Měření cholesterolu doma i v laboratoři: Znáte svoje hodnoty?

Pro lidský organismus je cholesterol nepostradatelný. Všeho moc ale škodí. Špatná životospráva, nezdravý jídelníček, nedostatek pohybu a nadváha – to vše může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu sice nebolí, ale přináší s sebou mnohá zdravotní rizika. Nezanedbávejte proto prevenci a mějte svou hladinu cholesterolu v krvi pod kontrolou. Jak na to?

Proč si nechat změřit cholesterol?

Vysoká hladina cholesterolu v krvi přispívá ke vzniku srdečně-cévních chorob a patří mezi nejčastější příčiny úmrtnosti v České republice. Pravidelné měření cholesterolu nám pomůže zhodnotit míru rizika rozvoje srdečně-cévních onemocnění a je důležitou součástí jejich prevence i léčby.

S vysokou hladinou cholesterolu je spojena spousta rizikových faktorů. Mezi nejčastější příčiny a rizikové faktory srdečně-cévních (kardiovaskulárních) onemocnění patří:

Nezanedbávejte preventivní prohlídky

Na preventivní prohlídce u svého praktického lékaře byste se měli stavit každý rok. Vyšetření cholesterolu je povinnou součástí preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře. Od 18 let věku probíhá měření cholesterolu vždy minimálně ve věku 30, 40, 50 a 60 let.

V případě, že má člověk zdravotní problémy související s vysokou hladinou cholesterolu (například nadváha, cukrovka, vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční), probíhá vyšetření cholesterolu častěji. Frekvenci vyšetření určuje lékař a lékařem předepsaná měření cholesterolu jsou plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud chcete vyšetření cholesterolu absolvovat častěji, můžete o něj požádat svého lékaře nebo si rovnou zajít na specializované odběrové pracoviště. V takovém případě však počítejte s tím, že toto vyšetření nebude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a budete si jej muset zaplatit jako samoplátce.

Ideální hodnoty cholesterolu v krvi

Lékař vám vypíše žádanku na odběr krve, kde vyznačí skupiny požadovaného vyšetření. Základní vyšetření cholesterolu zjišťuje hladinu celkového cholesterolu a hladinu jeho jednotlivých částí HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triglyceridů.

  Celkový cholesterol LDL cholesterol HDL cholesterol TAG (triglyceridy)
Normální hodnota < 5,0 mmol/l < 3,0 mmol/l > 1,2 mmol/l (ženy)
> 1,0 mmol/l (muži)
< 1,7 mmol/l
Zvýšené riziko 5,15 až 6,19 mmol/l 3,37 až 4,12 mmol/l 0,91 až 1,40 mmol/l 1,80 až 4,00 mmol/l
Vysoké riziko > 6,22 mmol/l ≥ 4,14 mmol/l < 0,91 mmol/l > 4,00 mmol/l
  • LDL cholesterol neboli „zlý“ cholesterol transportuje cholesterol z jater do cév. Při zvýšených hodnotách se usazuje do vnitřní výstélky cév a podporuje tvorbu aterosklerotických plaků. Vysoká hladina LDL cholesterolu patří mezi rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění.
  • HDL cholesterol neboli „hodný“ cholesterol přispívá k odvádění LDL cholesterolu z krevního řečiště do jater, kde je metabolizován. HDL cholesterol pomáhá tělu zbavovat se LDL cholesterolu a působí prospěšně na cévy, z jejichž vnitřních povrchů odstraňuje usazený plak a zmírňuje jejich poškození.
  • Triglyceridy neboli krevní tuky jsou drobné tukové částice, jejichž zvýšená hodnota představuje významný rizikový faktor pro vznik aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění. Hladina triglyceridů se zvyšuje zejména v souvislosti s nadměrným příjmem kalorií, nezdravých tuků a jednoduchých cukrů ve stravě.
LDL a HDL cholesterol

Vyšetření cholesterolu nebolí. Jak se na něj připravit?

Hodnocení hladiny cholesterolu se provádí z krve a výsledky jsou obvykle k dispozici následující pracovní den. Před samotným odběrem krve je potřeba dodržet několik opatření:

  • Na vyšetření přijďte nalačno nebo nejezte alespoň 12 hodin.
  • Před odběrem krve vypijte alespoň ¼ litru vody nebo neslazeného čaje.
  • Před vyšetřením krve nekuřte.

Měření cholesterolu doma

Nechce se vám do přeplněných čekáren? Kupte si v lékárně nebo přes internet domácí diagnostický test na cholesterol. Existuje jich celá řada. Stačí pár kapek krve z bříška prstu a za pár minut se dozvíte výsledek. Mezi nejprodávanější testy patří:

  • Přístroj EasyTouch 3 v 1 – měří hladinu cholesterolu, glukózy a kyseliny močové v krvi.
  • Veroval značky Hartmann – 3minutový test na zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Výrobce uvádí více než 96% spolehlivost.
  • Přístroj Accutrend Plus – určuje hladinu glukózy, triglyceridů, cholesterolu i laktátu.
  • Wellion Luna Duo – měří hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.

Domácí měření cholesterolu je rychlé a pohodlné, nicméně má jednu nevýhodu – neposkytuje totiž přehled o jednotlivých frakcích cholesterolu. U většiny domácích testů se dozvíte jen hladinu celkového cholesterolu, ale údaj o HDL cholesterolu, LDL cholesterolu či triglyceridech chybí. K přístrojům je navíc nutné pravidelně dokupovat testovací proužky.

10 rychlých tipů, jak snížit cholesterol

  1. Dbejte na pestrý jídelníček.
  2. Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin.
  3. Zaměřte se na přirozené potraviny – zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, libové maso, ryby, zakysané mléčné výrobky, luštěniny, brambory, ořechy, semena, kvalitní rostlinné oleje.
  4. Vyřaďte z jídelníčku sladkosti a slazené nápoje.
  5. Snižte příjem nasycených tuků – tučná masa, plnotučné sýry, máslo, smetana, sádlo, tučné uzeniny.
  6. Zvyšte příjem nenasycených tuků – tučné ryby, ořechy, semínka, rostlinné oleje (s výjimkou kokosového a palmového tuku), avokádo, olivy.
  7. Každý den si dopřejte alespoň 400 gramů zeleniny a 100 až 150 gramů ovoce.
  8. Při přípravě pokrmů volte šetrné tepelné úpravy – vaření, dušení, pečení, opékání na sucho nebo s malým množstvím kvalitního oleje na nepřilnavé pánvi.
  9. Více se hýbejte – každý den věnujte pohybu alespoň 30 minut (stačí i procházky).
  10. Přestaňte kouřit a omezte spotřebu alkoholických nápojů.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Příznaky vysokého cholesterolu: Od nenápadných po život ohrožující stavy

Zdroje

1.      Sovová, E., & Sovová, M. (2020). Medicína pro praxi, 17(3), 144–149.

2.      Špinar, J., Ludka, O., Šenkyříková, M., Vítovec, J., Špinarová, L., & Dušek, L. (2009). Vnitřní lékařství, 55(9), 724–729.

reklama
Popis

Pomůžeme vám zmírnit riziko srdečních onemocnění úpravou stravy. Udělejte první krok pro pevnější zdraví ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit pro snížení "zlého" cholesterolu
  • Doporučení, co dělat pro zdravější srdce a cévy
  • Návrh dalšího postupu pro snížení rizika cévních onemocnění (infarkt, mozková mrtvice, atd.) úpravou stravy
  • Pomohli jsme lidem, jako jste vy. Podívejte se na jejich proměny
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte 2 kuchařky plné zdravých receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavě sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.