Před 30 lety zahynul legendární Ayrton Senna: Vzpomíná na něj celý svět

Ayrton Senna

Autor: Zdeněk Tuhý

1. května 2024 20:32

Trojnásobný šampion Formule 1, Ayrton Senna, zahynul při tragickém víkendu v italské Imole v roce 1994. Dnes je tomu tedy 30 let od jeho smrti, ale ze srdcí mnoha lidí po celém světě rozhodně neodešel. Vzpomíná na něj celá komunita F1 i lidé mimo ni. 

Velká cena San Marina 1994 v Imole byla pro Formuli 1 nejčernějším víkendem od 80 let. Ten víkend na přelomu dubna a května zemřeli hned dva piloti. 30. dubna v kvalifikaci zemřel Roland Ratzenberger a 1. května během závodu v zatáčce Tamburello legendární Ayrton Senna. 

Senna byl legendou F1, jeho sláva ovšem sahá ještě mnohem dál. Především ho milovali lidé v jeho rodné Brazílii, kterým se snažil pomáhat. Po Sennově smrti jeho památku uctili sportovci napříč několika různými odvětvími a jeho odkaz žije až dodnes. 

Senna crash - Split screen comparison.

Video: TheOriginStory

Na Sennu vzpomíná celá formulová obec, tedy týmy, jezdci a především fanoušci. Mnoho z nich se zapojilo vzpomínkou na legendu na sociálních sítích. Pietní vzpomínková akce se uskutečnila dokonce na samotném okruhu v Imole v zatáčce Tamburello, kde Sennův život před třiceti lety vyhasl. Na místo dorazili lidé dokonce až ze samotné Brazílie. 

Život brazilského pilota a jeho nejzásadnější momenty kariéry zachytí nově připravovaná minisérie Senna z produkce Netflixu, ve které si trojnásobného šampiona zahraje brazilský herec Gabriel Leone. Minisérie vyjde ještě během tohoto roku. 

Senna | Oficiální teaser | Netflix

Video: Netflix Česká republika

Témata: Ayrton Senna