Český gólman je blízko k postupu do Premier League. Všimne si ho reprezentační kouč Hašek?

Přidat na Seznam.cz

Před pěti lety se gólman Václav Hladký rozhodl odejít za kariérou na Britské ostrovy. Nejdříve chytal ve Skotsku (St. Mirren), poté se přesunul do Anglie, kde nejprve působil v Salfordu a poté přešel do Ipswiche. A právě s tímto klubem je blízko k dosažení velkého úspěchu. Ipswichi schází v posledním kole získat bod k jistotě postupu do nejvyšší anglické ligy, slavné Premier League.

Důležitý krok k postupu udělali hráči Ipswiche včera výhrou nad Coventry 2:1. Tímto vítězstvím prolomili čtyřzápasovou remízovou sérii. A málem to vypadalo, že i tentokrát bude remíza, ale Hladký ke konci zápasu reflexivně vyrazil nepříjemnou střelu, jak je vidět na videu níže a zachránil tak důležité vítězství. „Senzační reakce!“ psali v článku na Sky Sports.

Dá se říct, že to byla hra nahoru dolů. Měli jsme chvíle, kdy jsme hráli opravdu dobře a byli jsme velkou hrozbou, chvíle, kdy jsme dobře bránili, a chvíle, kdy jsme na sebe vyvíjeli příliš velký tlak,“ podotkl trenér Ipswiche Kieran McKenna. „Pravděpodobně jsme se nechali strhnout stavem utkání, ale ukázali jsme velkou odolnost. Bylo to opravdu těžké hrát proti dobrému týmu, který neměl příliš velký tlak, a my jsme museli ukázat velkou škálu kvalit, abychom získali vítězství, které bylo opravdu sladké.“

Pokud se Ipswichi podaří postoupit do Premier League, bude to pro klub, který byl založen v roce 1878, návrat mezi elitu po 22 letech. A Hladký by na tom měl výraznou stopu, protože během sezony vychytal 14 čistých kont. Možná tato skutečnost nakonec přesvědčí reprezentačního kouče Ivana Haška, aby ho povolal na evropský šampionát, který se letos koná v Německu.

Možná v pozvánku věřil Hladký už při březnovém reprezentačním dvojzápase s Norskem a Arménií, avšak přednost dostali tito tři gólmani – Jindřich Staněk, Matěj Kovář a Vítězslav Jaroš. Fotbaloví experti, ale i fanoušci spíše než Jaroše očekávali povolání právě Hladkého.

Zdroj: skysports.com, itfc.co.uk