Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
1. května 2024 14:17
Čas čtení 1:00

Alkohol a elektrokoloběžky tvoří nebezpečné kombo. Počet nehod je alarmující

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Alkohol a elektrokoloběžky tvoří nebezpečné kombo. Počet nehod je alarmující
Zdroj: Unsplash/Vlad B/volně k užití

42 procent. Přesně tolik lidí, kteří zaviní nehodu na elektrokoloběžce, je pod vlivem alkoholu. Upozornila na to policie při zahájení cyklistické sezóny.

Jen vloni došlo ke 499 nehodám s koloběžkami, přičemž za naprostou většinu, 403 případů, nesl vinu právě koloběžkář*ka. Čtyři z těchto nehod pak skončily úmrtím. S informacemi přišly Novinky.cz.

1. května 2024 7:42 Čas čtení 0:48 Švédsko chce být první zemí bez kuřáků. Jak se můžeme inspirovat? Švédsko chce být první zemí bez kuřáků. Jak se můžeme inspirovat?

Čísla přitom rok od roku rostou. „V roce 2015 jsme vyjížděli ke 30 případům pádů a úrazů na koloběžkách. Loni už to bylo přes 300 případů,“ řekla Jana Poštová z pražské záchranné služby. Lidé na koloběžkách také podle ní nepoužívají ochranné pomůcky jako helmy, naopak velmi často jezdí pod vlivem alkoholu.

I při malé rychlosti přitom může dojít ke srážce s dalšími vozidly a vážným úrazům. „Ze 300 případů jich deset skončilo na jednotce intenzivní péče. Nejčastěji se jednalo o vliv alkoholu, pád, úraz hlavy a odřeniny. Může dojít i ke zlomeninám a život ohrožujícím zraněním,“ uvedla Poštová.

Celorepubliková data ukázala, že ve 42 procentech případů je řidič*ka elektrokoloběžky, který*která způsobil*a nehodu, pod vlivem alkoholu. „Je to ještě větší téma než u jízdních kol, je to alarmující číslo,“ popsal Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR. U cyklistů je podíl nehod pod vlivem alkoholu 28,3 procenta.

Sedmdesát procent usmrcených osob řídících kola, elektrokola, koloběžky a elektrokoloběžky nemělo přilbu. Ta je povinná pouze do 18 let. U koloběžek jsou ale známé i případy, kdy si je nezletilí nenasadili, například případ desetiletého chlapce ze začátku dubna, který utrpěl po pádu z koloběžky zlomeniny a vážný úraz hlavy a musel být letecky přepraven.

Domů
Sdílet
Diskuse