ČTK

1. 5. 2024

Ve věku 79 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. ČTK to sdělila společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001, poté byl externím poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V posledních letech se věnoval publicistice, napsal například pokračování románu Saturnin spisovatele Zdeňka Jirotky.

„S velkou lítostí oznamujeme, že po krátké těžké nemoci zemřel dnes 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry, kmenový autor společnosti Albatros Media pan Miroslav Macek. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ uvedla mluvčí vydavatelství Jana Fikotová. Rodina podle ní předem děkuje za projevenou soustrast a zachování soukromí.

Smutek nad Mackovým úmrtím a hlubokou soustrast rodině vyjádřil bývalý prezident Klaus, který ODS založil a léta vedl. Jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků označil za politika, který se významně podílel na vzniku polistopadové autentické pravice. „Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe. Mirek byl aktivní, pracovitý člověk mnoha zájmů,“ uvedl bývalý prezident v prohlášení, které zaslal ČTK.

Odešel podle něj nejen významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost. Klaus připomněl, že kromě několikadílného pokračování Jirotkova Saturnina psal Macek detektivky, překládal Shakespearovy Sonety a rád se věnoval své zahradě.

Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli. Absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor stomatologie, dlouhá léta pracoval jako zubař, žil v Zábřehu na Moravě. Do politiky se zapojil hned v listopadu 1989, kdy se angažoval v Občanském fóru, za které byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny lidu Federálního shromáždění. V červnu téhož roku byl pak zvolen poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění. Po rozpadu Občanského fóra se stal jedním ze zakládajících členů ODS a opakovaně, byť s přestávkami, byl jejím místopředsedou až do rezignace v roce 2001.

Ve volbách v červnu 1992 byl opět zvolen poslancem Sněmovny národů FS. Stal se místopředsedou federální vlády a měl na starosti ministerstvo práce a sociálních věcí. Byl jedním ze zastánců rozdělení Československa.

Nejenom uvnitř vlastní strany byl Macek považován za kontroverzní osobu. Političtí odpůrci mu často vyčítali i jeho podnikatelské aktivity, byl spojován zejména s nejasnostmi kolem privatizace Knižního velkoobchodu.

V září 2001 přinesla média informaci, že Macek dostal několikamilionovou odměnu za poradenství rakouské Erste Bank při privatizaci České spořitelny. Macek nařčení z nezákonného jednání odmítl, přesto po zveřejnění případu odešel z vedení ODS. Později externě radil Klausovi, věnoval se psaní knih i glosování veřejného života.

V květnu roku 2006 na sebe upozornil fackou, kterou uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD). Důvodem byl Rathův výrok, který naznačoval, že se Macek oženil pro peníze. Podle rozhodnutí soudu se Macek musel později Rathovi omluvit a zaplatit mu 100.000 korun.

Přečtěte si také

Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech
Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly magnetem pro osoby na sankčních seznamech, odsouzené či obviněné a veřejně známé činitele.

Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?
Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?

Češi jsou v porovnání s ostatními evropskými národy skeptičtí k přínosům Evropské unie, ekonomickou situaci doma i v Evropě považují za zhoršující se, kvóty pro přijímání migrantů spíše nepodporují a boj s klimatickou změnou pro ně není priorita. Co je trápí nejvíc?

Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu
Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu

Unijní ministři školství se dnes v Bruselu zabývali nedávným návrhem Evropské komise zavést evropský titul, který by byl automaticky uznáván v celé sedmadvacítce.

Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí
Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí

Migrační pakt, který dnes definitivně potvrdily členské státy EU, je podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) prvním krokem k řešení nelegální migrace, který ale nestačí.

17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska
17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska

Skupina politiků z 9 zemí, které hongkongské úřady obvinily v procesu se zakladatelem Apple Daily, oficiálně požádala hongkongské ministerstvo spravedlnosti o předložení jejich důkazů soudu.