Čínští astronauti se po půl roce na oběžné dráze vrátili zpět na Zemi

Čínští astronauti se po půl roce na oběžné dráze vrátili zpět na Zemi
Fotografie: CMSE
  • Trojice přistála včera před polednem středoevropského času do autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko
  • Na stanici provedla desítky vědeckých experimentů a dva výstupy do vesmíru
  • Na Tchien–kung je nahradila posádka Shenzhou 18

Na čínskou vesmírnou stanici Tchien–kung dorazila 25. dubna trojice astronautů, která tak zahájila misi Shenzhou 18. Na stanici je již čekala posádka Shenzhou 17, která jim během několika dní předala velení a mohla se tak vrátit zpět na Zemi. Astronauti Tang Hongbo, Tang Shengjie a Jiang Xinlin se odpojili od vesmírné stanice 30. dubna před třetí hodinou ranní středoevropského času. Ještě před polednem pak trojice přistála do autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

Astronauti přiletěli na Tchien–kung 26. října minulého roku a na oběžné dráze tak strávili půl roku. Podle english.news.cn je trojice v dobré fyzické kondici a mise je považována za úspěšnou. Během pobytu prováděli astronauti desítky vědeckých experimentů a také dva výstupy do vesmíru. Ten druhý byl proveden v březnu kvůli opravě napájecích kabelů solárního křídla. Jednalo se tak o první opravu stanice od jejího dokončení na konci roku 2022.


Shenzhou 17 byla podle space.com celkově 12. letem astronautů v Číně a šestým letem k vesmírné stanici. Než byla stanice dokončena, měnila se posádka na Zemi, jelikož nebyl na Tchien–kung dostatek místa pro šest osob. Poprvé si velení přímo na stanici předali astronauti mise Shenzhou 14 a Shenzhou 15 na konci listopadu roku 2022, čímž byl také oficiálně zahájen dlouhodobý pobyt lidí na stanici.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze