Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lesníci se zlobí, stát nakonec miliardy na klima v rozpočtu nenašel

Přes dva roky stát sliboval peníze na dotace pro lesníky, nakonec je ale nenašel a program na adaptaci lesů na klimatickou změnu nespustil. Vlastníci lesů jsou naštvaní, dodržovali podmínky programu, včetně ponechávání části stromů na zetlení, což jim zejména u buků mohlo způsobit snížení obratu i o miliony korun, vysvětluje předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů Jiří Svoboda.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Ministerstvo zemědělství se hájí tím, že peníze zkoušelo najít, ale v rozpočtu miliarda na tyto aktivity navíc nebyla. Bude se je ale snažit domluvit dál.

Co měl být program adaptace lesů

Příspěvek měl navazovat na bývalé kompenzace pro vlastníky za snížené tržní ceny dříví, které stát už od roku 2022 nevyplácí. V těchto kompenzacích se za tři roky vyplatilo 12,8 miliardy korun.

Vlastníci měli pro získání peněz hospodařit nad rámec lesního zákona. Například mohli těžit dříví pouze za vzniku menších holin a smrk nahrazovat jinými stromy, aby byl les pestřejší.

Sazba dotace měla činit zhruba 1500 korun na hektar, do programu se podle Svobody zapojila většina nestátních vlastníků. „Vždycky je taková zkušenost svým způsobem ponaučení. Říkali jsme státu, že chceme, aby byl program jednodušší a napřed naplněný penězi a teprve potom vyhlášený. Je to taková habaďůra, podvod na vlastníky, kterým se řeklo: Plň tyto podmínky a dostaneš peníze. Ale když jsi ty podmínky 2,5 roku dodržoval, je to nakonec tvoje smůla, že jsi nám věřil,“ sdělil MF DNES Svoboda.

Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého chtěl úřad 1,1 miliardy korun na rok 2023 i na letošní rok, jednalo se i dalších možnostech financování jako z příjmů dražeb emisních povolenek, čerpání vládní rozpočtové rezervy nebo z rozpočtu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Ovšem s ohledem na stav státního rozpočtu neúspěšně. V tuto chvíli probíhá ještě prověřování možnosti financovat tento program nebo jeho část prostřednictvím Strategického plánu společné zemědělské politiky,“ doplnil.

Svoboda zdůrazňuje, že by se sice majitelé lesů museli i tak na klimatickou změnu připravovat, dělali by to ale trochu jinak, než jak program přikazoval. Někteří vlastníci, například syn známého politika Karla Schwarzenberga Jan, pak podle něj do programu nevstoupili právě kvůli jeho náročnosti.

Bývalý lidovecký ministr Zdeněk Nekula, který program slíbil, mluvil přitom o podpoře až 4 miliard korun ročně. „Zároveň naplňujeme i programové prohlášení vlády, kde jsme se zavázali, že nastavíme systém pozitivní a hospodárné motivace vlastníků pro potřebnou přeměnu lesů – změnu druhové skladby a struktury, přirozenou obnovu, adaptaci na klimatickou změnu a zvyšování biodiverzity. Současně jsme slíbili, že připravíme formu podpory nestátním vlastníkům lesů s ohledem na způsob hospodaření a následné péče podporující mimoprodukční vlastnosti lesa,“ uváděl v únoru před dvěma lety.

Stát zvažuje dávat miliony na kontrolu odlesňování. To v Česku neexistuje

Problém nyní je, že se podobnými slovy ohledně připravované novely lesního zákona, která liberalizuje velkou část lesnických aktivit, zaklíná i současný ministr Marek Výborný (také KDU-ČSL). Ministr nedávno uvedl, že například podíl jedlí a listnatých stromů na sazeničkách už nebude povinný pro nestátní vlastníky, protože se bude snažit dávat větší důraz na jejich finanční motivaci než na jejich kontrolu. Mnoho dosud platných omezení se proto zruší a místo nich se bude přispívat na řešení, která stát podporuje.

Co když ale znova peníze dojdou, finanční motivace tak nebude možná a tím pádem se liberalizace přežene? Před tím mimo jiné varují ekologové z Hnutí Duha. „Novela zavádí platby vlastníkům lesů bez záruky, že finanční podpora bude výraznější měrou zlepšovat zdravotní stav lesů, adaptovat je na změny klimatu a posilovat veřejné funkce lesů,“ napsali nedávno do tiskové zprávy.

Podle mluvčího ministerstva Bílého se ale nedá říct, že by se nedařilo peníze na již existující program nacházet. „Ministerstvo zemědělství vyplatilo vlastníkům lesů za posledních pět let téměř dvacet miliard Kč. Tyto prostředky byly využity především ke zmírnění dopadů kůrovcové kalamity a zalesnění vzniklých holin ke změně klimatu odolnějšími dřevinami,“ uvedl na dotaz MF DNES. Platba za ekosystémové služby, kterou by se právě změny měly financovat, se podle něj nyní připravuje a měla by být vyplácena od roku 2028.

Autor:

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zájem o penzijní DIP je menší, než se čekalo. Mají jej jen desítky tisíc lidí

29. května 2024

O zajištění na důchod prostřednictvím investic se státní podporou Češi zatím velký zájem...

Vlakem 200 km/h na českých kolejích. Jak to cestující pocítí v jízdních řádech

27. května 2024

Premium Na začátku měsíce oznámilo ministerstvo dopravy, že na čtyřech úsecích tratí prověřuje možnost...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Stát zveřejnil mapu s cenami nájmů. Stanoví, kolik má stát dostupný byt

29. května 2024

Ministerstvo financí vydalo interaktivní cenovou mapou nájemního bydlení. Ta ukazuje průměrné ceny...

Turisté se do Česka vrátili, ale dlouho se nezdrží. Nehledají ani nová místa

1. června 2024

Jedním z tahounů globální ekonomiky se má podle prognóz stát cestovní ruch. Obor těží z...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Levnější bydlení ve velkých městech: státní nájem vyjde na necelých 14 tisíc

1. června 2024

Premium Vrátit ceny bydlení do přijatelné úrovně. Když už ne celoplošně, tak alespoň pro mladé lidi a...

Ceny kanceláří v zahraničí klesají. Česko se drží, důvody jsou ale smutné

1. června 2024

Komerční nemovitosti zažívají v zahraničí krizi. Kanceláře jsou často neobsazené a tržní ocenění...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...