Tajné vzkazy na slavných sochách: Michelangelův David prý v dlani ukrývá na svou dobu pokročilou zbraň

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Socha Davida
Zdroj: Shutterstock

Většinu z následujících soch byste měli znát. Alespoň jejich název by vám měl něco říci, protože se jedná o slavná umělecká díla významná pro historii. Řada slavných soch nicméně ukrývá mimo jiné tajné vzkazy, o kterých jste nejspíš tušení neměli.

Ačkoli od jejich vytvoření uplynula desetiletí, staletí, někdy dokonce tisíciletí, udržují si svou podobu a jsou nejen důkazem toho, jak se během let kultura měnila. Podívejte se, jaké tajné vzkazy ve skutečnosti tyto sochy světu předaly.

Michelangelův David

Socha Davida patří bezpochyby k nejznámějším dílům svého druhu. Vznikla na počátku 16. století a zobrazuje pastýře Davida, který se připravuje na svůj boj proti Goliášovi. Někteří odborníci se domnívají, že v pravé ruce skrývá socha sotva viditelnou zbraň.

Ta by podle všeho měla být schopna vystřelit projektil až do vzdálenosti 180 metrů. Je ale možné, že v dané době už něco takového tvůrce sochy skutečně zamýšlel naznačit?

Socha Krista Spasitele

Patří mezi nových Sedm divů světa. Brazilská socha zdálky působí jako poměrně hladké dílo, ve skutečnosti je ale podle webu Stars Insider poskládána z mnoha trojúhelníkových částí, na kterých jsou napsána nejrůznější přání a vzpomínky. Na soše podle všeho pracovalo mnoho žen, které tímto způsobem chtěly do nebes poslat co nejvíce vzkazů.

Socha Svobody

Vystavena byla v roce 1886. Mnoho lidí dodnes přehlíží jeden z nejdůležitějších symbolů celé stavby. Socha totiž stojí uprostřed zlomených okovů.

Původním záměrem, proč se socha Svobody stavěla, je podle historiků připomínka konce otroctví. Socha je dnes považována za symbol, který vítá lidi v USA. Podle všeho by ale měla být vnímána spíše jako oslava rovnosti a stejných práv pro všechny.

Lincolnův památník ve Washingtonu

58 metrů dlouhý a zhruba 36 metrů široký památník ukrývá hned několik skrytých symbolů, všechny se týkají jeho rukou. Někdo například tvrdí, že ruce sochy jsou vytesány tak, aby tvořily tvar písmen A a L, tedy iniciálů bývalého prezidenta USA Abrahama Lincolna.

Jiní lidé mají pocit, že pozice dlaní má naznačovat některá slova ve znakové řeči. Ani jedna z teorií se v minulosti oficiálně nepotvrdila, přesto jim mnoho lidí dodnes věří.

Zdroj: Grunge, Reader’s Digest, RD Australia, Stars Insider

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články