Krupicová kaše: Recept na nejoblíbenější dětský pokrm

Krupicová kaše je pochoutkou, na kterou s láskou vzpomíná snad úplně každý. Jak si ji připravit tak, aby chutnala jako od maminky? Dodržte základní poměr a máte vyhráno.

Při vzpomínání na dětství se vám určitě vybaví okamžiky, kdy jste si pochutnávali na dokonale připravené kaši z krupice. Právě podle toho, jak lidé kaši jedí, je možné je rozdělit do dvou skupin. První skupina jedlíků jsou ti, kteří si před samotnou konzumací celou kaši zamíchají. Druhá skupina začíná s pojídáním kaše od krajů a to nejlepší – máslo, kakao a cukr – si nechávají na konec. Do které z těchto skupin patříte vy?

krupicová kaše
Zdroj foto: katuSka / Shutterstock.com

Nejlepší kaše z dětství

Je snad nejoblíbenějším sladkým pokrmem každého dítěte. Vsadíme se, že vaše maminka i babičky ji uměly připravit s láskou a kaše měla vždy dokonale jemnou konzistenci bez hrudek. Umíte to také? Aby se pro vás recept na tuto kaši nestal noční můrou, přinášíme vám recept na základní recept a připojíme i pár triků, jak uvařit krupicovou kaši na výbornou.

Jakou mouku použít na krupicovou kaši

Krupicová kaše se dá připravit z hrubé i polohrubé mouky, ale nejčastěji se připravuje z krupice.

Což nás vede k otázce, jaký je vlastně rozdíl mezi hrubou moukou a krupicí? Hrubá mouka i krupice vzniknou z nahrubo namletého obilí, ale krupice je jemnější. Až se vás příště někdo zeptá, co je krupice, budete znát odpověď.

Jestli ale krupicová kaše z hrubé mouky či z polohrubé mouky patří k vašim oblíbencům, samozřejmě vám nebudeme bránit. Jejich chuť je téměř totožná, ta z mouky se ale liší ve struktuře, která bývá oproti kaši z krupice hrubší.

Správný poměr dětské krupice a mléka

Jestliže jste již kaši vařili, jistě víte, že to hlavní tajemství spočívá ve správném poměru krupice a mléka. Když mluvíme o krupici, musíme zmínit také rozdíl mezi krupicí a dětskou krupicí. Ta dětská je ještě jemnější než obyčejná krupice. Proto se při přípravě krupicové kaše nejčastěji používá právě dětská krupice. Pokud do hrnce odměříte správné množství mléka i dětské krupice, výsledkem bude jemná kaše bez hrudek.

Jak na to? Zapamatujte si jednoduché pravidlo: na 1 litr mléka potřebujete osm zarovnaných polévkových lžic krupice.

Protože litr mléka rovná se 4 porce, snadno si můžete dopočítat, že:

  • 1 porce = 250 ml mléka a 2 polévkové lžíce krupice
  • 2 porce = 500 ml mléka a 4 polévkové lžíce krupice

Recept na krupicovou kaši

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 2 minutyČas vaření: 8 minutCelkový čas: 10 minutPorce:4 porce

Při vaření krupicové kaše mějte na paměti, že je lepší nikam nespěchat a po celou dobu směs v hrnci pečlivě míchat. Recept na krupicovou kaši se skládá v podstatě jen ze dvou surovin, ale při vaření musíte být pozorní.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že do hrnce nalijete mléko, přidáte krupici, cukr dle chuti a špetku soli.
  2. Hrnec položte na sporák a za stálého míchání na středním plamenu přiveďte k varu.
  3. Jakmile začne kaše houstnout a vytvářet se v ní bublinky, snižte plamen na minimum a vařte po dobu 2 až 3 minut.
  4. Po uplynutí této doby ihned sundejte hrnec ze sporáku a kaši servírujte do hlubokých talířů.
  5. Podávejte s máslem, cukrem a kakaem.

Tipy

  • Chcete krupicovou kaši trochu vylepšit? Přidejte do ní trochu smetany nebo másla.
  • Zajímá vás, zda je krupicová kaše dietní? Může být, pokud použijete špaldovou krupici a při servírování využijete med, oříšky a čerstvé ovoce.

Tipy, jak uvařit tu nejlepší krupicovou kaši

O základní návod na to, jak udělat krupicovou kaši, jsme se s vámi již podělili. Jak ale připravit tu vůbec nejlepší?

  • Aby byla krupicová kaše jemná a krémová, nikam nespěchejte a hodinu před vařením si do hrnce připravte mléko i krupici a nechte odležet. Krupice nabobtná a kaše bude krásně jemná.
  • Pokud si chcete vychutnat krémovou kaši i bez čekání, pomůže vám kuchyňský mixér. Nalijte do něj odměřené množství mléka, přisypte krupici a mixér zapněte.
  1. Kdy dát dítěti krupicovou kaši?

    Protože krupicová kaše je oblíbeným pokrmem zejména u dětí, vyvstává otázka, kdy je správný čas na její první naservírování. Pokud má dítě s trávením mléka problém nebo je mu méně než jeden rok, místo mléka se dá kaše připravit s vodou. Od jednoho roku by ale s trávením klasické krupicové kaše neměl být problém a postupně na ni lze přidávat další suroviny. Ideální je začít s čerstvým ovocem.

Co dát na krupicovou kaši

Krupicová kaše s ovocem, čerstvým i kompotovaným, chutná stejně dobře jako klasika s kakaem, máslem a cukrem. Jaké další varianty servírování stojí za vyzkoušení:

  • krupicová kaše s marmeládou,
  • kaše s cukrem, máslem a skořicí,
  • s máslem, kakaem, nastrouhanou čokoládou a javorovým sirupem,
  • kaše s jablky a skořicí,
  • kaše s banány a arašídovým máslem.

Krupicovou kaši z dětství zná snad každý z nás. Milují ji prostě děti i dospělý a každý má ten svůj oblíbený způsob, jak mu nejvíc chutná. Připravte si krupici a zavzpomínejte si na krásné dětství.

Zdroj: allrecipes.com, delish.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.