Češi na to vyzráli. Elektřinu si vyrábějí z brambor. Je to snadné a zadarmo

Pokud jste měli dobrého učitele fyziky, který s žáky rád experimentoval, možná jste si tenhle trik vyzkoušeli už ve škole. Jestli ne anebo si chcete zavzpomínat, pojďte si s námi vyzkoušet, jak snadné může být vyrobit si elektřinu z brambor. Možná díky ní budete doma i svítit!

Brambory, které vám rozsvítí žárovku!

Pokud rádi přicházíte věcem na kloub či chcete dětem připravit zajímavý experiment, pak si připravte brambory. K triku budete potřebovat dvě elektrody – jednu zinkovou a druhou měděnou, které zapíchnete přímo do brambor. Pokud nyní změříte napětí, zjistíte, že jste vyrobili elektřinu. Experiment je dokončen.

Můžete ho ještě povýšit tím, že dráty připojíte například k malé diodě, která by se vám nyní měla rozsvítit. Chcete-li rozsvítit celou žárovku, budete muset zřejmě do obvodu připojit více brambor – chce to zkrátka experimentovat!

Kyselé ovoce bude fungovat ještě lépe

Tento experiment se obvykle provádí právě s bramborami. Mnohem lépe ale bude fungovat například s citronem či jiným citrusem. Můžete ho tedy inovovat a sáhnout právě po tomto tropickém ovoci, které vám pomůže vaši žárovku rozhodně rozsvítit.

Laciný zdroj energie tak bohužel nezískáte

Jestli teď uvažujete o tom, že byste si mohli tímto způsobem doma vyrábět elektřinu a snížit si tak platby za spotřebu, asi budete zklamaní – brambory vám možná dokáží rozsvítit žárovku, ale víc od nich nečekejte. Lze však experimentovat s tím, co dokáže velké množství brambor zapojených v obvodu!

Jde však o dobrý způsob, jak se doma zabavit s dětmi a zároveň je zábavně vzdělávat a donutit je kriticky přemýšlet. Přesně takto totiž probíhaly i skutečné historické pokusy s elektřinou, můžete si tak s dětmi projít vědecký pokrok od jeho samého počátku!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments