Nejlepší čeští debatéři studují na Gymnáziu Šlapanice

Mistrem republiky v debatování se po pondělním utkání na téma vlivu Číny ve světě stal tým Gymnázia Šlapanice. Zvítězil v celoroční soutěži Debatní liga, které se letos zúčastnilo více než 100 týmů. V anglické části vyhráli žáci z pražského Mensa gymnázia. Soutěžní debatování je moderní výuková metoda zaměřená na rozvoj kritického myšlení.

Poslaneckou sněmovnu v pondělí 29. dubna zaplnili středoškoláci z celé České republiky, aby zhlédli debatu nejlepších týmu ve finále soutěže Debatní liga. V rétorickém duelu o tom, jak by měl Západ zmírňovat vliv Číny ve světě se utkaly reprezentantky Mendelova gymnázia v Opavě s týmem Gymnázia Šlapanice. Po hodině projevů rozhodla sedmičlenná porota o vítězství jihomoravských debatérů, kterým se podařilo vyvrátit argumenty svých soupeřek z Opavy. „Na finále jsme se připravovali několik týdnů. Museli jsme zpracovat rešerše o čínské vnitrostátní i mezinárodní politice a pochopit, jak ovlivňuje celosvětové dění,“ vysvětluje sedmnáctiletý člen vítězného týmu Jan Jaroslav Pozdník.

Záštitu nad finálovými debatami převzal poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09), který účastníky přivítal projevem o důležitosti věcné a etické argumentace. Debatu po skončení okomentovala profesorka Olga Lomová, sinoložka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a ocenila znalosti středoškoláků.

Samotnému finále předcházelo 9 kvalifikačních turnajů, které probíhaly od října 2023 a zúčastnilo se jich na 400 žáků středních škol a gymnázií z celé republiky. „Debatování je účinná vzdělávací metoda podporující rozvoj dovedností jako kritické myšlení a mediální gramotnost které jsou velmi důležité, ale v běžné školní výuce na ně nezbývá prostor. . Zájemci se dále mohou zdokonalovat v cizím jazyce, pokud se rozhodnou zapojit do anglické verze soutěže Debate League,” popisuje pořadatelka Barbora Lacinová z Asociace debatních klubů.

V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla.

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

 

Kontaktní osoba: Václav Soukup 

vaclav.soukup@debatovani.cz +420 725 992 360

Další informace:

www.debatovani.cz

www.facebook.com/debatovani.cz

www.instagram.com/debatovani.cz

 

 

Klíčová slova ČR-vzdělání-školy-komunikace

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.