Ikonická Café Tramvaj na Václaváku už vyhlíží umíráček. Ve hře jsou obří pokuty

Café Tramvaj, Václavské náměstí, Praha, turismus, památka

Ikonická Café Tramvaj na Václaváku už vyhlíží umíráček. Ve hře jsou obří pokuty. Café Tramvaj se nachází v srdci rušného centra Prahy, na Václavském náměstí, kde již dlouho působí jako svérázná a oblíbená stálice, která svým jedinečným šarmem a polohou v centru přitahuje místní obyvatele i turisty.

Tedy vlastně působila. Už pár dní má zavřeno – a lepší to už nebude (z místa už ji totiž odnesl jeřáb). Nedávné události však na tuto oblíbenou kavárnu vrhly stín a učinily z ní centrum právních sporů a možných finančních dopadů.

Konec jedné éry

Kavárna Tramvaj, známá svým osobitým prostředím ve vyřazeném tramvajovém voze, nabízela nostalgický nádech historie pražské MHD spojený s moderní kavárenskou kulturou rovných 20 let. Díky své výhodné poloze a neotřelosti se stala oblíbeným místem pro rychlé občerstvení nebo poklidné popíjení. Pravda, ceny nebyly zrovna nízké a ze všeho nejvíce šlo o lákadlo na turisty…

Foto: Pixabay

Právní propletence a problémy s nájmem

Jádro problému spočívá v nájemní smlouvě a otázkách povolení. Provozovatel Café Tramvaj měl s hlavním městem Prahou uzavřenou nájemní smlouvu, která byla v loňském roce nečekaně (jak tvrdí) vypovězena. Navíc vypršelo i povolení k dočasné stavbě, které umožňovalo tramvaj využívat jako kavárenský prostor. Navzdory těmto výpovědím kavárna pokračovala v provozu, což se projevilo začátkem letošního roku, kdy navzdory známému vypršení platnosti právních smluv otevřeně probíhaly přípravy na obsluhu zákazníků.

Podle předpisů by provozování bez platného povolení a nepřihlášení k místním daním mohlo vést k vysokým pokutám. Místní úřad Prahy 1 naznačil, že jen za neregistrovanou provozovnu by mohly být uloženy pokuty až do výše 500 000 Kč a případné zpětné vyměření až tří let nezaplacených místních poplatků. Takže i když Café Tramvaj už neotevře, pokuty jí stejně ještě hrozí. Místo ní se mají na Václaváku rozjet jiné projekty. Doufejme, že budou lepší.

 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-z-vaclavskeho-namesti-po-vice-nez-20-letech-zmizelo-cafe-tramvaj-40469546, https://www.prazskypatriot.cz/na-vaclavskem-namesti-uz-nestoji-cafe-tramvaj/

Náhledové foto: Pixabay

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.