Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2024 16:23
Čas čtení 1:44
Anna-Marie Hanzlíková

Vrchol zoufalství? Streameři přišli s bizarním způsobem, jak zapůsobit na fanynky

Vrchol zoufalství? Streameři přišli s bizarním způsobem, jak zapůsobit na fanynky
Zdroj: Unsplash / ELLA DON
TECH FEMINISMUS GAMING UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

„Stáhl jsem si aplikaci s názvem Parallel Live, díky které to vypadá, že vás sledují desítky tisíc lidí. Okamžitě jsem se stal hvězdou,“ říká jeden z nich o praktice, na kterou láká své divačky.

Na praktiku upozornil server 404 Media. Vypráví třeba o příběhu influencera s přezdívkou ItsPoloKidd. Ten v březnu streamoval na TikToku, dívalo se na něj na dvacet tisíc lidí. Jedna z divaček se ho zeptala, jestli je tedy bohatý. „Ano, chceš se mnou odejít?“ zeptal se jí obratem, načež spolu opravdu ze streamu odešli.

Jenže fór byl v tom, že ani jeden z oněch dvaceti tisíc údajných sledujících, kterými chtěl influencer zapůsobit, nebyl skutečný. „Stáhl jsem si aplikaci s názvem Parallel Live, která dělá to, že to vypadá, že máte desítky tisíc lidí, kteří vás sledují,“ vysvětluje v jednom z videí, zatímco na obrazovce bliká spousta komentářů, lajků a příspěvků. „Publikum je generováno umělou inteligencí, která vás slyší a reaguje, což je zábavné. Ona se toho nemohla nabažit. Jestli chcete být životem večírku, podívejte se na tuhle aplikaci, která se jmenuje Parallel Live,“ popisuje ve videu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Polokid🐎 (@itspolokidd)

Říkáte si, k čemu to je? Hráčům a influencerům nejde o nic jiného než zapůsobit na ženy, jak ilustruje i příběh z úvodu článku. Ženám tedy muži díky aplikaci lžou o své popularitě a snaží se na ně prostřednictvím lží zapůsobit. Kromě zmíněné Parallel Live existuje ještě konkurenční Famefy, která má jen na App Storu na 40 tisíc hodnocení. Parallel Live ohodnotilo pět tisíc lidí.

Za Parallel Live stojí Ethan Keiser, muž, který sám sebe označuje jako sociálního inženýra. Jeho obsah tvoří hlavně videa o tzv. pick-up artu. On i ItsPoloKidd postují řadu videí, v nichž se snaží sbalit ženu, obvykle na nějakou lež, podobně jako v případě streamů s tisíci diváky. „Možná se divíte, jak to, že mi tahle modelka dává pusu... Je to proto, že si myslí, že jsem celebrita, kterou na streamu sleduje 20 tisíc lidí,“ tvrdí třeba v jednom z videí.

Doporučeno
Ahoj, já jsem Ondra a v jedné mobilní hře jsem už nechal 24 tisíc korun. Je na čase si přiznat, že mám problém? Ahoj, já jsem Ondra a v jedné mobilní hře jsem už nechal 24 tisíc korun. Je na čase si přiznat, že mám problém? 30. dubna 2024 11:00

404 Media upozorňuje na problematičnost celého obsahu. Ostatně komentářů, které připomínají, že jsou takové praktiky creepy (děsivé, hrůzu nahánějící), a to i v případě, že některé scénky mohou být domluvené, je spousta. Influencer odmítl dát zmíněnému médiu rozhovor, souhlasil jen pod podmínkou, že by si ho mohl natočit. V minulosti ale přitom sestříhal jednu svou reportáž tak, že vymazal kritické pasáže.

„Každý, kdo tyto aplikace používá, samozřejmě ve skutečnosti platí peníze (obě aplikace vyžadují předplatné) za to, že na svém telefonu s nikým nemluví, zatímco avataři umělé inteligence ho spamují obecnými zprávami a reklamami. V tomto smyslu jsou tyto aplikace příznačné pro mnoho typů aplikací, které jsme viděli prostřednictvím umělé inteligence, konkrétně velkých jazykových modelů GPT společnosti OpenAI. Tyto modely můžete do aplikací zabudovat, aby vypadaly ‚chytře‘, ale nakonec stejně s nikým nemluvíte,“ připomíná na konci článku jeho autor.

Domů
Sdílet
Diskuse