Foto: Freepik

Monitor ViewSonic VX1755 představuje zajímavý přírůstek v rostoucí oblasti herně zaměřených přenosných monitorů. Zatímco většina monitorů v této kategorii disponuje panelem s obnovovací frekvencí 60 Hz, model VX1755 podporuje až 144Hz obnovovací frekvenci s technologií AMD FreeSync. To je u externích přenosných monitorů skutečně neobvyklé. Navíc patří mezi větší přenosné monitory, měřící 17,2 palce na diagonálu.

ViewSonic VX1755 přináší mnoho výhod pro každého, kdo hledá velký displej, který je stále dostatečně přenosný na cesty. IPS displej nabízí rozlišení 1920 x 1080, což ho řadí mezi podobně velké monitory jako Asus ROG XG17AHPE. ViewSonic se snaží nabídnout hodně za málo peněz s relativně přijetelnou cenou. Jak se tedy tento monitor srovnává s konkurencí?

Design monitoru ViewSonic VX1755

Pokud jste viděli model ViewSonic TD1655, pak vám bude design VX1755 povědomý. VX1755 používá kvalitní plastovou konstrukci s černým předním panelem a stříbrným zadním panelem. Tenké rámečky obklopují IPS panel ze tří stran, zatímco mnohem větší rámeček pod displejem zdůrazňuje centrálně umístěné logo ViewSonic.

Stejně jako u modelu TD1655, ViewSonic používá robustní vyklopitelný kovový stojan s pevným pantem, který vám umožňuje najít perfektní úhel podle vaší preference. Je zde i určitý kontrast v materiálech, kdy plastová záda pěkně kontrastují se stojánkem.

Na spodní straně monitoru najdete dva reproduktory o výkonu 0,8 wattu, které však nenabízejí nic pozoruhodného ani z hlediska hlasitosti, ani z hlediska kvality zvuku. Upřímně považuji tyto reproduktory za spíše symbolické. Nikdo ale neočekává, že by hráč nepoužíval svoje sluchátka nebo externí reproduktor. Obecně bych konstatoval, že reproduktory postrádají výšky i basy. Je to spíše doplňková záležitost.

Na levé straně displeje vám ViewSonic poskytuje dva porty USB-C (s podporou režimu DisplayPort Alt), Mini-HDMI 2.0 port a 3,5mm audio jack. To musím ocenit, protože i když normální uživatelé již příliš nepoužívají audio port jack 3,5 mm, tak mezi hráčí je stále hojně využívaný, protože má stále nejkvalitnější přenos zvuku.

Na pravé straně displeje najdete LED indikátor napájení a pět identicky tvarovaná tlačítka pro ovládání menu na obrazovce. K transportu monitoru dodává ViewSonic skládací ochranný kryt, který se magneticky přichytí k zadnímu panelu z vrchu a překlopí se přes celý přední panel.

Magnety umístěné v rámečku dolního displeje udržují kryt na místě. I když nenabízí 360stupňovou ochranu jako plné pouzdro, oceňujeme, že ViewSonic alespoň poskytuje nějakou ochranu pro VX1755.

Kvalita obrazu a výkon monitoru ViewSonic VX1755

Externí monitor VX1755 používá 17,2 palcový IPS displej s rozlišením 1920 x 1080. Stejně jako většina přenosných monitorů, i tento používá matný povrch k omezení odlesků. Zaznamenal jsem také velmi široké pozorovací úhly s minimálním posunem barev při extrémních úhlech.

ViewSonic tvrdí, že VX1755 může dosáhnout maximálního jasu 250 nitů. I když displej disponuje spíše průměrným jasem, tam jsem zjistil, že je snadno čitelný při ostrém protisvětle, ale také v běžném prostředí průměrné kanceláře.

Je jasné, že tento monitor je určen pro hráče her, ale ne pro digitální úpravu fotografií, čemuž odpovídá i kvalita zpracování barev. Při hraní her mi podání barev přišlo naprost dostačující, kdežto na detalní práci z obrazem bych si vybral raději jiný z monitorů od ViewSonicu, který jsme také testovali.

Zmínili jsme, že 17,2 palcový panel je jedním z výrazných prvků VX1755, ale má ještě jeden. Podporuje až 144Hz obnovovací frekvenci jako XG16AHPE a podporuje technologii AMD FreeSync Premium. To je u externích monitorů tohoto typu skutečně ojedinělé.

S VX1755 můžete nejen propojit laptop pro rozšíření pracovní plochy nebo poskytnutí většího displeje pro hraní her (například oproti vestavěnému 13palcovému displeji laptopu), ale můžete ho snadno použít i s Android smartphone/tabletem (přes USB-C) nebo s herními konzolemi Xbox Series X nebo PlayStation 5.

Aktuálně nemám k dispozici laptop schopný dosáhnout 144 fps při rozlišení 1080 x 1080, takže jsem nemohl využít herní potenciál VX1755 naplno. Nicméně s laptopem s grafickou kartou GeForce RTX 2060 jsem dosáhl mezi 60 až 75 fps ve hrách jako Grand Theft Auto V a Shadow of the Tomb Raider při téměř maximálních nastaveních.

Jsem si jistý, že pokud bych měl laptop s výkonnější grafickou kartou jako je RTX 3080 nebo RTX 3070 Ti, byl bych schopen dosáhnout blíže k tomu 144 fps s VX1755. Monitor je také možné propojit samozřejmě s konzolí Nintendo Switch OLED a Xbox Series X.

Připojení monitoru k libovolné konzoli bylo stejně jednoduché jako použití přiloženého síťového adaptéru a kabelu USB-C pro napájení a zapojení Mini-HDMI na HDMI kabelu pro video vstup a zvuk. Menu na obrazovce na monitoru ViewSonic VX1755 na obrazovce je standardizované. Rozdíl spočívá v tom, že místo intuitivního 5-ti směrového joysticku máte před sebou pět identicky tvarovaných tlačítek, která mění svou funkci v závislosti na menu.

Naštěstí ViewSonic poskytuje ikony umístěné vlevo od každého tlačítka, které ukazují, kterou akci je každé tlačítko schopno provést v daném menu. Takže chování tlačítka se může změnit od tlačítka Enter na tlačítka Levá/Pravá nebo Nahoru/Dolů v závislosti na tom, jak hluboko jste v menu. Není to ideální, ale ikony alespoň usnadňují proces.

Existuje mnoho možností nastavení včetně dedikovaného herního režimu a menu k nastavení vstupů, zvuku, barevných nastavení. Dedikované menu Nastavení má také nastavení pro konfiguraci AMD FreeSync, povolení režimu Eco a zapnutí/vypnutí modré LED indikátoru napájení.

Závěrečné hodnocení

Za nabízenou cenu je ViewSonic VX1755 skvělou volbou v prostoru přenosných monitorů. Nejenže dostanete velký 17,2palcový IPS panel, ale ViewSonic ho také vybavil technologií AMD FreeSync a podporou až 144Hz obnovovací frekvence.

Nicméně pro hráče, kteří chtějí velký panel a vysoké obnovovací frekvence, které budou více než vhodné pro většinu GPU založených na noteboocích při rozlišení 1080p, a to vše zabaleno do atraktivního designu s vynikající kvalitou zpracování, budete mít těžkou práci najít lepší volbu za tuto cenu.

Je pravdou, že ovládání menu by mohlo probíhat přes joystick, ale na druhou stranu nabízí ViewSonic VX1755 spoustu funkcí, možností připojení a v ceně je zahrnuto pouzdro na udržení vaší investice v bezpečí během přepravy. Tento monitor zkrátka představuje solidní vstup, který si zaslouží pozornost od hráčů i uživatelů.

Děkujeme společnosti ViewSonic za zapůjčení monitoru ViewSonic VX1755.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností ViewSonic