Pečené kuře: Jednoduchý recept na křupavé kuřátko

Pečené kuře patří ke klasickým jídlům, které připravujeme běžně. Ale i zdánlivě jednoduché jídlo nemusí chutnat vždy stejně. Jak připravit to nejlepší pečené kuře?

Máte chuť na pečené kuře jako od babičky? Receptů a rad na přípravu luxusního pečeného kuřete můžeme najít spoustu, každá domácnost ho připravuje jinak. Chcete ale zkusit jiný recept, a přitom úplně jednoduchý? S naším receptem zvládnete pečené kuře připravit snadno a rychle a určitě si pochutnáte.

pečené kuře
Zdroj foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Jak na pečené kuře s křupavou kůrkou

Připravit dobře kuře vcelku nemusí být vždycky úplně jednoduché. Maso by nemělo být vysušené, kůrčička by měla křupat a kuře musí být i dokonale ochucené. Základem úspěchu je doba pečení, zkusit můžete i pomalu pečené kuře a samozřejmě záleží i na výběru koření či bylinek. Kuře je potřeba podlévat, aby se maso nevysušovalo, a ke konci nezapomeňte nechat dopéct kůrku.

Jaké bylinky použít na pečené kuře

Kuře pečené v troubě můžete ozvláštnit jarní nádivkou, vynikající je rovněž pečené kuře na houbách, kdy samotné houby dodají pokrmu chuť i vůni. Ovšem kuře na bylinkách je naprostou a neodolatelnou klasikou. Pokud přemýšlíte, jaké bylinky vlastně použít, zkuste kombinaci tymiánu, rozmarýnu či šalvěje.

Výborně se na přípravu hodí i petrželová nať, majoránka, bazalka nebo oregano.

Jaké koření na pečené kuře použít?

Pečené kuře lze ochutit podobně jako pečenou kachnu jen solí a kmínem, ale připravit si můžete i vlastní směs grilovacího koření s bylinkami nebo použít již hotovou směs na kuře z obchodu. Na kuře se výborně hodí i sladká mletá paprika, které celkově dodá pokrmu barvu.

Recept na pečené kuře

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas pečení:1 hodina 30 minutCelkový čas:1 hodina 45 minutPorce:4 porce

Chcete připravit pečené kuře v troubě jednoduše a co nejrychleji? Pak vyzkoušejte náš osvědčený recept, na jeho přípravu navíc potřebujete jen několik málo základních ingrediencí. Jistě si velmi pochutnáte.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Kuře omyjeme a lehce osušíme.
  2. Koření (cca 4 malé lžičky) smícháme s olejem a lžičkou sladké mleté papriky.
  3. Připravenou směsí celé kuře důkladně potřeme ze všech stran.
  4. Kuře pak vložíme do pekáčku a podlijeme jej vodou. Pekáč přikryjeme a dáme kuře péct do trouby na 180 stupňů. Pečeme hodinku.
  5. Po hodině pekáč odklopíme, kuře dopečeme odkryté, aby se kůžička krásně vypekla. Dopékáme ještě cca 30 minut. Během této doby kuře podléváme výpekem.

  • Ke konci pečení můžeme na kuře dát i kousek másla. Ke směsi koření, papriky a oleje můžeme přidat i bylinky, které kuřátko provoní.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na řízky v troubě

S čím podávat pečené kuře?

Pečené kuře s rýží je klasikou. Kromě rýže ale můžeme podávat i s bramborem, s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s cibulkou.

Tipy, jak upéct nejlepší kuře

Aby bylo kuřátko opravdu šťavnaté a kůrka křupavá, je zapotřebí péct jej v předehřáté troubě a opravdu ne na více než 180 stupňů. Přikryté můžeme nechat takto péct kuře přibližně 45 minut až jednu hodinu. Až na konci dopečení se věnujeme kůrce, která bude křupavá jen tehdy, dopečeme-li kuře bez poklopu. Je to velmi snadné a určitě se nemůže nic pokazit, právě naopak.

Dobrou chuť!

Zdroj: implyrecipes.com, allrecipes.com


Další tipy na recepty

4.5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.