Bonbony Slavia vyhrály v oblíbenosti na plné čáře nad Spartou

Obaly bonbonů Slavia Kupi

Praha, stejně jako celá Česká republika, je od pradávna rozdělena na dva tábory: Sparťany a slávisty. Fanoušci obou klubů s hrdostí nosí dresy, šály, čepice a další doplňky, které vyjadřují jejich klubovou loajalitu. Zajímavostí je, že již během totality měly oba fotbalové kluby své vlastní značky bonbonů, které nebyly k dostání pouze ve fanshopech, ale nacházely se na pultech většiny obchodů. Vzpomenete si na bonbony Sparta, Slavia nebo klokánky Bohemians?

Přečtěte si také

Užíváte kolagen? A víte, že na klouby se hodí úplně jiný než na pleť?

Populární bonbony klubů

Bonbony Sparta, které začaly být vyráběny na konci 60. let minulého století ve státním podniku Čokoládovny Praha (předchůdci dnešního Nestlé), si získaly oblibu zejména v sedmdesátých letech. Tyto sladkosti byly součástí řady spolu s dalšími populárními produkty jako Slavia a Klokanky. Na rozdíl od jiných konkurenčních fotbalových bonbonů však byla jejich výroba po několika letech zastavena, což ukončilo jejich prodejní boom.

Bonbony Slavia vedou

Bonbony Slavia, které se začaly prodávat již v roce 1968, jsou známé svou specifickou chutí po kakau a pepermintu. V průběhu více než padesátileté historie se staly fenoménem mezi příznivci slávistického fotbalového klubu. V současnosti je stále vyrábí továrna Nestlé Sfinx v Holešově, která je známá produkcí široké škály cukrovinek, včetně BonPari a Lentilek. Továrna nedávno prošla rozsáhlou modernizací a rozšířením, což umožnilo zdvojnásobení produkce a rozšíření distribučního portfolia.

Cenově jsou bonbony Slavia dnes dražší než v minulosti. Původní cena 3 Kčs za 130gramový sáček se změnila na více než 20 korun za balení o hmotnosti 90 gramů. Mnozí zákazníci si stěžují, že chuť sladkých bonbonů se změnila a není již tak výtečná jako dříve. Je však otázkou, zda tyto pocity nejsou částečně ovlivněny idealizovanými vzpomínkami na dětství.

Bonbony Slavia Nestlé

Bonbony Sparta se vrátily v limitované edici

Většina produktů z dob socialismu již z trhu zmizela, což se týká i Sparty, jejíž cukrovinky se k nelibosti fanoušků přestaly prodávat už v sedmdesátých letech. Bonbony Sparta se ale na krátký čas vrátily na pulty v limitované edici s příchutěmi višně a citronu, zatímco v minulosti se vyráběly bonbony s náplní griotkovou a dýňovou. V roce 2017 se Nestlé rozhodlo obnovit výrobu bonbonů Sparta, které nebyly na trhu dostupné téměř čtyřicet let.

Nápad na výrobu bonbonů určených pro příznivce fotbalového klubu Sparta předložil vedoucí obchodního týmu společnosti Nestlé pro region střední a jižní Čechy Jiří Hurt. „Jako kluk jsem si Sparty pořizoval a vyměňoval je za Slavie. I když nejsem vášnivým fanouškem fotbalu, Sparta má jako klub početnou základnu členů a fanoušků, což představuje velký počet potenciálních zákazníků,“ uvedl v rozhovoru pro Aktualně.cz.

Jelikož se jednalo pouze o limitovanou edici, dnes na ně už v obchodech nenarazíme. „Zatímco bonbónů Sparta se za dobu limitované edice prodalo 28 tun, Slavií se za stejné období prodalo 65 tun,“ řekla mluvčí Nestlé Tereza Skrbková. Můžeme tak říct, že v konkurenčním boji mezi dvěma nejznámějšími pražskými sportovními kluby vede v cukrovinkách Slavia.

A co další sladkosti?

Fanoušci Bohemians však mají také důvod k radosti, neboť si stále mohou pochutnávat na svých mentolových bonbonech. Klokánky se těší velké oblibě i mimo fanoušky tohoto klubu. Musíme vzpomenout také to, že kromě již zmíněných bonbonů klubů se v minulosti prodávaly i sušenky s logem známých fotbalových klubů. Jednalo se u sušenky Sparta, Slavia, ale také Dukla.

Kupi

Bonbony Baníčky z Polska

I přesto, že Nestlé neplánuje vyrábět žádné další sladkosti sportovních klubů, najde se na trhu další cukrovinka pro fotbalisty. Společnost Bohemia Marketing se rozhodla rozšířit český trh o cukrovinky pojmenované po fotbalovém klubu. V roce 2010 uvedla na trh bonbony s názvem Baníčky, určené především pro fanoušky Baníku Ostrava.

Tyto bonbony dováží ze sousedního Polska. Kromě prodeje ve sportovních klubových obchodech byly Baníčky dostupné také v obchodních domech Globus v několika městech - Ostravě, Havířově, Opavě a v Praze na Zličíně. Avšak pro malý zájem zákazníků byla spolupráce s řetězcem Globus ukončena.

Zdroj: Kupi, Aktuálně, PrahaIN