Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

Dlouho očekávaná loutková pohádka Velký Pán představuje plakát, premiéru bude mít na Anifilmu 2024

Nová dobrodružství postavy Malého Pána jsou pokračováním unikátního loutkového filmu odehrávajícího se ve fantaskním mikrosvětě výtvarníka Františka A. Skály. Příběh Velkého Pána je o postupném uvědomění si ztráty svobody a poznání nutnosti bránit se. Snímek je opět natočen výjimečným způsobem: loutkové akce zachycené na kameru ve skutečných exteriérech. Režie se ujal Radek Beran a za kamerou stál držitel Českého lva Jan Baset Střítežský. Autorem plakátu je Jan Poukar.

Rodinná pohádka Velký Pán navazuje na tradici českého a slovenského loutkářství, které je zapsáno na Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Scénář připravili Lumír Tuček a Radek Beran. „Film chce ukázat sílu rodinného pouta a vyzdvihnout roli nezištného, čistého dětského pohledu na svět. Ve vizuální podobě opět sází na jedinečnost spojení přírodního světa se silným výtvarným pojetím výpravy filmu. Pro nás autory je zároveň velkou výzvou, aby vznikl poutavý rodinný film,“ popisuje režisér Radek Beran.

Nová dobrodružství Malého Pána se začala psát již v roce 2015 po premiéře prvního dílu. „Myšlenka volného pokračování filmu vznikla již před devíti lety, za tu dobu ušel svět i Malý Pán velkou cestu. Jsme velice rádi, že se nám podařilo po všech překážkách dát film dohromady, a věříme, že bude zlatým hřebem letošní filmové podzimní nabídky,“ říká producent Jakub Červenka ze společnosti Bedna Films.

„Na Velkého Pána jsme už delší dobu netrpělivě čekali. V roce 2015 jsme uváděli jeho předchůdce, Malého Pána, a v loňském roce se u nás Velký Pán prezentoval v rámci programu Work in Progress. Je pro nás velká čest uvést tento film v programu letošního Anifilmu, a to 11. května od 15:00. A nejen to: v souvislosti s ním jsme se rozhodli věnovat voděné loutce ve filmu celý programový fokus i výstavu v Severočeském muzeu,“ dodává programové oddělení Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, jehož 23. ročník se koná od úterý 7. do neděle 12. května v Liberci. Zmiňovanou výstavu nazvanou Za hranice animace – Voděná loutka v českém filmu, která vůbec poprvé mapuje toto téma a na které jsou k vidění některé scény z filmu Malý Pán a téměř všechny loutky, je možné navštívit až do 2. června. Do českých kin vstoupí výpravná pohádka 3. října 2024.

Film se účastnil scenáristického workshopu MidPoint, vzniká v produkci společnosti Bedna Films, byl podpořen Státním fondem kinematografie a jeho koproducentem je Česká televize – kreativní producentka Jiřina Budíková. Distributorem je Bontonfilm.

HLASY
Malý Pán: Saša Rašilov
Majolenka: Bára Poláková
Dr. Zetek: Pavel Liška
Kapitán: David Novotný
Promodral: Miroslav Táborský
Mistr Drobný: Vladimír Javorský
Krtek: Jan Maxián
Knihomolov: Jan Vondráček
Datel: Miroslav Krobot
Chlupáč: Jakub Žáček
Sportovci: Jiří Vyorálek, Julie Válková, Luboš Veselý
Roboti: Buchty a loutky

ŠTÁB
Loutkovodiči: René Krupanský, Vít Brukner
Producent: Jakub Červenka, Petr Kratochvíl (Bedna Films)
Výkonný producent: Luděk Valchář
Výtvarník: František A. Skála
Architekt: Michal Kubíček
Střih: Martin Palouš
Hudba: Milan Cais
Zvuk: Ielyzaveta Nazarenko
Kamera: Jan „Baset“ Střítežský
Scénář: Lumír Tuček, Radek Beran
Režie: Radek Beran

MALÝ A VELKÝ PÁN NA MEZINÁRODNÍM FESTIVALU ANIMOVANÝCH FILMŮ ANIFILM V LIBERCI

Film Malý Pán
Úterý 7. května ve 20:30 – Náměstí Dr. E. Beneše
Pátek 10. května v 10:00 – Kino Varšava

Film Velký Pán
Sobota 11. května v 15:00 – Cinema City 5

Doprovodný program
Představení Malý pán (Divadlo b) – na motivy stejnojmenného filmu
Čtvrtek 9. května v 10:00 – Festivalový stan

Výstava Za hranice animace: Voděná loutka v českém filmu
Čtvrtek 14. března – neděle 2. června 2024, denně kromě pondělí 10:00–19:00
Severočeské muzeum v Liberci, Masarykova 437/11, Liberec

Zdroj a foto: Bontonfilm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *