MRKVOVÝ KOLÁČ 4x JINAK

BRAMBOROVÝ GRATIN SE SMETANOU + RADY NAVÍC
29.4.2024
FRANCOUZSKÝ TOAST
2.5.2024

Jakmile začne sluníčko hřát a všechno kvést, začneme se těšit na čerstvou, křupavou jarní zeleniny. Faktem ale je, že v květnu se sklízí vesměs jen chřest, rebarbora a pár hodně raných brambor, i ty nejranější odrůdy mrkve se v běžných českých podmínkách sklízí až v červenci.

Což ale nic nemění na tom, že jednak má leckdo doma ještě zbytky skladované loňské mrkve (já teda preferuji skladování nastrouhané mrkve v mrazáku :-)), jednak tu v dnešní době máme mrkev celoročně v obchodě – českou i dovozovou.

Nebudu vás zdržovat řečmi o betakarotenu a blahodárném vlivu na zrak, to určitě dobře znáte. Co už ne každý ví, je fakt že ani ta mrkev není původní česká zelenina a už vůbec původně nebyla oranžová. Pradomovinou této miříkovité rostliny je oblast Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, odkud se dostala nejdřív do Indie, jižní a jihovýchodní Asie a východního Středomoří, do  západní Evropy docestovala nejspíš ve 12. století. Nizozemci až v 17. století vyšlechtili oranžovou mrkev, jak ji známe dnes – úplně původní (stejně jako dnešní divoké) druhy byly bílé.

Klasický mrkvový koláč, tzv. carrot cake, pochází z britské kuchyně a mrkev se v něm používala jako sladidlo, s dnešními recepty tedy neměl příliš společného. Mrkev se pro svoji nasládlou chuť ale používala jako sladká náplň i v české kuchyni: příkladem jsou níže uvedené slovácké mrkvánky, na Vysočině se mrkví plnily zase buchty (tam se jim většinou říká mrkvance nebo mrkváky).

Teď už ale hurá do mrkvového pečení – ať už sladkého nebo ne. Mrkev je totiž opravdu zajímavá přísada!

Začnu už zmiňovanými slováckými mrkvánky, které pro vás před časem připravila kolegyně Jana a v článku skvěle shrnula i rozdíly oproti těm z Vysočiny. Křehké křupavé kapsičky díky mrkvi při pečení získají dokonale zlatou barvu a na jarním stole se budou dokonale vyjímat. (Mimochodem, den krásný hrnek seženete na tomto odkazu. Najdete tam i další zvířata ze statku a ke každému hrnku je i miska!)

Já vím, že Velikonoce už letos byly, ale tenhle recept na mrkvovo-mandlové těsto by měl být připomínán pořád dokola, protože je prostě skvělý, a rozhodně jej není třeba péct jen v beránkové formě, univerzální a krásný je třeba tenhle netradičně tvarovaný srnčí hřbet a chybu rozhodně neuděláte ani bábovkovou formou.

Mrkev se (nejen) v moučnících skvěle kombinuje s několika dalšími surovinami: zázvorem, rozinkami, ořechy, krémovým sýrem, medem, javorovým sirupem nebo třeba pomerančem. Jednoduchý mrkvový dort s pomerančem, krémovým sýrem a ořechy můžete vyzkoušet třeba v tomto receptu. Když si dáte práci s ozdobou, bude z něj klidně solitér na slavnostně prostřeném stole.

Když jsem výše psala o skvělých surovinách na kombinaci s mrkvovým těstem, vynechala jsem koření jako je skořice a muškátový oříšek. Ty se starají o skvělou chuť v receptu na šejkrovaný mrkvový koláč, jehož genialita spočívá v absolutní jednoduchosti: zvládnete jej dokonce i bez metly, stačí vám na něj nádoba s víkem a příprava zabere doslova jen pár minut: nejdéle trvá strouhání mrkve. :-)

robin 3

ROBINŮV TIP: JAK STROUHAT SNADNO A RYCHLE?

Nejlepším pomocníkem pro pohodové strouhání je vychytané struhadlo: na klasice to určitě zvládnete taky, proč to ale dělat složitě, když to jde i jednoduše. Z naší nabídky můžeme vřele doporučit bubínkové struhadlo SUMO SLICER, které funguje stejně jako např. ruční mlýnek na maso, díky super ostrým nožům však i tvrdou mrkev nastrouháte levou zadní. Nemusíte se s ním bát „ostrouhaných“ prstů ani dalších nehod, ke kuchyňské lince jej pevně přichytíte pouhým zatlačením: má totiž pevné přísavky.

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.