Recyklace buněk aneb co je to autofagie?

Komentáře
Recyklace buněk aneb co je to autofagie?
Image by Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Autofagie je přirozený biologický proces, při němž se organismus zbavuje poškozených buněk.
  • Pomáhá je “recyklovat” a tím snižovat oxidativní stres či předcházet různým chronickým onemocněním.

O co se jedná?

Ačkoli nejde o příliš známý fenomén, autofagie je jedním z klíčových biologických procesů lidského těla, který umožňuje organismu recyklovat a odstraňovat odumřelé nebo poškozené buňky – v případě, že se něco stane uvnitř ní, už často nefunguje normálně a musí být celá zničená, aby nenapáchala škody (může se jednat pouze o jednotlivé organely, ale častěji dochází ke zničení celé buňky). Samotné slovo "autofagie" pochází z řeckého "auto" (samo) a "phagein" (požírat), což přesně vystihuje podstatu tohoto mechanismu – buňka doslova požírá samu sebe. Tento děj je zásadní pro udržení buněčného zdraví a homeostázy, neboť předchází akumulaci poškozených a starých buněk, které by mohly způsobovat nepříznivé účinky.

Jednotlivé fáze autofagie

Autofagie probíhá skrz několik dobře navazujících fází, během nichž se vytvářejí specifické struktury nazývané autophagosomy, obklopující a zachytávající materiál určený k recyklaci. Tyto autophagosomy se poté spojují s lyzozomy, které obsahují specifické enzymy, a vytvářejí tak autolysosomy. V nich probíhá následná degradace a rozklad zachyceného materiálu na jednodušší složky, jako jsou aminokyseliny, sacharidy nebo mastné kyseliny, které mohou být následně opětovně využity pro tvorbu nových buněčných struktur nebo jako zdroj energie. Celý proces je pečlivě regulován a je velmi důležitý pro udržení buněčného zdraví a adaptace na různé stresové podmínky jako například nedostatek živin nebo oxidativní stres, ale i po působení vnějších vlivů jako mechanické a chemické poškození či záření.

Potenciální benefity autofagie

Autofagie má mnoho pozitivních účinků projevujících se jak uvnitř, tak vně buňky. Jelikož jsou benefity mnohostranné, ovlivňují buněčné prostředí stejně jako celkové zdraví organismu.

V buňce může autofagie pomoci:

  • Snížit oxidační stres: stav, kdy volné radikály poškozují buněčné struktury a DNA.
  • Udržovat stabilitu DNA a genů: klíčové pro prevenci mutací a vzniku genetických poruch.
  • Zabránit předčasnému poškození a stárnutí buněk: udržování vitality tím, že eliminuje staré a poškozené buňky
  • Podpořit eliminaci odpadních látek z organismu. 

Mimo buňky pomáhá autofagie:

  • Udržovat rovnováhu v těle: a tím napomáhat při eliminaci zánětlivých ložisek (spojených s mnoha chronickými onemocněními).
  • Zlepšit přenos nervových signálů a chránit nervové buňky před poškozením.
  • Napomáhat správné funkci imunitního systému. 

Některé studie také naznačují, že autogafie může hrát roli v boji proti nádorovým buňkám (mohou vzniknout z určitého druhu defektních buněk). Pro pochopení přesného mechanismu je ale zapotřebí další výzkum.

Recyklace buněk aneb co je to autofagie?

Lze autofagii nějak podpořit? 

Autofagie je automatický proces a neexistuje žádný konkrétní způsob, jak přesně zlepšit či změřit její fungování v těle jednotlivce – na její účinek působí mnoho faktorů. Nicméně pravidelná péče o sebe, včetně vyvážené stravy (dostatek bílkovin, zdraví prospěšných tuků, komplexních sacharidů, vlákniny či vitaminů a minerálních látek), cvičení a minimalizace stresu (praktikování jógy, mindfulness či journalingu mohou při být při těchto snahách efektivními pomocníky), může podpořit správnou funkci a přispět tak k celkovému zdraví a pohodě.

Protože už jen tím, že se budete sami snažit naplňovat základní kameny vašeho zdraví, “roztočíte” pomyslné kolo správného fungování vašeho organismu, mezi které patří právě i autofagie. Je však důležité si uvědomit, že tyto rady jsou spíše obecné a mohou být ovlivněny dalšími faktory. 

Na co si dát pozor? 

Nejdůlěžitější je zde pravidlo “všeho s mírou” – při určitých stavech se může autofagie zaměřovat i na zdravé buňky, což má zpravidla více škody než užitku. Obvykle se totiž spouští, když nemá buňka dostatek živin. Některá média či rádoby odborníci se vás mohou snažit přesvědčit, že autofagii navodíte způsoby, jako je striktní půst (“cvičení rychle spaluje glukózu – hlavní zdroj energie v těle– a spouští autofagii, která udržuje buňky ve funkčním stavu”), nadměrná fyzická aktivita, omezení přísunu kalorií (“hladovění mění metabolické dráhy – syntetizují se ketolátky, probíhá lipolýza a je podpořena autofagie”) či přechodem na různé diety, nejčastěji na keto (“při přechodu na nízkosacharidovou dietu s vysokým obsahem tuků dochází ke spuštění autofagie, kdy tělo spaluje tuk místo glukózy”). 

Snaha o indukci autofagie tedy často nemá reloevatní podklad a při některých situacích, jako např. chronické onemocnění,  může být spíše nebezpečným hazardem. Je proto potřeba se v tomto ohledu zaměřit zejména na celkový zdravý životní styl. Při některých stavech a počínajících chronických onemocněních může hladovění naopak napáchat škody způsobené nedostatkem živin, katabolismem svalové hmoty a v dlouhodobém měřítku může vést dokonce až k rozvratu vnitřního prostředí. V případě, že se u vás jakákoli patologie najde, tedy doporučujeme řídit se pouze radami vašeho lékaře, a nesnažit se o výše zmíněné praktiky. 

Co si z toho vzít?

Autofagie je proces, který pomáhá obnovovat buňky a tím udržovat celkovou harmonii organismu – mezi potenciální výhody patří například podpora správné funkce imunitního systému či udržení rovnováhy v těle. Jejího optimálního fungování dosáhnete zdravým životním stylem, a pokud se u vás opravdu objeví nějaká patologie, je vždy na místě konzultace s vaším lékařem.

Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Co si představit pod zdravým životním stylem? Komplexní přehled aktuálních doporučení ke stravování, pohybu a odpočinku.
9 rad pro dlouhý a naplňující život ve zdraví
9 rad pro dlouhý a naplňující život ve zdraví
Žít věčně je nám k ničemu, pokud si život neumíme naplno užít. Těchto 9 pilířů pro vyšší kvalitu života vám může navíc jako lusknutím prstu přidat pár let spokojeného života. Prožijte hodnotný a naplňující život jako lidé v takzvaných modrých zónách.
Věděli jste? Optimisté mají podle vědeckých studií lepší předpoklady k dlouhověkosti
Věděli jste? Optimisté mají podle vědeckých studií lepší předpoklady k dlouhověkosti
Na svět můžete nahlížet z mnoha úhlů pohledu – věděli jste ale, že optimisté mají podle vědeckých studií potenciál k nižší náchylnosti k některým onemocněním a dlouhověkosti? Co za tím stojí?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Ketóza: o co jde a pomůže při hubnutí?
Ketóza: o co jde a pomůže při hubnutí?
Ketóza a ketogenní dieta jsou v současné době čím dál více populární. Co to ketóza vlastně je a k jakým změnám dochází v metabolismu živin?
7 tipů, jak na posílení imunity
7 tipů, jak na posílení imunity
Imunita je něco, co si do určité míry můžeme koupit, a to například suplementací, kvalitními potravinami a podobně. Jak můžeme v těchto těžších časech imunitu podpořit?
Canisterapie aneb štěstí se prý “nedá” koupit
Canisterapie aneb štěstí se prý “nedá” koupit
Když jsme byli malí, většina z nás toužila mít domácího mazlíčka. Přítele, díky kterému se nebudeme cítit tak sami a vždy nás už jen jeho přítomnost potěší. Věděli jste ale, že prostřednictvím zvířat se skutečně léčí duševní zdraví člověka? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, čtěte dále!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!