Italský tisk tvrdí, že Newey se setkal v Londýně s Ferrari

Italský tisk tvrdí, že Newey se setkal v Londýně s Ferrari

Zprávy z Itálie tvrdí, že se Adrian Newey v Londýně setkal se šéfem týmu Ferrari Frédéricem Vasseurem, aby s ním projednal přestup do Scuderie, a to potenciálně již v roce 2025.

Ve středu Red Bull oficiálně potvrdil, že 65letý geniální konstruktér ukončí svoje působení u rakouského týmu po 18 letech v prvním kvartálu roku 2025. Pokud Adrian Newey zamíří ke konkurenci, čeká na něj povinná dovolená a až pak se teprve může připojit k jinému týmu ve formuli 1 a pracovat na vývoji monopostu pro rok 2026, kdy se čeká změna technických pravidel.

Zpráva italského listu La Gazzetta dello Sport pod titulkem „Newey-Ferrari, už je to tady“ tvrdí, že si konstruktérský mág Red Bullu udělal čas na schůzku s Frédéricem Vasseurem kvůli možnému přesunu do Maranella, přičemž Scuderia Adriana Neweyho v průběhu let několikrát oslovila s nabídkou na přestup, ale ani jednou k tomu nedošlo.

Po dohodě o předčasném odchodu z Red Bullu by smlouva Brita měla platit do konce roku 2025 a tým potvrdil, že se stáhne z pozice konstruktéra formule 1, aby se mohl soustředit na dokončení projektu silničního hyperautomobilu Red Bull RB17, a zůstane v technologické skupině týmu, dokud nebude vůz dokončen.

Pokud by došlo k dohodě mezi Neweyem a Ferrari, La Gazzetta tvrdí, že britský konstuktér by mohl okamžitě začít pracovat na vývoji vozu pro rok 2026, protože nemá žádné omezení týkající povinné dovolené, na které se dohodl s Red Bullem – a to i přesto, že práce na konstrukci vozů mohou oficiálně začít až na začátku roku 2025.

Zpráva o možném příchodu Adriana Neweyho do Ferrari uvádí: „K oznámení podpisu smlouvy dojde pravděpodobně po VC Miami. Konstruktér bude moci okamžitě pracovat na voze pro rok 2026, aniž by ho omezovala povinná dovolená, přičemž bude zásadní svými vlastními nápady, jak nejlépe interpretovat nové technické předpisy, které vstoupí v platnost.“

Pokud jde o samotného britského konstruktéra, ten po oznámení svého odchodu vysvětlil, že nastal čas zkusit něco jiného, a naznačil, že jeho kariéra v F1 možná ještě nekončí. Zároveň připustil, že cítí, že je ten správný čas, aby se v Red Bullu prosadili jiní.

„Cítím, že teď je vhodná chvíle předat štafetu jiným a hledat nové výzvy pro sebe. Mezitím nás čeká závěrečná část vývoje RB17, takže po zbytek mého působení v týmu se budu soustředit na to. Rád bych poděkoval mnoha úžasným lidem, se kterými jsem v Red Bullu na naší cestě za posledních 18 let pracoval, za jejich talent, odhodlání a tvrdou práci.“

„Bylo mi opravdovou ctí a jsem přesvědčen, že tým inženýrů je dobře připraven na práci, která se bude týkat finálního vývoje monopostu v rámci čtyřletého období platnosti současných pravidel,“ dodal Adrian Newey.

Sdílejte na:
Zavřít