sami a nemusíte se obávat vedlejších účinků a skrytých přísad, které byste používat nechtěli. Po jakých ingrediencích sáhnout?

Nejjednodušší maska na vlasy

Smíchejte jedno vejce, rozmixovaný banán a lžíci medu a máte velmi silnou masku na vlasy. Přidat můžete vodu, aby byla směs tekutější a na vlasy se lépe aplikovala. Místo vody je možné přidat i cca 125 ml piva. Každou masku je třeba aplikovat na vlasy tak, abyste jí namasírovali i pokožku hlavy. Nechte působit 20 až 30 minut a poté smyjte teplou vodou. Podle typu vašich vlasů můžete jednotlivé položky obměňovat. Níže je důvod, proč jsme je přidali.

Vlasy
Foto: Unsplash

Banány zdrojem vitamínů

Kromě obsahu draslíku jsou banány bohaté i na vitamíny, konkrétně A, C a E. Proto jsou skvělé pro vyživení vlasů, což se hodí k jakémukoli typu vlasů. Nejvhodnější jsou ale pro slabé vlasy. Banán hydratuje a zvlhčuje matné, poškozené, suché vlasy. může též vyrovnat pH vlasové pokožky.

Vejce posílí vlasy

Vejce jsou bohaté na bílkoviny… a vlasy jsou z bílkovin. Takže pro jejich posílení, ale také lesk a hebkost jsou vajíčka nejvhodnější. Vejce obsahují vitamín A a E, biotin, kyselinu listovou – to všechno jsou ingredience, které jsou spojeny se zdravým růstem vlasů. Přínos mají i pro zdravou pokožku hlavy. Bílky dokážou odstranit usazeniny z vlasů, takže jsou ideální na mastné vlasy.

Pivo posiluje vlasové kořínky

Pivo je zdrojem vitamínu B, proto posiluje kořínky vlasů.

Med hydratuje vlasy

Med se používá, protože hydratuje. Pomáhá vlasům, aby si udržovaly svou přirozenou vlhkost, a díky tomu si může poradit i se silně poškozenými vlasy. Kromě toho obsahuje vitamíny, které zase mohou vyživit pokožku hlavy. Med obsahuje keratin, který posiluje vlasy a zabraňuje jejich lámání. Podporuje regeneraci buněk pokožky hlavy a má protizánětlivé vlastnosti (zklidňuje svědění a podráždění).

Mléko je zdrojem bílkovin

Mléko je možné použít jako tekutou složku masky na vlasy. obsahuje bílkoviny, aminokyseliny a vitamín B12, železo a zinek. Díky tomu může podpořit zdravou strukturu vlasů. Pro rychlejší aplikaci smíchejte 125 ml vlažného mléka a dvě lžíce medu. Dejte do láhve s rozprašovačem a nastříkejte na vlasy. Vlasy umyjte klasickým šamponem a následně aplikujte med a mléko. Nechte působit 10 až 20 minut. Opláchněte vodou.

Kokosový olej pro suché vlasy

Hodí se zejména na suché vlasy. Při použití na pokožku hlavy může pomoci proti lupům. Aplikovat jej můžete součástí masky na vlasy, ale klidně i samotný. Vhodné je začesat ho hřebenem, který má řídké zuby. Kokosový olej může být na vlasy těžký, proto jeho množství aplikujte podle toho, jaké máte vlasy. Jemné vlasy vyžadují oleje méně, než silné vlasy.

Zdroje info:

https://www.byrdie.com/hair-mask-recipes-for-damaged-hair-346747

https://www.self.com/story/diy-hair-mask

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

Foto: Unsplash