Opravdu kyselina hyaluronová funguje, nebo jde jen o marketingový trik?

Žena si kape na ruku sérum kapátkem Ground Picture / Shutterstock.com

O kyselině hyaluronové, celebritě kosmetické branže, jste nejspíš již slyšeli. Aby také ne, když ji propagují snad v každé druhé kosmetické reklamě. Co je ale na jejích účincích pravdy? Skrývá se za ní jen chytrý marketingový trik, nebo opravdu poskytuje zázračné výsledky? A v jaké podobě nám nejvíce prospívá?

Přečtěte si také

Nákupy za socialismu. Z ceny rohlíků nebo másla vám spadne brada

Kyselina hyaluronová je pro tělo důležitá

Kyselina hyaluronová, známá také pod zkratkou HA (hyaluronic acid), patří mezi polysacharidy a vyskytuje se přirozeně v lidském těle, zejména v kůži, kloubech a očích. Je klíčová pro obnovu buněk a jejich pružnost, stejně jako pro nervový a svalový systém, zdraví vlasové pokožky, vlasových folikulů a dásní. Je tedy jasné, že má pro tělo značný význam a její doplňování bychom neměli zanedbávat. Při jejím výběru je však zásadní volit správnou formu.

Ženské oko a kapátko se sérem New Africa / Shutterstock.com

Proč je HA tolik oblíbená?

Tato mazlavá substance má vynikající tlumící, hydratační a absorpční schopnosti. Nové studie však zpochybňují často uváděné tvrzení, že dokáže vázat až 1000krát svou hmotnost ve vodě, a naznačují, že její hydratační schopnosti jsou účinné, avšak méně dramatické, než se tvrdilo. Produkce této kyseliny v těle však s přibývajícím věkem, hormonálními změnami a nezdravým životním stylem klesá. V důsledku toho naše klouby trpí nedostatkem hydratace a pružnosti, zatímco kůže ztrácí elasticitu a objevují se vrásky a další známky stárnutí.

Nechyťte se do pasti

Je třeba zdůraznit, že doplnění hyaluronové kyseliny tělu opravdu prospívá. Někteří výrobci však její účinky přeceňují nebo se snaží vytěžit z její populární pověsti a prodávají své výrobky za vyšší ceny, než je adekvátní. Při výběru produktů je důležité zvážit molekulární hmotnost kyseliny, protože nižší hmotnosti (nižší než 600 kDa) lépe pronikají do pokožky a jsou efektivnější.

Lékařské využití

Kyselina hyaluronová se využívá v různých medicínských aplikacích, zejména při léčbě kloubních onemocnění, jako je osteoartritida, kde prokázala schopnost snižovat zánět a podporovat hydrataci chrupavky a zmírňovat bolest.

Žena si aplikuje sérum před zrcadlem New Africa / Shutterstock.com

Účinnost i ve formě doplňků stravy

Kyselina hyaluronová se neomezuje jen na kosmetiku, ale využívá se i v produktech pro péči o oči a v doplňcích pro zdraví pohybového aparátu. Jako doplněk stravy pomáhá celému tělu a zlepšuje nejen stav pleti, ale i vlasů, kostí, kloubů a chrupavek, zejména u starších lidí. Nejčastěji se prodává ve formě tablet nebo rozpustného prášku. Doporučená denní dávka se pohybuje od 200 do 1000 mg, přičemž produkty se liší svým obsahem i cenou.

Kyselina hyaluronová je tedy určitě více než jen kosmetický trend. Přestože některé reklamy mohou přehánět její účinky, vědecký výzkum potvrzuje její prospěšnost při správném výběru a aplikaci. Její role v medicíně a kosmetice je neocenitelná, zejména v oblastech anti-agingu a léčby kloubních problémů.

Zdroj: Kupi, ResearchGate, EverydayHealth, pmfaJournal