Rusko vystavuje ukořistěné zbraně z Ukrajiny. Na ty české lepí české vlajky

68705
Rusko
Úvodní foto, fotografie uvnitř textu včetně videa: Archiv redakce FinTag

Stejně jako Ukrajinci vystavují a ukazují zničenou ruskou vojenskou techniku, ukazují Rusové ukořistěnou a zničenou techniku Ukrajinců. Aktuálně ji Rusko vystavuje v Moskvě, kde Rusové stejně jako my včera slavili svátek práce.

Rusové vystavenou techniku opatřují vlajkami těch států, které ji Ukrajině dodaly. A mezi vystavenou ukořistěnou technikou jsou k vidění i zbraně dodané Českou republikou. Zdaleka ale není sama. Rusové na zabranou vojenskou techniku lepí americké, britské, finské, německé, turecké nebo i australské vlajky.

FinTag získal fotografie z výstavy této techniky v Moskvě od obchodního zástupce české firmy. Fotografie a video níže pořídil v Moskvě včera, tedy ve středu 1.5. 2024.

„Vypadalo to tam jako v nějakém muzeu, ale lidí tam bylo strašně moc. Opravdu hodně. Všechny to zajímalo. Zkoumali vojenské stroje, k tomu hrála hudba a všude vlály rudé prapory s nápisy Poběda. To jako vítězství. Bylo tam i hodně televizí,“ popisuje atmosféru na ruské výstavě ukořistěné vojenské techniky v Moskvě obchodní zástupce české firmy.

Své jméno ani jméno své firmy s ohledem na sankce v obchodu s Ruskem uvést rozhodně nechce. Jeho firma ale obchodovala s ruskými partnery již před válkou na Ukrajině. Specializuje se na luxusní zbožní. Export do Ruska před válkou činil více než 60 procent produkce firmy.

„Když Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, obchod se zastavil. To včetně rozdělaných zakázek. Pro nás to byla velice nepříjemná situace. V Rusku jsme měli rozdělané kontrakty i peníze,” popisuje pro FinTag dopady ruské invaze na Ukrajinu český obchodník.

Situace byla o to horší, jak říká, že firma před válkou intenzivně investovala do svého rozvoje. A nabrala si úvěry.

Rusko bylo a je hlavní odbytiště české firmy

„V momentě, kdy došlo k přerušení obchodování s Ruskem, docházely nám peníze na jejich splácení. Stáli jsme před rozhodnutím, jestli firmu zavřít, propustit lidi, nebo se nějak z toho dostat,” říká s tím, že najít nová odbytiště nebylo zdaleka tak snadné, jak se zdálo z proklamací českých a evropských politiků, kteří obhajovali sankce.

„Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme se prosadili na nových trzích, ale i se vrátili do Ruska. Už kvůli tomu, abychom nepřišli o peníze, které jsme do kontraktů tam investovali,” popisuje český obchodník.

Obchod s Ruskem provozuje tak, že s ním neobchoduje přímo z České republiky, ale přes třetí země. V praxi to funguje tak, že obchodníci, ale i zboží nejdříve míří do Spojených arabských emirátů. Z nich následně do Ruska. K obchodování se ale častěji využívají i sousední státy s Ruskem.

„Já osobně na tu válku svůj názor říkat veřejně nechci, ale docela jistě vím, že válka alespoň našemu obchodu neprospívá. My se zbraněmi neobchodujeme,” říká pro FinTag.

Německý vývoz do zemí sousedících s Ruskem roste i o tisíc procent

„A kdyby měl někdo náhodou problém s tím, že s Rusy stále obchodujeme, tak jsem v klidu. Protože, kdybychom s nimi neobchodovali, v našem regionu by skončily desítky lidí na pracáků. My neděláme politiku, my děláme byznys. Koukáme na to, abychom dělali kvalitní výrobky a lidi si u nás vydělali, měli se dobře. Mohli si vzít hypotéky, měli, kde bydlet, měli peníze na to, aby zajistili své rodiny,” pokračuje.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Dodává, že Ukrajinců je mu líto a je na jejich straně. Když ale slyší české nebo i ukrajinské politiky, jak hovoří o tom, že není jiné cesty, než “slavně zvítězit” nad Ruskem, je mu z nich, jak říká, na zvracení.

„Už dávno se mělo začít jednat o zastavení bojů, nejen kvůli všem těm mrtvým a zraněným na obou stranách, ale i kvůli byznysu, kterému válka neprospívá. Nebo znovu, alespoň tomu našemu ne,” uzavírá.

Daniel Tácha 

18 KOMENTÁŘE

  1. Ještě by mohli vystavovat hrůzovládu arogantního teologa v nějaké kleci pro exoty. Bez možnosti návratu z výstavy ! To co za swins.. nyní provádí tato smečka … kolem faráře se republice ve zlém bude vracet. Hlavně od Ukrajinců, kteří už si nepřejí válku pro zájmy “politiků” z USA-EU, ani nebezpečného sociopata v Kyjevě.

  2. Obchodní zájmy toho pána jsou mi úplně ukradené. Jsem rád, že je česká vlajka v dobré společnosti nepřátel kriminálního ruského režimu.

    • Kapitalismus je systém kde 80 procent dře na
      20 procent lidi jako to bylo v Egyptě. A nakonec
      lidé z Egypta odešli.

  3. „Už dávno se mělo začít jednat o zastavení bojů, nejen kvůli všem těm mrtvým a zraněným na obou stranách, ale i kvůli byznysu, kterému válka neprospívá. Nebo znovu, alespoň tomu našemu ne,” uzavírá.

    Hlavně Business, co? Koukám, že nedohlédne dál, než za svůj pupek 🙂 Hanba

  4. Ano, válka nikomu neprospívá. Neměla ani začít. Kdo ji zahájil a kdo ji vede? Kdo se nebude zdráhat ji zahájit znovu? Kdo unáší děti a mučí je ve sklepě? Je na této expozici také výstava mučících nástrojů z Izjumu, Buči, Hostomelu s příslušnou vlaječkou?

    • Tisíckrát opakovaná hloupá lež se nestane pravdou, jen proto, že ji do zblbnutí omýlá kdejaký český lobotom (hloupý Honza)

      • Válku zahájily trestanecké bataliony UA jako Azov-Aj dar, už před voj. převratem Majdan 2014. Tak se všude psalo před nástupem nebezpečného sociopata v Kyjevě. S vlastizrádnou hrůzovládou přišla povinná ukrománie a vše je obráceně. Něco jako války chtivá čarodějnice Danuše Nerudová- Peslarová, její otec Oldřich Peslar, člen i agitátor KSČ, absolvent VUMLU, pracoval v ZO jako i Babiš, spolupracovník StB veden jako PES … takže bezpáteřní zubatice má nyní kde brát své lži, sprosté pomluvy

  5. Jak to rikal Stalin nebo Leninnn … ? Prodaji nam provaz na kterem je obesime…. Nu vot eto nase delo kamandir!

  6. Výstava navazuje na podobnou, která se konala v Moskvě v roce 1943. Dnes mají diplomaté zemí, které se podílejí na dodávkách ukořistěných zničených zbraní na výstavu volný vstup a pozvánky organizátorů zaručují jejich zabezpečenou ochranu během návštěvy.

  7. Takže už přiznávaj že to je válka? Možná když uviděj kolik států dodává Ukrajině zbraně, tak jim dojde že třeba možná oni jsou ta špatná strana.

  8. To Bevko je starý šrot z dob Varšavské smlouvy. Kdyby to naše armáda hodila do sběrny kovového odpadu, udělala by líp. Aspoň by dostali pár tisíc za železo.

    Ukrajinci museli být za ty krámy štěstím bez sebe.

  9. v21 s toletí řešit válkou neshody je priminitivní,to by si zelenina měla už konečně uvědomit a sednout za stůl!!!!

  10. Je krásné jak určitá smečka která když něco podobného bylo děláno na UA tak slavili, udělá druhá strana to je hned zle, co kvíkálci. Vščichni do jednoho kdo tu štvete válkou jte vinni stejně jako ten kdo ji podporuje. Ale aby jste se zvedly a šli jim tedy pomoci do první linie, to né, ale hezky z dálky v bezpečí to jste hrdinové, přítom už první hodinu v první linii by jste musely prát spoďárky od hnědé barvy.

  11. Kdyby ten režim v našem státě dělal raději něco pro vlastní lidi , třeba udělal něco s těmi zlodějskými cenami elektřiny . Obyčejným pracujícím lidem je asi úplně jedno , jaký režim vládne , pokud se mají v životě dobře a není draho . Rostoucí ceny energií jsou chtěným cílem Green Dealu EU a SPOLU

  12. Co je to za špínu chlapa?!
    Že s vidinou mamonu investoval do Ruska je jen jeho problém…a obhajovat to propuštěním lidí, které beztak dře je chucpe.
    Škoda, že nevíme, jakou “firmu” ignorovat a její výtvory nekupovat.

  13. BMP-1P s českou vlajku. Škoda, že ten model jsme nikdy nezavedli. Pokud jsou to vůbec “neukrajinský” BMP-1P, pak musejí být z Bulharských zásob.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here