ČTK

1. 5. 2024

Armáda dnes veřejnosti poprvé představila nové vrtulníky systému H-1. Jejich ukázky byly součástí programu Dne otevřených dveří 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Návštěvnost byla mimořádná, řekla ČTK mluvčí základny Štěpánka Tříletá. Původní odhad, že přišlo přes 40.000 lidí, později policie upřesnila na 38.000 lidí. Některé zájemce přitom už dopoledne odradily několikakilometrové kolony, které se vytvořily při příjezdu k základně ze všech směrů.

Den otevřených dveří uspořádala základna po šestileté pauze. „V dnešní době cítíme, a teď mluvím za celou armádu, že je ta prezentace důležitá. Je důležitá transparentnost, je důležité, aby lidé věděli, proč to děláme, proč kupujeme novou techniku, proč měníme výzbroj. Je to forma jistého poděkování veřejnosti,“ řekl velitel základny Rudolf Straka.

Návštěvníci mohli mimo jiné sledovat akrobatickou leteckou ukázku letounu Gripen. Kvůli větrnému počasí se naopak nekonaly vyhlídkové lety, zrušený byl také parašutistický výsadek. Množství techniky si ale lidé mohli prohlédnout na zemi. Vystavený byl i dopravní letoun CASA C-295 nebo tank Leopard, který budil velký zájem stejně jako nové vrtulníky Viper a Venom, které armáda koupila ze Spojených států.

V jejich obsluze se v současné době cvičí čeští instruktoři. Navázali na výcvik, který absolvovali v USA. V současnosti se podle náčelníka štábu 22. základny vrtulníkového letectva Pavla Krále cvičí osm budoucích instruktorů, jejichž výcvik bude ukončen během letních měsíců. K tomu se koná také teoretický i praktický výcvik pozemního personálu. Do ukončení výcviku instruktorů je nutné létat ve smíšených americko-českých osádkách.

„Z tohoto důvodu nejsme schopni zabezpečit průlet vrtulníků na všech akcích, kde by nás chtěla veřejnost vidět. Vrtulníky budou v letošním roce k vidění na předem naplánovaných akcích, jako jsou Dny NATO & Dny vzdušných sil, které se uskuteční na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě ve dnech 21. a 22. září a slavnostní nástup ke Dni vítězství na Vítkově dne 8. května,“ uvedl Král.

Američtí instruktoři a technici mají být podle smlouvy o dodávce vrtulníků v České republice dva roky. Na základně je k výcviku k dispozici také trenažér na vrtulník Viper, což je bojová verze vrtulníku systému H1. „Další trenažér na vrtulník Venom bude součástí až dodávky dalších osmi vrtulníků v letech 2026 až 2027,“ dodal Král

Dvanáct amerických vrtulníků, které mají nahradit ruské Mi-24V/35, koupila ČR za 14,6 miliardy korun bez DPH. Osm dalších strojů dostane výměnou za pomoc poskytnutou Ukrajině. Dodaných vrtulníků je zatím deset, další dva očekává základna v červnu.

Při předchozím ročníku dne otevřených dveří v roce 2018 navštívilo náměšťskou základnu kolem 30.000 armádních příznivců. Dnešní velký zájem armáda očekávala i s ohledem na delší dobu nekonání akce, která byla až do roku 2018 každé dva roky. V okolí základny připravila 10.000 parkovacích míst a rezervní plochy, které se všechny zaplnily. Areál se otevřel před 09:00, ještě několik hodin po tom, se v okolí základny tvořily kolony. Dopravu usměrňovala policie. Podle její mluvčí Michaely Lébrové se tvořily kolony, žádnou dopravní nehodu ale policisté neevidovali.

Přečtěte si také

Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech
Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly magnetem pro osoby na sankčních seznamech, odsouzené či obviněné a veřejně známé činitele.

Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?
Nový průzkum postojů Evropanů vůči EU. Jak se Češi staví k migraci, válce a klimatu?

Češi jsou v porovnání s ostatními evropskými národy skeptičtí k přínosům Evropské unie, ekonomickou situaci doma i v Evropě považují za zhoršující se, kvóty pro přijímání migrantů spíše nepodporují a boj s klimatickou změnou pro ně není priorita. Co je trápí nejvíc?

Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu
Unijní ministři školství jednali o zavedení jednotného evropského titulu

Unijní ministři školství se dnes v Bruselu zabývali nedávným návrhem Evropské komise zavést evropský titul, který by byl automaticky uznáván v celé sedmadvacítce.

Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí
Fiala: Migrační pakt je jen první krok. K důraznějšímu čelení migraci vyzve skupina zemí

Migrační pakt, který dnes definitivně potvrdily členské státy EU, je podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) prvním krokem k řešení nelegální migrace, který ale nestačí.

17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska
17 zákonodárců chce svědčit v Hongkongu v případu Jimmyho Laie, včetně dvou z Česka a Slovenska

Skupina politiků z 9 zemí, které hongkongské úřady obvinily v procesu se zakladatelem Apple Daily, oficiálně požádala hongkongské ministerstvo spravedlnosti o předložení jejich důkazů soudu.