Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Dojde ke splitu akcií Nvidia? Co by to znamenalo pro její akcionáře?

Růst akcií společnosti Nvidia vyvolává spekulace o možném štěpení akcií. Budou podíly dostupnější? Odpověď se možná dozvíme už za měsíc.

Publikováno
Dojde ke splitu akcií Nvidia? Co by to znamenalo pro její akcionáře?
Zdroj: depositphotos.com

Společnost Nvidia, přední výrobce čipů pro umělou inteligenci, zaznamenala během 16 měsíců pozoruhodný nárůst ceny svých akcií o více než 400 %.

Tento prudký nárůst vyvolal spekulace o možném splitu akcií, což je krok, který společnost v minulosti již přijala.

Jiné velké technologické společnosti, jako Amazon a Alphabet rozštěpily své akcie v roce 2022.

Dřívější štěpení akcií Nvidie

Historie akcií Nvidia zahrnuje 5 splitů akcií, přičemž posledním bylo rozdělení 4:1 v červenci 2021 a předchozí 4 štěpení proběhly v letech 2000 – 2007.

Proces rozdělení akcií zahrnuje několik klíčových kroků. Například poslední split akcií Nvidia začal oznámením představenstva 21. května 2021.

Následovalo schválení akcionáři a distribuce dodatečných akcií akcionářům, kteří podíly držely 21. června, a konečně začátek obchodování za upravenou cenu.

Vzhledem k tomu, že 20. května 2021, tedy den před oznámením splitu, měly akcie hodnotu 583,36 dolarů, vypadá teorie o dalším štěpení při současné ceně víc než realisticky.

Aktuální vývoj ceny akcií Nvidia

Načítání
Načítání
Kupte si akcie Nvidia Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Oznámení o splitu zpravidla přichází několik týdnů před konáním valné hromady. Ačkoli datum konání výroční valné hromady v roce 2024 ještě nebylo oznámeno, v loňském roce se odehrála koncem června.

Investoři by mohli očekávat oznámení o splitu koncem května až začátkem června.

Jaký je dopad splitu akcií na investory?

Štěpení akcií nemá vliv na tržní kapitalizaci společnosti ani na podíl stávajících investorů ve společnosti. Často ale vede k dočasnému zvýšení cen akcií v důsledku zvýšené poptávky.

Díky nižší ceně se jednotlivé podíly stávají dostupnějšími. I když je možné kupovat i frakční akcie, neumožňují to všichni brokeři.

Kromě toho by nižší cena akcií Nvidie upravená o split mohla potenciálně zvýšit její šance na zařazení do indexu Dow Jones Industrial Average.

Info

Nejstarší akciový index je vážený cenou a tak většinou nezahrnuje akcie s vysokou nominální hodnotou, které by na něj měly příliš dominantní vliv.

Zařazení do indexu Dow Jones by pro Nvidii znamenalo další růst poptávky po jejích akciích. Musely by je totiž nakupovat podílové fondy a burzovně obchodované fondy (ETF), které index sledují.

Staňte se součástí naší investiční rodiny na Discordu

Naše komunita je místem, kde se setkávají nováčci i vášniví obchodníci a zkušení investoři. Sdílejte své obchodní tipy, strategie a bavte se o aktuálních událostech na trzích. Každý den je novou příležitostí a každý člen naší komunity může přinést jedinečný pohled na svět financí.

Připojte se k nám a objevte sílu kolektivní moudrosti, která vám pomůže dosáhnout vašich investičních cílů. S námi není obchodování jen o číslech, ale o společenství, které vám dává klíč k úspěchu!

Pokud s Discordem teprve začínáte, připravili jsme pro vás také stručný návod, jak ho používat.

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Milovník finančních trhů a akciového investování. Na své investiční cestě uplatňuje dlouhodobý pasivní investiční přístup.

Lubor se ve svých článcích nejčastěji věnuje akciovým titulům a investování do akcií jako takovému. Ekonomická a kryptoměnová témata mu však také nejsou cizí.

Jeho cílem je čtenáře rychle a stručně informovat o dění na finančních trzích.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 77 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎