Samsung se chystá na výrobu 2nm procesorů v roce 2025

Samsung
Autor snímku: THAM YUAN YUAN / Zdroj fotografie: Pixabay

Samsung už několikrát čelil kritice za jeho čipy, což vyvrcholilo tím, že jeden rok úplně vynechal představení svých vlajkových čipů Exynos. A jakoby to ještě bylo málo, tak Qualcomm s výrobou jeho čipů přešel ke konkurenčnímu TSMC, a to navzdory tomu, že dokáže vyrábět 3nm čipy. Ale dle posledních informací to jihokorejskému gigantovi nestačí, a tak se už začíná chystat na výrobu 2nm procesorů, které by mohl začít vyrábět již v příštím roce.

Nový výrobní proces bude využívat technologii gate-around tranzistor (GAA) nové generace, jejíž plné zprovoznění očekáváme v nadcházejícím roce. Předpokládá se, že Samsung novou výrobní technologii představí na některé z jeho konferencí zaměřené na průmysl a čipy.

Samotný GAA je něco nového, díky čemuž bude moct Samsung zlepšit účinnost a výkon tím, že umožní přes samotný procesor lepší tok proudu. Jihokorejský gigant představil tuto technologii již v rámci svého 3nm výrobního procesu, ale je pravděpodobné, že u nového výrobního procesu bude GAA ještě vylepšeno. Když si srovnáme 5nm a 3nm čipy Exynos, tak 3nm čipy mají podstatná zlepšení ve zmenšení plochy samotného čipu, zvýšení výkonu a lepší energetické účinnosti.

Samsung už technologii GAA zná

Ještě v tomto roce plánuje Samsung zahájit hromadnou výrobu 3nm čipů druhé generace pomocí GAA. I v tomto případě očekáváme pokrok oproti první generaci. Hlavní konkurent Samsungu, TSMC, zatím „mlčí“, ale očekává se, že i on bude technologii GAA využívat společně s Intelem.

Trh s procesory se začíná zajímavě vyvíjet, a to i za přispění společnosti Huawei, která investovala mnoho svých finančních prostředků do čínského největšího výrobce polovodičů v podobě SMIC. To už dokáže vyrábět čipy vylepšeným 7nm procesem, ale dle několika spekulací už Číňané pracují na 5nm výrobním procesu. Nicméně, musíme poznamenat, že 7nm proces uživatelům téměř vůbec nevadí. Telefony Huawei s novými čipy Kirin 9010 i přes jejich slabší výkon jdou v Číně na dračku.

Autor: Adam Vilkus

Zdroj: gizmochina.com, sammobile.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *