Rozmarýn: Vše o rostlinke. Jak na pěstování, množení a sušení

Rozmarýn je známá bylinka, kterou si můžete vypěstovat i doma. Jak na její množení, sušení a jaké má léčivé účinky se dočtete v článku. Jaké je použití rozmarýnu v kuchyni?

Rozmarýn je považována za symbol lásky a věrnosti, a proto bývala často vplétána nevěstám do jejich svatebního věnečku. Snítky rozmarýnu se také vkládaly pod postel, kde měly zajistit kvalitní spánek.

rozmarýn lékařský
Zdroj foto: Maren Winter / Shutterstock.com

Rozmarýn lékařský

Zajímavostí je už samotný název rostliny. Bývá označován jako rozmarýn, i jako rozmarýna. V dnešní době se používají obě verze, ale za našich babiček se výhradně používal tvar ženského rodu. Ačkoliv bylo vyšlechtěno několik desítek odrůd této kytky, pravou zůstává jenom jedna. Její český název je Rozmarýn lékařský (rozmarýna), latinsky Rosmarinus officinalis. Patří do čeledi hluchavkovitých a řadí se mezi tradiční byliny.

Vzhled rozmarýnu

Pro rozmarýn jsou typické drobné jehlicovité lístky se silnou aromatickou vůní. Seshora tmavě zelené a lesklé, zespodu šedavé a matné.

Na přelomu jara a léta se mezi lístky objevují drobné květy, jež mohou být modré, narůžovělé nebo bílé. V našich podmínkách tvoří rozmarýn menší kompaktní keřík, ale ve své domovině dorůstá až do výšky tří metrů.

Pěstování rozmarýnu

Pěstování této bylinky je jednoduché. Rozmarýn potřebuje propustnou písčitou půdu a světlo. Nemá rád přemokření, ani nesmí stát ve vodě. Právě nadbytek vody bývá nejčastější příčinou úhynu. Stejně dobře, jako venku, se mu daří i v bytě v truhlíku či květináči. Zaujme svým vzhledem, provoní byt a je stále po ruce.

Zazimování rozmarýnu

Každopádně, pokud jej budete pěstovat venku, bude nutné zajistit zimování v teplotě 5 až 15 stupňů. Zimu venku by totiž nepřežil, proto je výhodnější praktikovat pěstování v přenosné nádobě. Přes léto jej umístíme venku na slunném bezvětří a celý květináč zapustíme do země. Před příchodem prvních mrazíků jej ze země vyjmeme a uschováme.

Množení rozmarýnu

Rozmnožení rozmarýnu je rovněž velmi jednoduché. Stačí si utrhnout několik vrcholových větviček o délce 10-15 cm, vsadit je do písku nebo dobré zeminy a nechat zakořenit na teplém místě. Substrát je nutno udržovat pořád mírně vlhký.

Jak stříhat rozmarýn?

Rozmarýn se dá velmi dobře tvarovat stříháním nebo zaštipováním větviček. Může se pěstovat jako keřík nebo tvarovaný stromek. Pěstebním „majstrštykem“ je jeho tvarování jako bonsaje, neboť kmínek poměrně brzy dřevnatí, vrásní a praská, což navozuje dojem starého stromu.

Sklizeň a sušení rozmarýnu

Jako koření používáme rostlinu čerstvou nebo sušenou. Jak tedy zpracovat rozmarýn? K sušení i k léčebným účelům používáme mladé, ještě ohebné lístky, sklizené v měsíci květnu až červnu. Sušení probíhá ve stínu při teplotě okolo třiceti stupňů. Usušená bylina má silnou kafrovou vůni a specificky kořenitou, možná až mírně nahořklou chuť.

U rozmarýnu, stejně tak jako u každé jiné byliny, platí heslo „všeho s mírou“. Rozmarýn v těhotěnství, pokud žena kojí a děti do pěti let by jej raději neměly užívat vůbec. Pokud si neumíte poradit, raději se poraďte se svým doktorem.

Sušený rozmarýn
Zdroj foto: Alim Yakubov / Shutterstock.com

Recepty s rozmarýnem

Nejčastěji se rozmarýn používá v gastronomii. Specifická je pro něj středozemní kuchyně, odkud tato bylina pochází. Postupem let se ale zabydlela snad ve všech kuchyních světa.

Využití je opravdu velmi různorodé. Nejčastěji slouží k provonění pečených mas. Bez snítky čerstvé rozmarýnu se neobejde žádná pořádná grilovačka. Dále se přidává do marinád, grilovacích směsí, ale i do zeleninových jídel, polévek nebo směsí na obalování. Rozmarýnem ochucené octy či oleje se staly trendem posledních let. Bylinky všeobecně dokážou vykouzlit v jídlech dokonalé chutě. Rozmarýn je jedním z nejvíce používaných.

Nedali byste si skvěle vonící a ještě lépe chutnající rozmarýnové brambůrky? Zkuste je podle nás:

Rozmarýnové brambory

Suroviny

  • Oloupané brambory nakrájené na měsíčky,
  • olej (olivový, slunečnicový apod.),
  • sůl,
  • červený vinný ocet,
  • několik stroužků česneku, snítka rozmarýnu.

Postup

  1. Připravené brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a dejte vařit. Od bodu varu takových  5-7 minut podle velikosti brambor. Poté je sceďte a nechejte chvilku oschnout.
  2. Mezitím si nachystejte plech vystlaný pečícím papírem. Brambory na něj vyskládejte, pořádně pokapejte olejem, osolte a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte půl hodinky.
  3. Než se brambůrky předpečou, připravte si zálivku. Do hrnečku si dejte olej, přilijte trošku vinného octu, rozetřené stroužky česneku a drobně nasekané lístky rozmarýnu. Vše pořádně promíchejte.
  4. Na předpečené brambory vezměte šťouchadlo a každý brambor na plechu jemně zmáčkněte. Pak brambory přelejte připravenou zálivkou. Pečte dalších 40-50 minut pěkně do křupava.

Takto připravené brambory jsou skvělé třeba k pečenému kuřeti, ale stejně dobře chutnají i samotné.

Léčebné účinky rozmarýnu

Neméně hodnotný je jeho přínos na lidské zdraví. Je silně protizánětlivý a dezinfekční, a této vlastnosti se využívá k výrobě různých léčebných lektvarů. Kromě toho se z ní připravuje čaj pro uklidnění, deprese, bolesti hlavy, ale také na podporu jaterní činnosti. Nálev zase slouží jako zdravý kondicionér na vlasy.

Rozmarýnová mast

Rozmarýnová, častěji označována jako kafrová mast. Seženete ji sice běžně v každé lékárně, ale není nad to, vyrobit si ji doma ze zásob „co domácnost dala“. Pořádná dávka kvalitní byliny bude zárukou výrazně účinnější masti.

Tato mast se používa na bolestivé svaly a ztuhlé klouby. Skvěle funguje na bolesti hlavy, kdy si ji natíráme na oba spánky, dále při rýmě a kašli (nanesená pod nos a na hrudník). Mast namazaná na chodidla pro změnu účinně snižuje horečku.                                                           

Kafrová mast krok za krokem

Složení

  • 250 g čistého sádla (lze nahradit čistou vazelínou zakoupenou v lékárně),
  • 2 plné hrsti nasekané natě rozmarýnu
  • kelímek či skleničku na výsledný produkt.

Postup

  1. Ve vodní lázni rozpustíme tuk, ale nevaříme jej.
  2. Do tohoto teplého základu vhodíme nasekanou nať. Bylinek má být tolik, aby byly zcela ponořené v tuku.
  3. Necháme přes noc hezky uležet. Druhý den zahřejeme a přecedíme přes plátýnko.
  4. Ihned plníme do skleniček a necháme ztuhnout.
  5. Skladujeme v lednici, kde nám vydrží po celý rok.

Rozmarýnový čaj

Čaj z rozmarýnu má pozitivní účinky na bolesti kloubů, podporuje trávení a má pozitivní vliv na nervový systém. Je známo, že vůně z rozmarýnu pomáhá při boji s nervozitou či stresem.

1 lžíci sušeného rozmarýnu (může být i čerstvý) zalijte do hrnku vroucí vodou. Nechte louhovat přibližně 10 minut. Pro dochucení můžete použít med.

Zdroj: evergreendseeds.com, thekitchenherbs.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.