Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Sport

Edmonton si poradil s LA a slaví postup, Dallas porazil Vegas

Tomáš Hertl před brankářem Dallasu Jakem Oettingerem. foto: Reuters

Ve dvou středečních zápasech play off hokejové NHL slavily výhry domácí celky. Edmonton i díky dvěma trefám Leona Draisaitla porazil Los Angeles s Davidem Rittichem v bráně 4:3 a po výsledku série 4:1 na zápasy postupuje do druhého kola. Nadvládu hostujících celků v sérii Dallasu s Vegas prolomili hokejisté Stars a po výhře 3:2 před svými fanoušky vedou stejným poměrem i v celé sérii.
  7:23aktualizováno  7:39

V rozhodujícím pátém duelu série Edmontonu s Los Angeles zastavil brankář Kings David Rittich 22 z 26 střel domácího favorita, v jehož dresu zazářil forvard Leon Draisaitl.

Německý reprezentant vstřelil ve druhé dvacetiminutovce za asistencí průběžného lídra bodování play off Connora McDavida dva góly a otočil nepříznivý vývoj skóre z 1:2 na 3:2.

Těsně před druhým odchodem do kabin se navíc prosadil i kanonýr Zach Hyman a právě jeho sedmá trefa v letošních vyřazovacích bojích byla pro Oilers nakonec tou postupovou.

Ze závěrečného tlaku Los Angeles při hře bez brankáře se totiž ještě v 58. minutě prosadil Adrian Kempe. Na vyrovnání již ale hosté nedosáhli a fanoušci Edmontonu tak mohli slavit, ve druhém kole play off čeká Oilers lepší z dvojice Vancouver - Nashville (Canucks průběžně vedou 3:2 na zápasy).

V úvodních čtyřech zápasech mezi Dallasem a Vegas vždy uspělo hostující mužstvo. Smírný stav 2:2 však ve středu před svými fanoušky dokázali prolomit hokejisté Stars a po těsné výhře 3:2 vedou stejným poměrem i v celé sérii.

Rozhodla využitá přesilovka ze závěru druhé třetiny, kdy se prosadil Jason Robertson. Trestal tak zbytečný faul obránce Alexe Pietrangela, jenž se nechal vyprovokovat od Tylera Seguina. Zraněný centr Radek Faksa v sestavě vítězů opět chyběl, na straně Golden Knights operoval nově v prvním útoku po boku Eichela a Marchessaulta český reprezentant Tomáš Hertl (20:04, -1, 2 střely). Bodově se však prosadit nedokázal, v šesté partii tak již bude obhájce Stanley Cupu z Vegas čelit vyřazení.

Výsledky

NHL
Čtvrtfinále Z. konference 2. 5. 2024 1:30
Dallas Stars Dallas Stars : Vegas Golden Knights Vegas Golden Knights 3:2 (2:2, 1:0, 0:0)
Góly:
05:02 Dadonov (Stankoven, W. Johnston)
08:04 Duchene (W. Johnston)
36:32 J. Robertson (Heiskanen, Benn)
Góly:
04:00 Stone (Hanifin, Eichel)
12:31 W. Carrier (Barbašev, McNabb)
Sestavy:
Oettinger (Wedgewood) – Harley, Heiskanen, Lindell, C. Tanev, R. Suter, Lundkvist – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Benn, W. Johnston, Stankoven – Dadonov, Duchene, Seguin – Dellandrea, Steel, Cr. Smith.
Sestavy:
Hill (L. Thompson) – Martinez, Pietrangelo, McNabb, Theodore, B. Hutton, Hanifin – Hertl, Eichel, Marchessault – Dorofejev, Stephenson, Stone – Howden, W. Karlsson, Amadio – W. Carrier, N. Roy, Barbašev.

Stav série: 3:2

NHL
Čtvrtfinále Z. konference 2. 5. 2024 4:00
Edmonton Oilers Edmonton Oilers : Los Angeles Kings Los Angeles Kings 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)
Góly:
10:17 E. Kane (Kulak, Nugent-Hopkins)
27:44 Draisaitl (McDavid, Bouchard)
32:21 Draisaitl (McDavid, Bouchard)
39:07 Hyman (Nugent-Hopkins, Bouchard)
Góly:
19:32 Laferriere (Gavrikov, M. Roy)
23:08 Lizotte (Arvidsson, Englund)
57:42 Kempe (M. Roy, Fiala)
Sestavy:
S. Skinner (Pickard) – Bouchard, Ekholm, Ceci, Nurse, Desharnais, Kulak – Hyman, McDavid (C), Henrique – E. Kane, Draisaitl (A), Nugent-Hopkins (A) – Perry, R. McLeod, Holloway – Janmark, Ryan, Foegele.
Sestavy:
Rittich (Copley) – Doughty (A), M. Anderson, M. Roy, Gavrikov, Spence, Englund – Kempe, Kopitar (C), Byfield – Arvidsson, Danault (A), Moore – Lewis, Lizotte, Fiala – Laferriere, Dubois, Grundström.

Rozhodčí: Dwyer, Luxmore – Cherrey, Suchánek

Počet diváků: 18 347

Stav série: 4:1

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!