Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve věku 79 let zemřel stomatolog a bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek. Kromě politiky proslul coby velký milovník žen, který byl celkem třikrát ženatý. Kvůli jedné z nich dokonce neváhal zfackovat Davida Ratha.

„S velkou lítostí oznamujeme, že po krátké těžké nemoci zemřel dnes 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry kmenový autor společnosti Albatros Media pan Miroslav Macek. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ uvedla mluvčí vydavatelství Jana Fikotová. Rodina podle ní předem děkuje za projevenou soustrast a zachování soukromí.

Až začátkem srpna 2011, po pěti letech od onoho incidentu, Nejvyšší soud rozhodl, že se Macek musí omluvit Rathovi a zaplatit mu stotisícové odškodné. To vše jako trest za facku, kterou mu uštědřil na sjezdu stomatologů. Stalo se tak poté, co exministr zdravotnictví vtipkoval na účet jeho druhé manželky Jany Mackové Blochové.

„Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem. A najednou pak se oženil za ty miliony. Já mu to docela přeji. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze,“ řekl Rath na zmíněném sjezdu.

Krátce na to Macek, který měl setkání moderovat, u řečnického pultu oznámil, že si musí vyřídit „jednu zcela soukromou věc“. Nic netušícímu Rathovi, který seděl u stolu na pódiu, zezadu dal pořádnou facku.

I když se kvůli ní neváhal bít, nakonec ani manželství s ní nevydrželo. Blochová požádala o rozvod a jako důvod uvedla opakované nevěry. „Žila jsem tehdy ve Švýcarsku, tam jeho pověst nedoputovala. Stejně by to asi nic nezměnilo, jsem tvrdohlavá jako mezek,“ svěřila se v jednom z rozhovorů, když přišla řeč na to, že měl politik pověst velké svůdníka. Rozvedli se po jedenácti letech.

Ani potom blízký spolupracovník Václava Klause na manželství nezanevřel a po letech to zkusil znovu. To se jeho vyvolenou životní partnerkou stala o 42 let mladší Petra Hrochová, s níž strávil zbytek života.

Kromě krásných žen miloval i další radosti, které život přinášel. „Bez dobrého vína není dobré jídlo, proto je dole ve sklípku pod domem vždycky z čeho vybírat,“ říkával s oblibou.

„Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe. Mirek byl aktivní, pracovitý člověk mnoha zájmů,“ uvedl bývalý prezident Václav Klaus v prohlášení, které zaslal ČTK.

Další články

Načítám