Nečekaně zemřela milovaná česká herečka, která nastartovala svou hvězdnou kariéru už v 18 letech

Fotografie: Jirka23 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

V 77 letech zemřela herečka z ikonického Formanova snímku. O úmrtí informovala se zpožděním rodina. Přesné datum a okolnosti úmrtí však nezveřejnila.

Zemřela herečka, která se proslavila rolí hned ve svém prvním filmu. Lásky jedné plavovlásky byly nominovány na Oscara. Hana Brejchová pak podle iRozhlas získala za ztvárnění své role cenu na festivalu v Benátkách. Později si však zahrála již jen několik menších rolí. Se svojí starší a slavnější sestrou Janou nebyly v kontaktu a už se tak nestihnou usmířit.

Nominace na Oscara a cena z Benátek

Nejznámější rolí, kterou Hana Brejchová na filmovém plátně ztvárnila, je bezesporu ta z filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. V době natáčení bylo Brejchové pouhých 18 let. Nejvýraznější film tzv. československé nové vlny zaznamenal úspěch i v zahraničí a byl nominován na Oscara. Hana Brejchová doprovázela Miloše Formana na všech festivalech, které s filmem navštívil.

Za svoji roli získala třetí místo v kategorii nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Benátkách, kde předběhla dokonce i slavnou Claudii Cardinale. Menší roli pak od Formana dostala i v Oscarem ověnčeném filmu Amadeus, jak uvádí iDnes. A měl to být právě slavný režisér, kvůli kterému se Hana znesvářila se svou starší a mnohem slavnější sestrou Janou, která byla jeho první manželkou.

Zemřel milovaný herec z kultovního filmu, který udal směr moderní kinematografie

Později hrála už jen menší role

Po revoluci se Hana Brejchová pustila do podnikání. Po slavném začátku se před kamerou objevovala už jen v menších rolích. Zahrála si například v seriálech Zlá krev, Cirkus Humberto nebo Přítelkyně z domu smutku. V roce 2009 měla málem uhořet ve svém bytě kvůli neopatrné manipulaci se svíčkou. Od té doby se stáhla do ústraní a z požárem zdevastovaného bytu se přestěhovala do domova s pečovatelskou službou v Buštěhradu na Kladensku.

Se svojí maminkou a starší sestrou nebyla mnoho let v kontaktu. Svár mezi slavnými sestrami už se tak za života nestihne urovnat. Hana Brejchová zemřela v 77 letech. Příčinu ani přesné datum úmrtí rodina nezveřejnila. Na Světě Kreativity jsme rovněž psali další smutnou zprávu o úmrtí herce s ikonickým hlasem Josefa Laufera, který skonal po 4 letech v umělém spánku.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*