Jaroslav Hutka má šest dětí. Nejmladší a nejstarší mezi sebou dělí padesát let

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Jaroslav Hutka
Zdroj: DAN MATERNA MAFRA Profimedia

Jaroslav Hutka je český hudební skladatel, který je autorem slavných protestsongů Havlíčku, Havle či Náměšť. Po emigraci se vrátil zpět do rodné země a stal se symbolem mnoha demonstrací. Ani nyní neustává s bojem proti politické situaci a vydává nové protestsongy. Hlavně se ale věnuje dětem, kterých má šest. To nejstarší a nejmladší dělí padesát let.

Kvůli písni Havlíčku byl zatčen a vyslýchán policií. Autorství mnoha protestsongů a podepsání Charty 77 ho nakonec donutilo emigrovat do Nizozemí.

Politika ho stále rozčiluje

„Představoval jsem si, že budu pokračovat v tom, co jsem dělal tady. S tím rozdílem, že přestane trápení s policií. Netušil jsem, že narazím na cenzuru v krajanských listech i ve Svobodné Evropě. Seškrtávali mi věty nebo pasáže, ve kterých jsem nějak kritizoval západní společnost, hlavně emigrantskou,“ zavzpomínal na tuto dobu během rozhovoru pro Český rozhlas.

V listopadu roku 1989 se ale vrátil a jeho písně dodávaly atmosféru demonstracím. Byl jeden z mála navrátilců, kterého lidé doma vítali. I tak mu prý trvalo, než si v Čechách opět zvykl.

Polistopadová doba ho ale zklamala a stal se z něj výrazný kritik české politiky. Dokonce se v roce 2006 málem stal poslancem za Stranu zelených.

K tvorbě se nakonec vrátil a má stále své věrné posluchače. Zároveň se i nadále nebojí vyjádřit svými písněmi názor. Například se ostře pustil do kolegy Jarka Nohavici a napsal o něm píseň Udavač z Těšína, která je o tom, jak pro StB donášel na kolegy.

„Nohavica mi za to měl dát po hubě nebo to dát k soudu, když jsem zpíval, že je zbabělec,“ uvedl k písni v rozhovoru pro CNN Prima News na dotaz, zda si to kolegové mezi sebou vyříkali.

Jeho nejnovější album se jmenuje Putinova kulka a dokazuje, že hudebník je stále v dobré kondici, co se protestsongů týče.

Dvě děti byly neplánované náhody

Zároveň se Jaroslav Hutka věnuje dětské tvorbě a přispíval do dětských časopisů. Tato tvorba je mu blízká, protože sám má šest dětí.

Hutka byl ženatý třikrát, ale ani jedno z manželství mu nevyšlo. Jeho nejmladší a nejstarší dítě dělí neuvěřitelných padesát let.

„První dvě děti se narodily podivnými neplánovanými náhodami, ale vzal jsem to naprosto zodpovědně. Pak už všechny byly chtěné,“ připustil v rozhovoru pro Prima ženy.

Nejstarší syn Vavřinec se narodil v době, kdy byl v emigraci. Vyrostl ve Francii, ale nyní žije v Praze a je z něj překladatel. Dcera Klára dokončuje doktorskou práci a Eliška je psycholožka.

„A pak jsou tady ti tři prckové. Nejstarší je v druhé třídě u Voršilek a na ty mladší se škola ještě těší,“ dokončil Jaroslav výčet dětí.

Dle některých bylo neuvážené, že se jeho nejmladší dcera narodila v jeho 78 letech. On sám kvůli tomu cítí úzkost, že je opustí dříve, než by chtěl. Situace ale takto vzešla ze skutečnosti, že je jeho partnerka o 36 let mladší. S ní se setkal v tramvaji číslo 8 a byla to prý náhoda.

„Já byl měsíc před šedesátkou, kterou jsem viděl jako smrtku, ale přišla Magdalena a já, nakonec jako vždy v životě, se účastnil neuvěřitelně nečekané a živé budoucnosti, kterou jsem si neuměl představit a vůbec s ní už nepočítal,“ uvedl Jaroslav, že mu partnerka dala nový smysl.

Zdroje: Český rozhlas, CNN Prima News, Prima ženy

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články