18.5.2024 | Svátek má Nataša


VRBĚTICE: Obvyklá taktika Kremlu

2.5.2024

Elitní kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu potvrdili, že výbuchy v muničním skladě ve Vrběticích mají na svědomí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Rusko prý chtělo zabránit tomu, aby se zdejší munice dostala do oblastí, v nichž vede válku. Při explozi byli zabiti dva čeští občané a škoda dosáhla jedné miliardy korun.

V policejní zprávě je uvedeno, že NCOZ ve svém rozhodnutí konstatovala podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, včetně toho, že nejde o ojedinělou akci, ale o součást dlouhodobého diverzního působení ruské vojenské rozvědky na území Evropské unie a Ukrajiny.

Ruským akcím, které mají za úkol destabilizovat okolní země, bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. Nejedná se pouze o muniční sklad ve Vrběticích, ale i o další nepřátelské akce ze strany Kremlu vůči naší zemi. K nim patří například kybernetické útoky na citlivá zařízení. Před časem se ukázalo, že hackerské ataky proti českým nemocnicím měly ruskou stopu. Nedávno pro změnu hackeři z Ruska opakovaně napadli evropské železnice včetně české. Tyto zákeřné akce mají jedno společné, jsou při nich ohroženy životy tisíců lidí.

To vůbec neudivuje, dlouhodobá ruská taktika totiž spočívá v rozvrácení okolních zemí. Těch způsobů je více, jednou z nich jsou diverzní respektive teroristické akce včetně válečných operací. Důkazem toho jsou ruské agresivní války proti Gruzii v roce 2008 a proti Ukrajině od roku 2022. Rusko rovněž okupuje část moldavského území tzv. Podněstří.

Moskva se dále snaží o rozklad evropských zemí záměrným šířením lživých informací, které mají vyvolat nepokoje proti tamním demokratickým zřízením a nastolit diktatury jdoucí na ruku Kremlu.

Tyto nepřátelské projevy Ruska však vůbec nepřekvapují. Putinovské Rusko má totiž vážné existenční problémy včetně klesající životní úrovně obyvatel a trvalého ekonomického zaostávání za vyspělými západními zeměmi. Proto se snaží odvracet pozornost jinam a používá k tomu i velmi špinavé metody. To všechno proto, aby se sousední země nemohly příznivě rozvíjet a nebyly úspěšnější než těžce zkorumpovaná moskevská říše.

autor je středočeský krajský zastupitel za ODS